Gerul a facut prima victima la Buzau

8 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Un barbat in varsta de 60 de ani a fost gasit in soc hipotermic, in propria locuinta. A murit inainte de a ajunge la spital. La nivel national, gerul a ucis patru oameni.

 

oamenii strazii, culesi de politistiCea mai scazuta temperatura din aceasta iarna, – 35 de grade Celsius, a fost inregistrata in aceasta dimineata, la Intorsura Buzaului, in judetul Covasna. Doar un grad Celsius mai mica decat minima absoluta, de -36°C, consemnata de cand se fac masuratori in localitate si inregistrata in februarie 2005.

Temperaturi care-ti ingheata sangele au fost astazi in toata tara: -33°C la Brasov, -29°C la Miercurea Ciuc, iar in judetul Buzau, mercurul din termometre a coborat pana la -14,6°C in municipiul Buzau, -17,4°C la Patarlagele, -17,3°C la Ramnicu-Sarat si -30°C la Penteleu.

Din pacate, gerul a facut si patru victime umane. Trei oameni fara adapost au murit inghetati, iar un buzoian de 60 de ani a fost gasit in soc hipotermic in propria casa si a murit si el, inainte de a ajunge la spital, in Ambulanta, din cauza hipotermiei facand stop cardiac.

Din cauza frigului, si trenurile au avut intarzieri de aproape o ora.

 

ambulanta iarnaIn zori, un om fara adapost, de 43 de ani, a fost gasit inghetat intr-un parc din Ploiesti. La -20°C nu a avut nicio sansa. Un alt amarat, de 51 de ani, din  Miercurea Ciuc, a fost gasit inghetat in aceasta dimineata, langa o cladire dezafectata. Altul, de 57 de ani, din Alba, a impartasit aceeasi soarta.

La Buzau, un barbat in varsta de 60 de ani, din satul Scurtesti – Vadu Pasii, a cazut si el victima gerului naprasnic. A fost gasit de vecini, inghetat bocna, azi-dimineata, pe la 8:40, in propria casa. Acestia au sunat la 112, iar un echipaj de la Ambulanta s-a deplasat imediat pentru a-l ajuta. La sosirea medicilor, barbatul inca mai respira, dar temperatura corpului ii scazuse sub 26 de grade Celsius.

A fost gasit in stare de hipotermie, inconstient. A fost preluat imediat pentru a fi transportat la spital, dar a murit in Ambulanta, desi s-a facut tot ce s-a putut pentru a-l mentine in viata, au fost efectuate manevre de resuscitare, insa fara niciun raspuns”, a declarat Rodica Corneci, purtatorul de cuvant al Serviciului Judetean de Ambulanta Buzau.

Prieten mai mult cu paharul decat cu munca si grija de sine insusi, barbatul traia singur, intr-o saracie lucie. Aseara, a dormit in frig si i-a fost fatal.

 Decesul, primul de acest fel din judetul Buzau in aceasta iarna, a fost raportat Directiei de Sanatate Publica, pentru a fi transmis  Ministerului Sanatatii, care centralizeaza evenimentele de acest fel, la nivel national

 

adapost buzauAutoritatile buzoiene sunt in alerta de ger si stau cu ochii mai ales pe oamenii strazii. Spitalele sunt pregatite, iar Ambulantele si politistii patruleaza permanent si-i aduc la adapost, pentru a le salva viata.

Odata ajunsi aici, sarmanii au parte de un dus, li se dau haine curate, primesc de mancare si un loc de dormit, dar si ingrijiri medicale. Pot locui aici cel mult trei luni, dar termenul se poate prelungi daca vremea va continua sa fie geroasa. In ultimele ore, la adapostul din Ramnicu Sarat au fost duse trei persoane, iar alte doua, la centrul din Buzau.

De altfel, centrele pentru persoanele fara adapost din Buzau si Ramnicu Sarat sunt  deja supraaglomerate. In acest moment, in Centrul de zi si de noapte din municipiul Buzau sunt 36 de oameni ai strazii, desi capacitatea asezamantului este de numai 25 de locuri.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat, luni, ca incepand de marti si pana vineri, Romania este traversata de un val de aer polar.

 


Adaugati un comentariu


 

*