Spitalul din Husi a ramas fara sectia de Urgente

Sectia a mai fost inchisa temporar, anul trecut, cand singurul medic urgentist a demisionat in urma decesului unei paciente in varsta de patru ani. S-a gasit un alt medic, dar si acesta a demisionat la inceputul acestui an, astfel ca sectia a fost inchisa definitiv.

 

Spitalul Municipal Husi

Spitalul Municipal Husi

Incepand din aceasta saptamana, Spitalul Municipal din Husi, care deserveste peste 70.000 de locuitori din judetele Vaslui si Iasi, nu mai dispune de un Centrul de Primire a Urgentelor, sectia fiind inchisa definitiv, ca urmare a demisiei singurului medic specialist ce o deservea. Situatia creata nu este una noua pentru unitatea medicala din Husi. Problemele au aparut in toamna anului trecut, dupa ce spitalul a facut obiectul unei anchete derulate de Ministerul Sanatatii, in urma unui eveniment nefericit. Atunci, o fetita in varsta de patru ani, care fusese adusa cu o ambulanta, la sectia de urgente, a decedat la scurt timp dupa ce i s-a administrat un antibiotic, fara a fi testata in prealabil pentru a se stabili daca era sau nu alergica. A urmat ancheta dispusa de ministrul Banicioiu, in cursul careia inspectorii au descoperit o serie de nereguli pentru care au fost aplicate mai multe amenzi, cu valori cuprinse intre 1.000 si 25.000 de lei. Printre cei amendati s-a numarat si sefa de atunci a Centrului de Primire Urgente, medicul Gabriela Ababei, dar si directorul spitalului, Wassouf Emand.

 

UPU 837La inceputul lunii noiembrie, nemultumita de faptul ca fusese sanctionata cu 1.500 de lei in urma evenimentului regretabil, medicul Gabriela Ababei si-a dat demisia de la spitalul din Husi, unitatea medicala ramanand astfel fara singurul medic specializat in Medicina de Urgenta.

In aceasta situatie, singura solutie a fost inchiderea temporara a Centrului de Primire Urgente, pana la gasirea unui nou medic specialist. In aceeasi perioada, a demisionat si managerul spitalului, pe fondul acelorasi nemultumiri, iar la conducerea unitatii medicale a fost numit medicul Lucia Rotaru. Sectia de Urgente a ramas inchisa o vreme, pana cand a fost gasit un medic specialist caruia i s-a incredintat si functia de sef al compartimentului respectiv. Parea ca lucrurile si-au intrat pe fagasul normal, dar apele s-au tulburat din nou, chiar in primele zile ale acestui an, noul medic urgentist anuntandu-si si el demisia.

 

Dr. Lucia Rotaru

Dr. Lucia Rotaru

Motivul demisiei il constituie un conflict pe care seful sectiei de Urgente l-a avut cu un alt medic din spital, acest fapt avand repercusiuni asupra activitatii spitalului. Ramasa din nou fara singurul medic specialist in urgente si negasind un alt medic dispus sa mai vina la Husi,, conducerea spitalului nu a mai avut incotro, a dispus din nou inchiderea Centrului de Primire Urgente, de aceasta data, definitiv.

In aceasta situatie, urgentele medicale din zona sunt directionate catre Spitalul Judetean Vaslui sau catre clinici din Iasi, dupa cum a precizat managerul unitatii, dr. Lucia Rotaru. „Din pacate, criza de medici se adanceste si, in ciuda solicitarilor facute la forurile superioare, nu am primit niciun raspuns favorabil. Acum, asa cum s-a intamplat si in toamna, cand CPU a mai fost inchis o data, urgentele sunt directionate catre Spitalul Judetean Vaslui. Probleme exista si pe alte sectii, unde lucrurile se complica cu adevarat atunci cand singurul medic care exista, cum este cazul la Pediatrie si Terapie Intensiva, pleaca in concediu”, a precizat dr. Lucia Rotaru, recunoscandu-si neputinta in a rezolva criza de medici cu care se confrunta  unitatea medicala pe care o coordoneaza dar care nu este deloc una singulara, majoritatea spitalelor mici din tara aflandu-se in situatii asemanatoare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*