Efecte colaterale neasteptate ale scandalului de la spitalul din Husi

6 noiembrie 2014 | 1 comentariu |

Unitatea medicala a ramas fara serviciu de urgenta, dupa ce seful sectiei si-a inaintat demisia, ca urmare a amenzii primite de la echipa de control trimisa de Banicioiu.

 

Spitalul Municipal Husi

Spitalul Municipal Husi

Apele nu se limpezesc, ci dimpotriva, devin si mai tulburi in cazul Spitalului Municipal din Husi, acolo unde o pacienta in varsta de 4 ani, cu laringita, a decedat dupa ce i s-a administrat un antibiotic fara a-i fi testata in prealabil sensibilitatea la aceasta gama de medicamente. Din pacate, s-a dovedit ca fetita era alergica la antibiotice iar administrarea medicamentului intravenos i-a adus moartea, in loc sa o ajute sa se vindece de o afectiune ce nu ar fi trebuit sa ridice foarte mari probleme. Cazul a ajuns imediat in atentia opiniei publice, iscandu-se un adevarat scandal in privinta caruia s-au sesizat si autoritatile din Sanatate, ministrul Banicioiu trimitand la spitalul din Husi o echipa de control pentru a ancheta cazul si imprejurarile in care s-a produs tragedia. Verificarile au scos la iveala o serie de nereguli, atat in ceea ce priveste cazul pacientei decedate, cat si in modul de organizare si functionare a spitalului. Inspectorii au constatat o serie de nereguli si disfunctionalitati in activitatea spitalului, ce au dus in cele din urma la moartea copilei, cea mai importanta neregula referindu-se la faptul ca asistenta care i-a administrat medicamentul nu a testat in prealabil sensibilitatea la antibiotice, aceasta precizand ca testarea nu ii fusese indicata de medicul pediatru.

 

salon gol spitalPe baza raportului corpului de control, ministerul a dictat o serie de sanctiuni ce au constat in amenzi cuprinse intre 1.000 si 25.000 de lei aplicate spitalului din Husi, Serviciului de Ambulanta Vaslui, directorului medical Wassouf Emad, medicului Floreta Paraschiv Bianu, sefa sectiei de Pediatrie si medicului Gabriela Ababei, sefa Centrului de Primire Urgente. Totodata, raportul a fost trimis si catre Colegiul Medicilor, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui si autoritatile locale care administreaza spitalul, pentru a lua masurile ce se impun.

La doua saptamani dupa ce aceste masuri au fost dictate, incep sa se faca simtite si primele efecte secundare ale scandalului. Astfel, din aceasta saptamana, unitatea medicala a ramas fara serviciul de urgenta, intrucat medicul Gabriela Ababei si-a dat demisia din functia de sef al Centrului de Primire Urgente, ca urmare a amenzii de 1.500 de lei pe care a primit-o din partea echipei de control de la Ministerul Sanatatii.

 

Dr.Lucia Rotaru

Dr. Lucia Rotaru

In criza acuta de specialisti, criza ce a contribuit in mare masura si la aparitia deficientelor constatate de echipa de control, conducerea spitalului nu a putut gasi un inlocuitor, cel putin temporar, al medicului Gabriela Ababei, singura solutie fiind inchiderea Centrului de Primire Urgente, in lipsa unui medic care sa se ocupe de coordonarea activitatii acestuia. In aceste conditii, urgentele medicale din zona Husi sunt directionate catre Spitalul Judetean Vaslui si clinicile de specialitate din Iasi. Referitor la aceasta situatie, Lucia Rotaru, managerul unitatii medicale, a declarat ca in unele situatii, medicii specialisti mai sunt chemati la camera de garda a spitalului pentru rezolvarea unor cazuri, care nu sunt urgente majore. Din pacate, medicul urgentist pe care-l aveam si care coordona activitatea CPU nu a mai revenit asupra demisiei. Am facut toate demersurile necesare la autoritatile competente, insa nu am primit niciun raspuns favorabil”.

Mai mult de atat, directorul medical al spitalului, Emad Wassouf, sanctionat cu 1.000 de lei, a intrat in concediu medical, iar sefa Compartimentului Pediatrie, Floreta Bianu, doctorita care era de garda si a aplicat controversatul tratament copilului care a murit, amendata de comisie cu 2.000 de lei, a plecat in concediu pentru urmatoarele doua saptamani. Ramasa fara niciun specialist pediatru, conducerea spitalului s-a vazut nevoita sa apeleze la serviciile unui neonatolog care sa coordoneze activitatea Compartimentului Pediatrie, ramanand insa problema asigurarii garzilor.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianu spune:

    Amenzi fara cap… (atitudine de caprari).
    Daca asistenta nu a testat pacienta, nu vad de ce se sanctioneaza medicul. Asistenta are obligatia sa faca aceste teste, fara a se specifica la fiecare pacient (scrie in orice carte de scoala sanitara si chiar in prospectele medicamentelor). Echipa de control ar fi trebuit mai bine sa verifice cunostintele asistentei. La fel de bine, ministerul ar trebui sa verifice si scolile sanitare care dau diplome pe banda rulanta (pe bani)(vezi si situtia examenului pentru asistente de la Spitalul Buzau cand notele au fost de toata rusinea).
    Pai, domnilor ministri si inspectori, daca nu se face scoala, de unde cunostinte? Iar daca majoritatea asistetelor nu au conostinte, ca sa ocupi postul cu cineva care face doar ”umbra”, alegi pe cel mai bun dintre cei nescoliti.
    In loc sa rezolvam cauza, ”tratam” efectul. Si uite asa sistemul romanesc de medicina a ajuns varza calita….

Adaugati un comentariu


 

*