Vinerea Mare din Saptamana Patimilor, primul termen in dosarul inaugurarii fictive a noii Maternitati din Buzau

27 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

 In acest dosar, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Victor mocanu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, in forma calificata si in forma continuata.

 

Victor Mocanu

Victor Mocanu

Dupa ce procurorii de la DNA care l-au anchetat, l-au anuntat cu cateva zile inainte de Sarbatorile de Iarna ca va fi trimis in judecata, pentru inaugurarea cu scandal a noii maternitati, senatorul Victor Mocanu, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, a aflat de curand ca va comparea pentru prima data in fata completului de judecata, cu doua zile inainte de Paste, chiar in Vinerea Mare.

Mai precis, Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care va judeca dosarul, a fixat data de 18 aprilie 2014 pentru judecarea cauzei pe fond. Cu aceasta ocazie, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, actualmente senator, Victor Mocanu, urmeaza sa apara in fata judecatorilor impreuna cu Constantin Lungu, fost director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investiti, cu Mihail Badic, administrator al SC Medical Finance Projects SRL si cu Eugenia Husea, reprezentant comercial al aceleiasi firme.

 

Maternitate 2In acest dosar, Victor Mocanu este trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata, Constanin Lungu pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata si fals intelectual in legatura cu infractiunile de coruptie in forma continuata, iar Mihail Badic si Eugenia Husea pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata. Conform rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, faptele s-au petrecut in anul 2012, in perioada 6 aprilie-14 mai, cand Victor Mocanu a incheiat o intelegere cu Mihail Badic, administrator al SC Medical Finance Projects SRL, „in scopul inaugurarii aparente” a sediului noii maternitati de pe strada Victoriei, din Buzau. In conditii de nelegalitate, fostul presedinte al CJ Buzau a incheiat cu societatea respectiva 8 contracte de furnizare echipamente medicale, dintre care 7 de achizitie directa si unul de inchiriere, aproband efectuarea platilor, cu toate ca echipamentele fusesera supraevaluate si nici macar nu fusesera livrate. Procurorii DNA considera totodata ca lipsit de utilitate, contractul de inchiriere, „cheltuielile angajate fiind in mod vadit ineficiente din punct de vedere economic“.

 

Maternitate 1Achizitiile ar fi fost facute cu sprijinul lui Constantin Lungu, fost director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investitii, care a intocmit in fals mai multe documente, dar si al Eugeniei Husea, reprezentant comercial al SC Medical Finance Projects SRL. Aceasta, conform rechizitoriului, „a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizitiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obtinerea unor oferte de preturi supraevaluate si transmiterea acestora catre Consiliul Judetean Buzau”.

Contractele de inchiriere si de achizitie astfel incheiate au fost in valoare de 2.201.127 lei, fara TVA, echivalentul a 503.563, 72 euro, bani ce ar fi trebuit platiti din bugetul Consiliului Judetean, in beneficiul firmei administrate de Mihail Badic. Paguba cauzata efectiv pana la data intocmirii rechizitoriului a fost  estimata la 565.445,05 lei si reprezinta valoarea platilor efectuate in baza contractelor de cumparare directa, fara ca bunurile sa fie livrate. Pentru a recupera paguba creata bugetului local, procurorii au dispus instituirea de sechestre asupra mai multor bunuri imobile care apartin celor patru inculpati.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*