Maternitarea Sfantul Pantelimon a fost modernizata, cea de la Buzau inca asteapta sa fie deschisa

In ultima perioada, ministrul Banicioiu a inaugurat maternitati pe banda rulanta, in timp ce noua maternitate de la Buzau, deja inaugurata, ramane cu lacatul pus, cel putin pana in vara.

 

banicioiu-maternitateMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a participat ieri, la o noua festivitate menita sa ii asigure capital de imagine, inaugurand oficial noua maternitate a spitalului Sfantul Spiridon din Capitala, dupa ce aceasta a fost complet reabilitata si dotata cu echipamente noi.

Alaturi de maternitatea Spitalului Universitar de Urgenta, maternitatea Sfantul Pantelimon se numara printre primele doua cele mai mari si cele mai  importante unitati medicale de acest gen din tara. In reabilitarea maternitatii s-au investit 12 milioane de lei, iar Nicolae Banicioiu nu a pierdurdut nici de aceasta data ocazia de a se lauda ca 85 la suta din volumul lucrarilor au fost realizate in mandatul sau, fiind duse la bun sfarsit in interval de un an. Ministrul nu s-a oprit aici, mentionand ca este cea de-a opta maternitate pe care o inaugureaza in actualul mandat, fara a pomeni insa nimic de situatia celorlalte maternitati din tara, cum ar fi, spre exemplu, cea de la Buzau, care beneficiaza de niste conditii mult sub standarde, in timp ce un sediu nou, deja inaugurat, asteapta deja de cativa ani sa functioneze ca maternitate noua.

 

SUUBTot ieri, Nicolae Banicioiu a vizitat si cealalta mare maternitate, de la Spitalul Universitar de Urgenta, care va beneficia de o investitie de 7,5 milioane de lei pentru extinderea si modernizarea sectiei de Neonatologie si a celei de Terapie Intensiva pentru nou-nascuti. Totodata, din suma respectiva se vor achizitiona o serie de echipamente moderne pentru testarea, depistarea si confirmarea factorilor de risc genetic pentru trombofilia femeilor insarcinate. Banii vor fi investiti pana la sfarsitul lunii aprilie 2016, din aceeasi sursa finantandu-se si introducerea de noi teste genetice utile in diagnosticul si monitorizarea evolutiei bolilor maligne de sange.

In acest sens, medicul Monica Cirstoiu, seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie de la spitalul universitar a declarat ca „ne-am propus sa imbunatatim serviciul de neonatologie cu cresterea accesului la asistenta medicala de specialitate pentru un numar mai mare de copii, de la 32, cati sunt acum internati pe Terapie Intensiva, la un numar mai mare, cu aparatura, cu ventilatoare, cu incubatoare, pentru un numar de 40 de copii”.

 

maternitate 2In timp ce in alte judete, maternitati la care lucrarile au fost demarate mai tarziu decat cele de la Maternitatea Buzau, au fost deja finalizate si date in folosinta, medicii buzoieni si pacientele lor inca asteapta deschiderea noii unitati medicale care, in urma cu trei ani a fost inaugurata fictiv si nu a functionat nici macar un minut. Povestea este arhicunoscuta si de un penibil absolut, fiind vorba doar de o inaugurare de fatada, cu echipamente inchiriate, scopul fiind doar acela de a atrage capital elctoral presedintelui de atunci al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, aflat in cursa pentru un nou mandat. Intre timp, acesta a ajuns sentor, dar a dobandit si calitatea de inculpat in dosarul referitor la inaugurarea noii maternitati, in prezent fiind judecat pentru fapte de coruptie.

Dupa inaugurarea de fatada a urmat un lung sir de promisiuni din partea autoritatilor locale,  care au fixat de fiecare data noi termene pentru deschiderea noii maternitati, insa acest lucru nu s-a intamplat nici in ziua de azi. Ultimele promisiuni dau ca termen luna iulie pentru deschiderea maternitatii, data la care unitatea ar trebui sa fie dotata cu toata aparatura si echipamentele necesare, aflate acum in faza de achizitie.

La ora actuala, potrivit secretarului judetului, Laurentiu Gavrila, a fost facuta evaluarea necesarului de aparatura medicala pentru dotarea noului obiectiv medical de pe strada Victoriei, au fost intocmite caietele de sarcini si sunt deja pe SEAP, iar licitatia de achizitie va avea loc in curand. Sefii judetului considera ca daca nu vor fi contestatii care sa ingreuneze procesul de achizitii, termenul pana la care s-a promis deschiderea noii Maternitati va fi respectat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*