La spitalul Bagdasar-Arseni s-a deschis cea mai noua Clinica de Cardiologie Interventionala

28 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Acest fapt a fost posibil datorita dotarii unitatii medicale cu un angiograf de ultima generatie, pentru care Ministerul Sanatatii a platit 1,5 milioane de euro. La eveniment a participat si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

banicioiuIn cursul zilei de ieri a fost inaugurat, oficial, Laboratorul de Cardiologie Interventionala care va functiona in cadrul spitalului bucurestean Bagdasar-Arseni. Unitatea medicala se adauga astfel celorlalte 17 spitale din tara in cadrul carora functioneaza o astfel de clinica, acest lucru fiind posibil datorita dotarii cu un angiograf de ultima generatie, pentru care Ministerul Sanatatii a platit aproximativ 1,5 milioane de euro.

Laboratorul a inceput sa functioneze, de fapt din primavara acestui an, insa inaugurarea oficiala a fost facuta ieri, cu ocazia vizitei ministrului Banicioiu. Acesta a precizat ca se simtea nevoia unei astfel de sectii, intrucat din cei aproximativ 60.000 de pacienti care sunt tratati anual la Bagdasar – Arseni, circa 18.000 beneficiaza de serviciile Sectiei Cardiologie. Acesta a mai iprecizat ca Laboratorul de Cardiologie Interventionala are o capacitate de 150-180 de interventii pe luna, iar in ultimele doua luni au fost efectuate 160 de proceduri. Deocamdata, laboratorul este finantat in cadrul  Programului National de Boli Cardio Vasculare al CNAS dar, incepand din 2015,  acesta va fi inclus in Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut a Ministerului Sanatatii.

 

Dr. Cristina Sinescu

Conf.univ.dr. Crina Sinescu

In cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia inaugurarii oficiale a laboratorului, medicul Crina Sinescu, sefa Clinicii de Cardiologie, a explicat ca angiograful este un sistem complex, ce permite vizualizarea si examinarea vaselor de sange, pentru diagnosticarea rapida a numeroase afectiuni cardiace si vasculare. Angioplastia este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut. „Cardiologia interventionala reprezinta o ramura indispensabila a cardiologiei moderne, iar incepand din acest an putem utiliza si la clinica noastra astfel de proceduri in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. In cazul acestor interventii moderne, durata de recuperare este mult mai redusa, pacientul putandu-si relua activitatea dupa realizarea tratamentului. Avand in vedere ca vorbim despre un spital de urgenta, avantajele existentei acestui laborator sunt imense, contribuind major la managementul eficient si optim al urgentelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, explicand ca infarctul miocardic acut apare cand se produce un blocaj in una dintre arterele care hranesc inima, numite artere coronariene, iar foarte important in aceste situatii este sa se intervina urgent si eficient pentru inlaturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei interventionale care, prin angioplastie, desfunda artera blocata.

 

momza chirurgie (3)In laborator lucreaza doi medici cardiologi cu atestat de cardiologie, un un medic tanar, aflat la inceput de cariera care urmeaza sa devina specialist, dar si medici rezidenti care desfasoara stagiul de cardiologie invaziva in spital. La randul sau, managerul spitalului Bagdasdar-Arseni, chirurgul Biorel Batca, a declarat in cadrul conferintei de presa ca „dorim din toata inima sa devenim unul dintre centrele de formare. Pana la sfarsitul anului 2014 lucram in program de zi, de luni pana vineri, si daca primim un telefon echipa vine de acasa. Programul este de la ora 7,30 pana spre ora 18,30. Data fiind prevalenta bolilor cardiovasculare, este vital accesul la terapii cat mai eficiente. Drept urmare, suntem mandri ca Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni poate oferi pacientilor cu afectiuni cardiovasculare solutii de cardiologie interventionala. Este extrem de important ca un spital de urgenta sa puna la dispozitie si acest tip de diagnostic si tratament in beneficiul persoanelor care au nevoie”. 

Bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in Romania, fiind direct raspunzatoare de 58 la suta din mortalitatea generala la nivel national, conform celor mai recente statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Avand in vedere ca numarul deceselor prin boli cardiace este atat de ridicat, specialistii recomanda intensificarea metodelor moderne de diagnostic si tratament in patologia cardiovasculara. In acest sens, procedurile de cardiologie interventionala sunt esentiale in tratarea a numeroase afectiuni cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente si severe boli cardiace.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*