Sute de inimi salvate anul trecut, la Institutul Inimii de la Cluj

20 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Institutul si-a revenit dupa problemele financiare din ultimii ani, iar medicii de aici au efectuat cu 10 la suta mai multe interventii chirurgicale, in timp ce numarul pacientilor a depasit 20.000.

 

Institutul Inimii Cluj-Napoca

Institutul Inimii Cluj-Napoca

Anul recent incheiat a fost unul destul de „incarcat” pentru pesonalul din cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, intrucat 20014 a insemnat o crestere cu 10 la suta a numarului de operatii efectuate pe cord deschis, precum si o crestere a numarului total de pacienti ai unitatii medicale. Conform datelor de bilant comunicate de managerul interimar, dr. Adrian Molnar, care indeplineste si functia de director medical, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca au fost realizate, anul trecut, 720 de interventii chirurgicale pe cord deschis, cu 10 la suta mai multe decat in 2013. Cresterea numarului de operatii pe cord a fost determinata in mod special de cele realizate pe pacienti adulti, in cazul copiilor, numarul interventiilor reducandu-se la jumatate, din cauza faptului ca institutul nu dispune decat de un singur chirurg cardiac pediatru. Din punct de vedere chirurgical, am facut cu peste 10 la suta mai mult ca in 2013, ca numar de intervenţii chirurgicale pe cord deschis. Am avut in jur de 720 de operatii pe cord deschis la copii si adulti. Asta, in conditiile in care n-avem decat un singur chirurg de copii si numarul de interventii chirurgicale pe copii s-a redus practic la jumatate. In schimb, a crescut numarul de interventii la adulti. Avem o medie de 3 – 3,5 operatii pe zi pe cord, in conditiile in care anii trecuti faceam doua, maximum trei operatii pe zi pe cord” a declarat dr. Adrian Molnar.

 

dr. Adrian Molnar

dr. Adrian Molnar

Pentru anul in curs, acesta a precizat ca se doreste cresterea numarului de interventii pe cord deschis, in paralel cu cresterea numarului de pacienti tratati si internati la institutul clujean. Referitor la acest aspect, managerul interimar al unitatii medicale a precizat ca, anual, numarul pacientilor internati si tratati in cadrul institutului variaza intre 6 si 7 mii, insa acestora li se adauga si pacientii din ambulatoriu, numarul total al pacientilor care intra anual in circuitul spitalului ajungand astfel la circa 20.000. „In acelasi timp cu cresterea numarului de operatii pe cord, creste si numarul pacientilor tratati si internati la IINS. Sunt internati si tratati in jur de 6-7 mii de pacienti. In plus, sunt pacientii din ambulatoriu; se ajunge in total la circa 20.000 de pacienti pe an, care intra in circuitul Institutului Inimii, iar cifra este in crestere”, a adaugat dr. Molnar.

 

bal caritabilInstitutul clujean a trecut printr-o perioada dificila datorata fondurilor insuficiente alocate, reprezentantii unitatii aratand intr-un memoriu inaintat CNAS in vara lui 2013 ca activitatea de chirurgie cardiovasculara este in pericol. In acelasi memoriu se arata ca numarul operatiilor pe cord deschis scazuse de la 805 in 2009 la 610 in 2012,  direct proportional cu reducerea finantarii care ajunsese de la 4,6 milioane de lei in 2009, la 2,3 milioane de lei in 2013. In acest context, managerul interimar al institutului a avut anul trecut ideea originala de a organiza un bal de caritate in scopul strangerii de fonduri necesare spitalului. Evenimentul a avut loc in luna martie a anului trecut si s-a dovedit a fi o reusita, in urma actiunii fiind stransa suma de 22.000 de euro.  „Cu ocazia balului de caritate am strans 22.000 de euro, cheltuiti pentru materiale strict necesare desfasurarii actului medical. Am cumparat un aparat de dializa nou, un dispozitiv de incalzire a sangelui, am cumparat seringi automate, dispozitive de telemetrie si alte materiale de uz zilnic. Una dintre cele mai importante achizitii care mai trebuie facuta, cat mai rapid cu putinta, este un angiograf, deoarece functionam in prezent numai cu un singur asemenea aparat” a mai declarat directorul unitatii medicale.

 

operatie fundeniInstitutul Inimii de la Cluj a fost dezvoltat in anii ’90, avand ca baza Clinica de Cardiologie, infiintata cu un deceniu inainte. Ambele proiecte au fost realizate prin stradania si perseverenta profesorului doctor Niculae Stancioiu, care la vremea respectiva a fost un mare vizionar. S-a daruit exclusiv  acestui proiect, beneficiind si de sprijinul rectorului Institutului de Medicina si Farmacie din acea vreme, profesorul doctor Gicu Ionescu, precum si al medicului Camelia Ban, directorul Directiei Sanitare a judetului Cluj.
In anii urmatori, institutul s-a dezvoltat continuu, la ora actuala avand capacitatea de a diagnostica si trata cardiologic neinvaziv si invaziv precum si chirurgical toata gama patologiei cardiovasculare. De asemenea este baza de invatamant a Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, prin Catedrele de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara si Toracica.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*