Bal caritabil in beneficiul Institutului Inimii din Cluj-Napoca

Balul este organizat chiar de catre unitatea medicala, ai carei reprezentanti spera sa stranga astfel macar o parte din fondurile necesare achizitiei de aparatura.

 

Intr-un sistem de sanatate publica precum cel din Romania, unitatile medicale ajung de multe ori in situatia de a desfasura si alte activitati decat cele carora le sunt destinate, pentru a-si putea asigura fondurile necesare bunei functionari si acordarii ingrijirilor adecvate pacientilor care isi platesc si ei, la randul lor, asigurarile de sanatate si sunt indreptatiti sa aiba unele pretentii. Intr-o astfel de situatie a ajuns si Institutul Inimii din Cluj-Napoca, al carei director medical, chirurgul Adrian Molnar a avut in urma cu ceva timp ideea organizarii unei actiuni in cadrul careia sa se imbine utilul cu placutul, avand ca finalitate utilarea institutului cu cateva aparate de care este mare nevoie in salile de operatii. Astfel, in lipsa oricaror solutii viabile de finantare si in criza de aparatura, conducerea unitatii a luat hotararea organizarii unui bal caritabil, in scopul strangerii de fonduri pentru a rezolva macar o parte dintre problemele financiare. Ideea a apartinut directorului medical, inspirat din experienta celor cativa ani pe care i-a petrecut lucrand in clinici din Anglia si Statele Unite, unde astfel de actiuni sunt obisnuite, aducand venituri importante unitatilor medicale.

 

dr. Adrian Molnar

dr. Adrian Molnar

Preparativele au fost demarate la inceputul lunii trecute, iar peste doar cateva ore balul este programat sa inceapa, fiind prima actiune de acest gen organizata vreodata de o institutie medicala din judetul Cluj. Medicul Adrian Molnar spune ca se asteapta la participarea a 200-300 de persoane, tinand cont de faptul ca au fost trimise peste 1.000 de invitatii. Pe langa scopul de baza, acela al strangerii de fonduri pentru dotarea salilor de operatie, balul din aceasta seara are si rolul de a prezenta imaginea institutului si dintr-o alta perspectiva decat cea medicala, precum si rolul de „barometru” al implicarii comunitatii locale in rezolvarea problemelor cu care se confrunta unitatea. Am vrut sa oferim si alta imagine a Institutului, sa iesim in mijlocul colectivitatii pe care o deservim de 22 de ani, dar si sa vedem in ce masura comunitatea se poate implica in nevoile noastre. Avem nevoie de bani tot timpul pentru tot felul de reparatii, de inlocuiri de aparate, de organizat poate altfel salile de reanimare, saloanele. Sigur ca Ministerul da ce poate, Consiliul Judetean, Primaria ne dau si ele ce pot, dar nevoie de bani este intotdeauna”, a declarat in acest sens directorul medical Adrian Molnar.

 

angiografReferindu-se la suma de bani de care este nevoie, dr. Molnar a precizat ca aceasta este foarte mare, si nu exista sperante ca ea sa fie adunata integral, in urma balului de caritate. Medicii spitalului clujean spera insa ca suma ce se va strange din taxa de participare, de 100 de euro, si din donatiile ce vor fi facute pe parcursul serii, sa fie destul de mare pentru a putea permite macar acoperirea unor cheltuieli urgente. Aparatura de care are nevoie la acest moment Institutul Inimii din Cluj consta intr-o trusa de chirurgie minim invaziva, un ecograf de inalta performanta, un aparat de circulatie extracorporala si un aparat de radiodiagnostic digital. Desi este singurul centru din tara care asigura asistenta de urgenta in infarctul miocardic acut 24 de ore din 24, Institutul Inimii din Cluj-Napoca functioneaza de trei ani cu un singur angiograf, dupa ce celalalt aparat similar s-a defectat, avand depasita durata maxima de viata. Un astfel de aparat consta insa o jumatate de milion de euro, asa ca medicii de aici nu sunt prea optimisti in privinta faptului ca vor beneficia prea curand de un nou angiograf.

La bal sunt invitati parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor locale, oameni de afaceri care vor beneficia de un program artistic si vor putea participa si la o licitatie de obiecte de arta, pe care organizatorii au pregatit-o in acest scop.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*