Ziua Internațională a Moașei. Buzoianca Melania Tudose, prima moașă doctor în medicină din România

5 mai 2022 | 0 comentarii |

Le dorim tuturor moașelor „La mulți ani și succes în activitate!”, iar în numele tuturor mămicilor le mulțumim. Ziua Internațională a Moașei este marcată sub sloganul „100 de ani de progres!”, anul acesta celebrându-se 100 de ani de la înființarea Confederației Internaționale a Moașelor. 

 

În fiecare an, la data de 5 mai, este celebrată în toată lumea Ziua Internațională a Moașei.  Pentru că Buzăul este, putem spune „etalon” pentru profesia de moașă la nivel național și chiar internațional, v-o prezentăm astăzi pe Melania Elena Tudose, moașa care a făcut și face istorie în domeniul profesiei moașei moderne, în România.

În cei 39 de ani de experiență ca moașă, Melania a asistat la aproximativ 4.000 de nașteri. Ea se numără printre primele moașe cu facultate din România și este prima moașă româncă ce deține titlul de doctor în medicină, astfel că nu este de mirare că a devenit și prima moașă cooptată în corpul didactic academic al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și al Universității „Bioterra”, ambele din București. 

Melania Tudose este, de asemenea, fondatoarea Asociației Independente a Moașelor (AMI) din România, a cărei „naștere” a fost consemnată la 25 ianuarie 2013, vicepreședinte al Asociației Europene a Moașelor (EMA), membru al Consiliului Editorial al Jurnalului European de Moașă, Senior Midwifery în Spitalul de Urgență Buzău și este recunoscută la nivel național și internațional ca „luptătoare” pentru profesia de moașă și drepturile femeilor la o sănătate mai bună prin recunoașterea și implementarea îngrijirilor legate de moașă.

 

Melania Tudose

Buzoianca Melania Tudose este, totodată, prima moașă româncă din Consiliul European al Moașelor care a publicat cercetări într-o revistă internațională din Thomson Reuters, profesor/mentor pentru studenții moașe locale și internaționale care s-au dezvoltat și inclus în un program de studiu pentru moașe – „Arta moașelor (abordarea holistică)”.

Ca fondatoare și președintă a Asociației Independente a Moașelor din România, a întreprins numeroase acțiuni pentru reabilitarea profesiei de moașe în țară, făcând lobby la nivel guvernamental, elaborarea propunerilor legale, ra de veloparea strategiilor organizatorice și popularizarea profesiei în mass-media, precum și lobby pentru reînnoirea programelor academice de moașă, pregătirea curriculumului și inițierea schimbului reciproc cu universități europene similare.

În calitate de președinte al AMI, este partener responsabil în proiectul RENASC, o rețea națională de promovare a sănătății reproductive prin politici publice integrate, a iniția proiectul Caravana cu Moașe care are ca scop sprijinirea femeilor din medicii defavorizate, fără acces la îngrijiri medicale de specialitate.

 

Melania Tudose s-a remarcat și prin organizarea a multiple evenimente naționale pentru promovarea profesiei de moașă, iar în luna aprilie a participat la un eveniment internațional major dedicat moașelor, în Bulgaria, unde a prezentat un rezumat al unei cercetări realizate despre „Profilul psihologic, starea și dispoziția femeilor care dau naștere în timpul pandemiei Covid-19”, la care au participat 60 de moașe cu notorietate din Europa, asumându-și astfel și rolul de lector internațional.

Astăzi a plecat în Finlanda, la Helsinki, unde are loc o Conferință a Moașelor Nordice și întâlnirea Boardului Asociației Europene a Moașelor (EMA), în cadrul căruia ocupă poziția de vicepreședinte. 

Luna viitoare, la Plovdiv, va prezenta detaliat studiul al cărui rezumat l-a prezentat în Bulgaria și care, între timp, este așteptat să fie publicat în cea mai importantă publicație internațională dedicată moașelor.

 

Melania, Printesa Anne Elizabeth Alice Louise (UK)

După izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația Moașelor Independente din România s-a mobilizat și a venit în sprijinul moașelor din Ucraina, dar și al mamelor cu copii din Ucraina refugiate în România. „Suntem alături de colegele noastre moașe ucrainence care continuă să fie alături de femeile acestui popor încercat și își îndeplinesc cu demnitate menirea în condițiile inumane ale acestui război nedrept. Suntem alături de femeile ucrainence și de copiii lor și ne dorim ca tot acest coșmar să se încheie”, subliniază Melania Tudose.

Totodată, AMI, împreună cu Asociația Consultanților în Lactație din România derulează un proiect prin care oferă ajutor gravidelor, femeilor, mamelor care alăptează, mamelor cu bebeluși sau copii refugiate din Ucraina, cărora un consultant le răspunde permanent la numărul de telefonul +40725278273 și le ajută săși programeze  o consultație online gratuită. de asemenea, prin Help Line Reproductive Health, alături de UNICEF România, AMI oferă sfaturi femeilor și copiilor care au nevoie de servicii medicale sau informații din sfera sănătății reproductive, sănătății copiilor, inclusiv sănătății mintale. 

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Moașei, Melania Tudose a declarat, pentru www.sănătateabuzoiana.ro că „azi, pe întregul mapamond celebrăm Ziua Internațională a Moașei și 100 de ani de la înființarea Confederației Internaționale a Moașelor (ICM) sub tema „100 de ani de progres ICM”. O altă temă propusă este „Moașe, împreună ne pasă!”, pentru a sublinia solidaritatea moașelor din întreaga lume.În esență, astăzi mai mult ca oricând se vorbește despre dezvoltarea acestei profesii în beneficiul sănătății reproducerii pentru că, să  nu uităm, profesia de moașă este de aceeași vârstă cu omenirea. Conform OMS și studiilor internaționale, moașa este pionul principal în acordarea de îngrijiri primare materno-infantile. Moașele salvează vieți! Oriunde în lume sistemele de sănătate care respectă și susțin această profesie, ratele de mortalitate materno-infantile ating cote ideale. Moașa, în esența ei, este aceeași peste tot în lume, nu contează culoarea pielii ei, religia ei, limba pe care o vorbește. Singurul lucru care face o deosebire este gradul de îngrădire a exprimării potențialului ei! Astăzi, mai mult ca oricând, România ar trebui să urmeze modelul țărilor nordice, țări ideale pentru a deveni mamă, țări ce dețin indicatorii cei mai buni în sănătatea reproducerii”, a spus Melania Tudose, urându-le totodată colegelor ei din țară și din lumeLa mulți ani și succes în activitate!”, subliniind încă o dată că „Moașele salvează vieți!”

 

Ziua Internațională a Moașei este un bun un prilej de conștientizare a rolului moașelor în promovarea și susținerea sănătății reproducerii, de a le omagia pe cele care au grijă femeile care aduc pe lume copii și de a le mulțumi. Cu acest prilej sunt organizate evenimente prin care organizațiile profesionale subliniază rolul moașelor pentru sănătatea femeilor și a copiilor din întreaga lume.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor – International Confederation of Midwives (ICM), organizaţie non-guvernamentală care reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume care au obiective comune îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor, a susţinut ideea celebrării Zilei Internaţionale a Moaşei în asociaţiile membre la sfârşitul anilor ’80, iar în 1992 a lansat iniţiativa în mod oficial. Organizaţia are ca membre 142 de Asociaţii ale Moaşelor, din 123 ţări de pe toate continentele.

 

Anul acesta, Confederația Internațională a Moașelor sărbătorește 100 de ani de la înființare, astfel că tema stabilită pentru Ziua Internațională a Moașei 2022 este „100 de ani de progres!” „Acest număr nu este un simplu reper, ci reflectă modul în care fiecare moașă a contribuit la creşterea gradului de conştientizare şi reprezentare pe care o primește profesia noastră. În marcarea centenarului ICM, scopul nostru este să ne asigurăm că și comunitatea globală recunoaște că această aniversare este mult mai mult decât o realizare organizatorică. Este vorba despre evoluția noastră colectivă și individuală, progres și recunoașterea pașilor făcuți în evoluția profesiei” – este mesajul ICM, transmis moașelor din întreaga lume, dar și populației generale, cu prilejul sărbătorii a 100 de ani de la înființare. Prin acest mesaj, ICM dorește ca lumea să devină mai conştientă de rolul important pe care îl joacă moaşele pentru sănătatea femeii, nou născuţilor şi familiei, în general.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor promovează moașa ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Moașele sunt considerate esențiale pentru reducerea mortalității materne și a noilor născuți.

La nivel global, 2 milioane de moașe oferă îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități din toată lumea. De-a lungul anilor, moașele au dovedit că pot ajuta femeile însărcinate să ia decizii corecte pentru a avea o naștere reușită, în siguranță.

Asistentele şi moaşele au un rol esenţial în îngrijirea oamenilor de pretutindeni, pentru că femeile au nevoie de moașe pentru sănătatea și starea de bine a lor și a copiilor lor. De aceea, comunitatea globală trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu sigur în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegi, iar munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii.

 

Pentru a marca cei „100 de ani de progres” și importanța moașelor pentru sistemul medical și pentru societate, OMS a organizat o conferință online maraton, pe al cărei scop este  „Celebrarea realizărilor globale în contextul profesiei de moașă: Oportunități și provocări în 2022”, la care au putut participa moașele din toată lumea. Evenimentul este prezidat de Elizabeth Iro, Asistentul medical șef al OMS, și a reunit peste 20 de speakeri internaționali.

La nivel mondial există un deficit de 900.000 de moaşe (majoritatea mai ales în Africa). Acoperirea la nivel mondial (95%) a intervenţiilor efectuate de moaşe ar evita 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale şi 65% din naşterile de copii morţi, se menţionează în Raportul 2021 privind situaţia moaşelor din lume (SoWMy).

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Moașei, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, în stuctura căruia funcționează, ca secție exterioară, una dintre cele mai noi și mai moderne maternități din țară, transmite „la multi ani tuturor moaşelor şi le mulţumim pentru dedicarea cu care îşi exercită profesia!”, iar medicii din Maternitatea Buzău le mulțumesc pentru felul în care colaborează pentru ca femeile și bebelușii care se nasc în această unitate medicală să fie în siguranță.

La mulți ani și mult succes în activitate!” le urează moașelor din România și din Buzău și Ordinul Asistenților Medicali Generalliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, respectiv Elena Comănescu, președinta O.A.M.G.M.A.M.R. Buzău.

 

* Obstetrica este o meserie veche și care, prin tradiție, oferă îngrijire în timpul sarcinii și la naștere, femeilor și bebelușilor. Cele mai timpurii asistente la naștere au fost femeile. În mitologia antică, zeițele (nu zeii) erau asociate cu nașterea. În triburile primitive studiate de antropologi, femeia în travaliu era însoțită de mama ei sau o altă rudă de sex feminin. Moașele sunt menționate și în Vechiul Testament.

Obstetrix, cuvântul latin pentru moașă, se crede că derivă din obstare (să stea în față), pentru că persoana care asista la naștere stătea în fața femeii pentru a primi copilul. Abia în secolul 20, subiectul fiind predat în școlile medicale, s-a preferat schimbarea denumirii de „moașă” în „obstetrică”, probabil considerându-se că un nume latin pare mai academic decât cel anglo-saxon (din care provine numele moașă). De remarcat și că prima cezariană de succes în Insulele britanice a fost realizată de o moașă irlandeză, Mary Donally, în 1738. Dacă la început, moașele era supranumite în Anglia surorile lui Dumnezeu (în limba engleză, God sibs), cu timpul, numele lor s-a transformat într-un termen răspândit astăzi – godssips (limbutele).

 

Au urmat multe etape în care statutul și rolul moașei a devenit din ce în ce mai apreciat, iar în zilele noastre, moașele specializate și, de cele mai multe ori, licențiate își desfășoară activitatea în colaboarare cu medici specialiști din medicina primară, ginecologi sau neonatologi, pediatri ori asistente medicale, nutriționiști, kinetoterapeuți sau psihologi care oferă mamelor și nou-născuților sprijin în contextul mult mai generos oferit de sistemele medicale moderne.

Numărul moașelor practiciene a crescut semnificativ, mai ales în țările cu sisteme medicale puternice, pe măsură ce femeile au descoperit beneficiile îngrijirilor de sănătatea holistice și personalizate pe care o moașă modernă le poate oferi.

La nivel mondial, asistentele medicale și moașele se estimează că oferă peste 80% din serviciile de îngrijire a sănătății, iar în țările dezvoltate, moașele promovează și practică o filosofie a sănătății și reprezintă, în viziunea organizației profesionale care le reprezintă și a majorității populației, o resursă națională pentru îmbunătățirea sănătății familiilor, situație spre care este de dorit să se îndrepte și România.

 

Sursă foto: Melania Tudose – Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*