Piața farma a crescut cu aproape 30% în primul trimestru al acestui an

4 mai 2022 | 0 comentarii |

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi s-a ridicat la 6,03 miliarde lei, în creştere cu 22,8% faţă T1 2021, în condiţiile în care medicamentele din retail au crescut cu 21,5% iar cele consumate în spitale cu 30,7%.

 

Nevoia de prevenție, înțeleasă de români prin cumpărarea în exces a medicamentelor, dar și pandemia și teama de efectele războiului din Ucraina, care au accelerat această înclinație, au determinat creșteri spectaculoase ale segmentului de farma. Cu toate acestea, producătorii din industrie au avetizat statul român că scumpirile la energie, combustibil și implicit, amplificarea inflației vor duce, anul acesta, la dificultăți în domeniu și la dospariția unor medicamente de pe piață.

Statisticile arată însă contrariul, demonstrând creșteri consistente și consecvente ale vânzării de medicamente. Un studiu publicat de compania de cercetare de piață Cegedim arată că, în primul trimestru al acestui an, valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi s-a ridicat la 6,03 miliarde lei, în creştere cu 22,8% faţă T1 2021, în condiţiile în care medicamentele din retail au crescut cu 21,5%, iar cele consumate în spitale cu 30,7% și totodată a crescut cu 8% numărul total de zile de tratament.

 

În condițiile în care românii au cumpărat medicamentele „cu sacoșa” și în anul precedent, cercetarea arată că în perioada aprilie 2021 – martie 2022 medicamente în valoare de 22,2 miliarde lei (4,51 miliarde euro), la preţ de distribuţie, cu 22,6% mai mult faţă de perioada anterioră, iar ca volum au fost distribuite pacienţilor români 678,5 milioane cutii, în creştere cu 12%.

Conform raportului Cegedim Customer Information, medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins 13,01 miliarde lei (+16,8%) medicamentele fără prescripţie (OTC) din farmacii au însumat 5,93 miliarde lei (+30,3%), iar segmentul de spital 3,33 miliarde lei (+35,1%).

Izolând impactul semnificativ al programelor cost-volum-rezultat (CVR) şi cost-volum (CV) din retail, ce totalizează cca. 1,56 miliarde lei, piaţa de medicamente Rx fără contract din farmacii a crescut faţă de perioada de referinţă cu 14,7%, la valoarea de 11,45 miliarde lei.

 

În contextul realizării unor profituri uriașe ale companiilor care au produis medicamente pentru tratamentul COVID-19, Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut, miercuri companiilor farmaceutice să reducă preţurile acestor medicamente. El a subliniat „eşecul moral” al companiilor farmaceutice în acest context, arătând că în timp ce ele înregistrează profituri record, preţurile practicate nu sunt accesibile pentru ţările sărace. Tedros a declarat că situația gravă în care se găsesc unele state care nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile „este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele”.

OMS este de acord că firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovaţii, însă nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci”, a punctat directorul general OMS.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*