Medicina privată câștigă teren în preferințele românilor

17 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de Centrul de cercetări Sociologice Larisc, sub egida secției de Științe Medicale din cadrul Academiei Române, arată că preferințele românilor se îndreaptă din ce în ce mai mult către medicina privată, în timp ce încrederea în sistemul public de sănătate este din ce în ce mai scăzut.

 

Pe lângă dificultățile generate de pandemie, românii au continuat să se confrunte și anul acesta cu lipsa unor medicamente de pe piață, aproape o treime declarând că ei sau rudele lor s-au aflat într-o astfel de situație în 2020, iar din punct de vedere calitativ, sistemul medical privat câștigă din ce în ce mai mult teren în preferințele românilor.

Așa reiese din rezultatele unui studiu realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, în vârstă de 18 și peste 18 ani, prin metoda chestionarului telefonic, pe un eșantion multistratificat, probabilistic, cu o marjă de eroare de ±3% și un grad de încredere de 95%, iar eșantionul, selectat din toate județele țării și din municipiul București, a fost validat de Institutul Național de Statistică.

 

În cadrul sondajului, 67,7% dintre respondenți au declarat că nu au nicio problemă de sănătate, 16,6% au spus că sunt sub tratament pentru una sau mai multe boli, în timp ce 14,5% dintre respondenți cred că nu au nicio problemă de sănătate. Potrivit studiului, deși orice asigurat la sistemul public de sănătate beneficiază de analize medicale anuale gratuite, doar 53% dintre cei chestionați și-au făcut analize în ultimii 5 ani, iar 11,2% nu și-au făcut nicio analiză în această perioadă.

În cazul în care au o problemă de sănătate, 54,1% dintre respondenţi au declarat că apelează în primul rând la medicul de familie, în timp ce 21,1% se informează despre ce poate fi vorba şi cumpără medicamente potrivite. Alți 14,7% dintre cei chestionați au spus că le cer farmaciştilor să le recomande ceva pentru problema respectivă, iar 7,6% merg mai întâi la o policlinică sau la camera de gardă a unui spital.

Atunci când vor să se informeze despre un medicament sau o boală, 50,8% dintre cei chestionaţi au spus că apelează la medicul de familie sau medicul specialist, 23,7% se informează de pe internet şi reţelele sociale, 16% de la farmacie, iar 7,8% de la rude sau prieteni.

În ceea ce privește accesul la consultații prin telefon sau online, 52,6% dintre românii chestionați în cadrul studiului au declarat că acestea ar trebui păstrate în sistemul nostru medical și după ce pandemia se va încheia, în timp ce 41,8% preferă să fie consultați în cabinetul medical.

 

Într-o comparație a spitalelor private cu cele publice, se observă o tendință tot mai accentuată a românilor de a apela la serviciile sistemului medical privat. Din perspectiva capacității de a rezolva cazuri grave, 47% dintre respondenți au indicat mai degrabă spitalul privat, iar 29,6% spitalul de stat, în timp ce restul persoanelor intervievate nu și-au exprimat o preferință sau au spus că nu știu.

În ceea ce privește comunicarea cu persoana bolnavă, 58% dintre participanții la studiu s-au declarat în favoarea spitalelor private, iar în ceea ce privește condiţiile de tratament, 65% s-au declarat în favoarea spitalelor private.

Întrebaţi care sunt aspectele pe care le consideră importante, în afara tratamentului propriu-zis, 56% au indicat accesul la aparatură şi medicamente foarte moderne, 50,4% amabilitatea personalului medical, 45,5% condiţiile de primire, internare, curăţenie, 42,9% apreciază gratuitatea sau compensarea serviciilor medicale de la bugetul de stat, iar 40,4% consideră important că nu sunt puşi în situaţia de a da mită.

 

În ceea ce privește accesul la tratamente, 32,6% dintre respondenți au declarat că, în ultimul an, lor sau rudelor lor li s-a întâmplat să nu găsească în farmacii medicamentul pe care îl căutau. În același timp, 57,9% au spus că nu li s-a întâmplat așa ceva în ultimul an, iar 7,1%au afirmat că s-au confruntat cu o astfel de problemă, însă doar în perioada stării de urgenţă din primăvară.

Studiul a vizat și atitudinea românilor față de medicamentele inovatoare, iar 42,8% dintre cei chestionaţi sunt de părere că este important să aibă acces la aceste medicamente, dar 61,5% dintre cei chestionaţi cred că românii nu beneficiază de medicamente noi în aceeaşi măsură ca alţi europeni. În opinia a 40,06% acest lucru este foarte important, în timp ce 9,3% cred că deocamdată este mai important să existe medicamente ieftine pentru întreaga populaţie. 

Referitor la caracteristicile pe care trebuie să le aibă un medicament, 73% dintre românii chestionați consideră că acesta trebuie să acționeze rapid, 66,2% vor să fie ușor de administrat, iar 61,9% cred că nu ar trebui să aibă efecte adverse semnificative. În același timp, 34,9% dintre respondenți își doresc să se găsească ușor, în farmacii, medicamentul de care au nevoie, 24,4% vor să fie compensat, 23,9% cred că trebuie să fie ieftin, iar 9,4% și-ar dori să se vândă fără rețetă.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*