Fundația Crucea Alb-Galbenă România a împlinit 25 de ani. La mulți ani!

17 iulie 2023 | 0 comentarii |

S-a împlinit un sfert de veac de când Fundaţia Crucea Alb-Galbenă a creat şi implementat, în România, serviciile medicale de îngrijire la domiciliu, și 20 de ani de când aceste servicii sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Mariuca Ivan

În cei peste 25 de ani de activitate, prin Fundaţia Crucea Alb-Galbenă (CAG) România au fost îngrijiţi peste 30.000 de pacienţi.

25 de ani de muncă facută cu iubire și profesionalism pentru ca un număr cât mai mare de oameni să beneficieze de servicii de calitate, de înaltă performanță și inovație de îngrijire la domiciliu. Mulțumesc prietenilor belgieni și români, sponsorilor, partenerilor și finanțatorilor care au fost alături de noi, echipei CAGR care a devenit, în timp, familia mea prietenoasă, caldă, plină de solitaritate și respect și nu în ultimul rând, președintelui nostru, domnul prof. dr. Ioan Bruckner, spune Măriuca Ivan, director general Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România.

Prin Crucea Alb-Galbenă, pacienţii pot beneficia, la cele mai înalte standarde, la recomandarea medicului, de administrarea medicaţiei, pansamente, perfuzii, sondaje, kinetoterapie, consult medical, EKG, dar și de monitorizare prin sistemul de teleasistenţă şi teleurgenţă Butonul Roşu.

 

Primele contracte cu CNAS

 

În urmă cu 20 de ani, Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România a obţinut prima autorizare, acreditare şi contractare cu casele de asigurări de sănătate, a reuşit să creeze un model de îngrijiri integrate la domiciliu, a creat primele modele de parteneriate cu autorităţile locale şi centrale.

Și tot acum 20 de ani se înființa Filiala Buzău a Crucii Alb-Galbene, cu sprijinul Guvernului Flandrei de Est și a deputatului Jean Pierre Van Der Meiren, după modelul Wit Gele Kruis din Gent, unde primele asistente medicale care s-au angajat să ofere îngrijiri medico-sociale la domiciliu au urmat un stagiu de pregătire și au învățat cum trebuie să funcționeze acest concept.

Cu o echipa pluridisciplinară de profesionişti, Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România a fost şi rămâne vârful de lance în introducerea îngrijirii la domiciliu în legislaţia românească”, se arată într-un comunicat de presă al fundației.

În acest moment dezvoltă o soluţie informatică de management al serviciilor medicale la domiciliu şi continuă oferirea de servicii medicale gratuite la domiciliu decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, se arată în comunicatul amintit.

 

Este nevoie mai mult ca oricând de îngrijiri la domiciliu

 

Datorită meritelor deosebite şi implicării în viaţa comunităţii, Fundaţia a obţinut, acum 20 de ani, Statutul de Utilitate Publică, dar până în prezent, acesta nu a adus beneficii, ci doar recunoaştere. „Rugămintea mea pentru jucătorii din sistem este să contribuim împreună la consolidarea, în toate regiunile României, a unui sistem funcţional şi unitar pentru asigurarea unei bătrâneţi decente. Nu ne putem lamenta cu toţii că nu se mai poate face nimic, ci trebuie să încercăm să construim o temelie solidă şi robustă care să nu se prăbuşească la fiecare schimbare electorală. Suntem cu toţii datori să lăsăm ca testament un exemplu de bună practică pentru că bătrâneţea este a tuturor şi a fiecăruia dintre noi!”, a mai spus Măriuca Ivan, care subliniază că, în contextul actual, serviciile de asistenţă medicală la domiciliu sunt alternativa reală la instituţionalizare, mai spun reprezentanții Fundaţiei Crucea Alb – Galbenă România.

 

Ce trebuie să știe cei care au nevoie de îngrijiri 

 

Pentru a beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu, în primul rând, pacientul sau aparținătorii acestuia trebuie să se adreseze medicului de familie, medicului specialist sau medicului curant şi să solicite dreptul de a primi îngrijire la domiciliu. „Orice persoană asigurată la sănătate are dreptul să beneficieze de servicii de îngrijire medicală la domiciliu, pentru maxim 90 de zile pe an, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate”, spun reprezentanții CAG, dar din păcate, tot ei recunosc, fondurile alocate de CNAS în acest scop sunt insuficiente față de numărul pacienților care ar avea nevoie de astfel de servicii, așa că orice donație sau sponsorizare vor ajuta mai mulți pacienți să beneficieze de îngrijiri medicale la domiciliu.

Pentru detalii, orice persoană interesată poate suna la call center-ul fundaţiei, la numărul de telefon: 021.315.12.56, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

 


Adaugati un comentariu


 

*