Intervenție cu risc vital, realizată cu succes la SJU Baia Mare

13 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Medicii au reparat un anevrism infrarenal gigant, în cazul unui pacient cu numeroase comorbidități, care nu putea fi operat prin procedura clasică.  

 

O echipă medicală multidisciplinară formată din cardiologi, chirurgi vasculari şi anesteziști din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Constantin Opriș” Baia Mare a reușit să intervină cu succes, în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (LACCCI), printr-o metodă minim invazivă, în cazul unui pacient de 70 de ani, cu numeroase afecțiuni, din cauza cărora nu putea fi operat pentru repararea unui anevrism infrarenal gigant.

Așa cum se explică într-un comunicat al unității medicale, a fost vorba despre o reparare percutană endoluminală a unui anevrism cu dimensiunea de 11,5 centimetri, cu risc iminent de rupere, ceea ce impunea o intervenție de urgență. Pacientul avea multiple comorbidități asociate, respectiv cardiopatie ischemică prin afectare trivasculară cu toate vasele native ocluzate, trei by-pass-uri pe aorta coronară din care două ocluzate, două stenturi în trunchiul principal al coronarei stângi cu restenoză marcată, AVC ischemic vechi, rinichi unic chirurgical, insuficiență renală, stenoze strânse de artere iliace bilateral.

În aceste condiții nu se putea pune problema unei intervenții chirurgicale clasice, pentru că pacientul nu ar fi supraviețuit, astfel că echipa medicală a decis să apeleze la o metodă minim invazivă.

 

Premergător intervenției EVAR (EndoVascular Aneurysm Repair), în data de 4 noiembrie s-a efectuat redilatarea stenturilor din trunchiul principal al coronarei stângi (TPCS) şi redeschiderea unuia dintre vasele native ocluzate, pentru a se asigura astfel suportul hemodinamic.

La data de 10 noiembrie, pacientul a fost supus procedurii EVAR, care a fost a fost efectuată sub anestezie generală cu intubaţie orotraheală şi ventilaţie mecanică asistată asistată de către medicul Adriana Stoicovici.

S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicală a dr. Alin Hînsa, după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic de către dr. Dan Filip şi conf. dr. Gianmarco De Donato. Procedura a fost extrem de dificilă, din cauza afecţiunii aortice severe şi a angulaţiilor vicioase, însă a decurs fără incidente. La final, după controlul anangiografic, s-a efectuat sutura vasculară şi trezirea pacientului” se arată într-un comuicat al SJU Baia Mare. Intervenţia a durat aproximativ două ore și un sfert și a decurs fără complicaţii, pacientul fiind la acest moment asimptomatic şi stabil hemodinamic.

 

Reprezentanții spitalului spun că astfel de proceduri puteau fi făcute până nu de mult doar în marile centre medicale din țară, însă acest lucru a devenit posibil și la Baia Mare datorită includerii unității sanitare în Programul Naţional de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceasta a fost cea de-a doua intervenție de acest gen reușită de specialiștii spitalului, se menționează în comunicatul spitalului.

Echipa medicală care și-a trecut în palmares această reușită a fost alcătuită din conf. dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, ATI, dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan, chirurgie vasculară, dr. Alin Hînsa – medic primar chirurgie cardio-vasculară, as. med. Bujor Sami, cardiologie intervenţională, dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic şef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională, as. med. coordonator Viorel Pinte, as. med. Cristian Toma, as. med. Ovidiu But, as. med. Ioan Pintea, as. med. Sergiu Roman, Imagistică CT, dr. Sabin Dorel Nemeş Bota – medic primar Radiologie şi imagistică medicală şi Nefrologie  și dr. Daniela Pricop – medic primar nefrologie, doctor în medicină.

 

(Sursă foto: SJU Baia Mare/Facebook)

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*