Protest inedit al unui chirurg nevoit sa opereze in conditii inumane

18 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Medicul si-a fotografiat mana dreapta imbibata” de transpiratie, aproape „arsa” dupa 12 ore de operatii efectuate la 30-32 de grade celsius, si a postat imaginea pe o retea de socializare.

 

Un medic de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara a ales o metoda inedita de a atrage atentia asupra conditiilor neprielnice in care este nevoit sa opereze, impreuna cu colegii sai. Acesta acuza faptul ca instalatia de climatizare a unitatii medicale nu mai face fata, iar temparatura in salile de operatie depaseste, in aceste conditii, 30 de grade, fiind greu de suportat de chirurgii care stau in sala chiar si cate 10-12 ore.

Dr. Horia Feier este chirurg in cadrul institutului de la Timisoara, iar dupa o zi de lucru care a presupus 12 ore petrecute in sala de operatie, acesta a publicat pe Facebook o fotografie cu mana sa dreapta, asa cum arata dupa indepartarea manusilor chirurgicale. Referindu-se la imaginea postata pe reteaua de socializare, chirurgul spune ca mana sa arata „ca murata”, dupa cele 12 ore in care a purtat doua perchi de manusi chirurgicale si a operat la temperaturi de 32-33 de grade, cu mult peste nivelul optim recomandat pentru o sala de operatie.

Motivul care l-a determinat pe chirugul timisorean sa faca publica aceasta imagine a fost sensibilizarea factorilor responsabili cu privire la conditiile in care medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare sunt nevoiti sa opereze, conditii care, pe langa disconfortul creat echipei medicale, pot pune in pericol si viata pacientilor de pe masa de operatie.

 

Dr. Horia Feier

Medicul Horia Feier spune ca instalatia de climatizare are aceeasi varsta cu institutul, adica aproape 21 de ani. Din 1996, cand a fost infiintata uitatea medicala, instalatia a functionat la parametri corespunzatori, insa odata cu trecerea timpului, au inceput sa apara sincope, firesti, de altfel, datorate uzurii fizice si morale.

Chirurgul spune ca problemele au inceput sa apara de vara trecuta, cand instalatia inceput sa nu mai aiba capacitatea de a raci suficeint, iar in vara aceasta, sistemul de climatizare a cedat de tot. In sala este cald, mai ales dupa-amiaza, cand se incing peretii, sunt 29 de grade in aer si sub lampa scialitica sunt 32-33 de grade. Noi avem doua randuri de halate, masca, basca, doua randuri de manusi si sub halate cine stie cate grade sunt. Mana mea arata ca murata dupa atatea ore in sala de operatii, timp in care am rezolvat trei cazuri”, a declarat dr. Horia Feier.

 

Medicul spune ca problema a fost adusa la cunostinta conducerii institutului, si chiar a fost contactata o firma care realizeaza reparatii la instalatiile de climatizare, iar devizul pentru lucrari si materialele necesare se ridica la  aproximativ 26.000 de euro. Managerul institutului a instiintat, la randul sau, Ministerul Sanatatii cu privire la aceasta problema si la costurile necesare remedierii, insa demersurile s-au oprit aici, de la minister nefiind primit niciun raspuns, la fel cum nicio reactie nu a generat nici gestul chirurgului, decat in lumea medicala si a pacientilor care au inteles, astfel, ca si ei sunt in pericol.

Medicii sunt nevoiti sa opereze in continuare la temperaturi cu mult peste limita recomandata pentru o sala de operatie si, cel mai probabil, lucrarile de reparatie a instalatiei de climatizare vor fi amanate, ca sa nu mai vorbim de inlocuirea acesteia, care ar fi normala, dupa atatia ani de functionare. Probabil ca autoritatile se gandesc deja ca a venit toamna, sezonul rece isi va intra in drepturi peste putin timp, iar repararea sau inlocuirea instalatiei de climatizare nu va mai fi considerata o urgenta.

Medicul timisorean a mai precizat ca temperatura optima recomandata pentru o sala de operatie se situeaza intre limitele a 18 si 23 de grade.

 


Adaugati un comentariu


 

*