CNAS deconteaza implanturile cohleare bilaterale

23 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Singura conditie este ca aceasta operatie sa fie facuta la recomandarea unui medic specialist si nu la solicitarea pacientului sau a apartinatorului.

 

orlCasa Nationala de Asigurari de Santate anunta, printr-un comunicat de presa, ca din fondul asigurarilor de sanatate pot fi decontate si implanturile cohleare bilaterale. Este insa nevoie ca aceasta operatie sa fie absolut necesara pentru a reda auzul pacientilor si sa fie efectuata la recomandarea unui medic specialist. Dupa cum rezulta din comunicatul CNAS, programul national de tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile nu contine nicio prevedere care sa limiteze numarul de implanturi cohleare care pot fi decontate in cazul unui pacient asigurat, astfel ca, in cazul in care acesta are nevoie de un implant bilateral, ii vor fi decontate ambele implanturi, nu doar unul singur.  Totul depinde de medicul specialist care trebuie sa decida daca pacientul are nevoie de un implant bilateral si daca operatiile vor fi efectuate simultan sau la un interval mai mare de timp. In consecinta, daca un pacient are recomandarea medicului pentru a fi supus unui implant cohlear bilateral, pentru niciuna dintre operatii nu va fi nevoit sa plateasca, in cazul in care este asigurat, interventiile find decontate integral.

 

Patrick, pacientul operat

Patrick, pacientul operat

Desi, dupa cum rezulta din comunicat, nu a existat nici pana acum vreo prevedere care sa limiteze numarul de implanturi cohleare ce ii pot fi decontate unui asigurat, au existat multe cazuri in care pacientii cu astfel de probleme, respectiv, parintii copiilor cu un diagnostic ce necesita un astfel de implant, au fost nevoiti sa plateasca din buzunar jumatate din costuri, intrucat CNAS nu le-a decontat decat un singur implant.

Este si cazul unui copil in varsta de patru ani, primul pacient din Romania caruia i s-a implantat cel mai subtire implant cohlear din lume. Cazul sau a fost prezentat pe larg de Sanatateabuzoian.ro in urma cu un an, la acea vreme parintii sai fiind nevoiti sa faca rost de nu mai putin de 25.000 de euro, pentru ca fiul lor sa poata beneficia de un implant cohlear bilateral, intrucat Casa de Asigurari Sanatate nu a decontat decat unul singur.

Cu ajutorul fundatiei Mereu Aproape, parintii au reusit sa stranga banii necesari, insa interventia chirurgicala a fost astfel intarziata cu aproximativ un an, ceea ce ingreuneaza foarte mult recuperarea copilului nascut cu hipoacuzie.

 

operatie implant cohlearIn comunicatul CNAS se mai arata ca, in cazul in care care solicitarile de implanturi cohleare depasesc capaciatatea de infrastructura si resursa umana a medicilor specialisti de a efectua acest tip de interventie chirurgicala, acestia vor decide lista de prioritizare a cazurilor.

O astfel de lista se va realiza si in situatiile in care cererile de implantare depasesc numarul de dispozitive existente la un moment dat, la nivelul unitatii sanitare care deruleaza programul.

In acest sens, a fost trimisa si o circulara catre toate Casele de Asigurari de Sanatate din tara, prin care se solicita informarea furnizorilor care deruleaza programul national de tratament al surditatii, cu privire la aspectele relatate mai sus.

 

implant cohlearAnul trecut, bugetul alocat acestui program a fost de  10,6 milioane lei si a permis realizarea a 93 de implanturi cohleare la nivel national, la finalul anului ramanand in stoc 3 proteze de acest tip. Anul acesta, bugetul s-a majorat, ajungand la 11,25 de milioane de lei, suma ce permite realizarea a 110 implanturi cohleare, in conditiile in care costul mediu al unei astfel de operatii este de 96.385 de lei.

La acest moment, interventii de implant cohlear se efectueaza in 7 unitati medicale din tara, mai precis Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. Prof. Dr. Dorin Hociota, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie si Spitalul Clinic Coltea Bucuresti, Spitalul Clinic Municipal Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

 


Adaugati un comentariu


 

*