Cinci vieți salvate prin transplant, de Ziua Națională a României
În acest weekend, în care cu toții ne-am concentrat pe sărbătorirea Zilei Naționale a României și pe alegerile parlamentare, cinci români aflați în suferință au fost salvați prin transplant, de doi îngeri donatori și de medicii din București, Baia Mare și Cluj Napoca.
„La mulți ani România, la mulți ani tuturor românilor!”, așa își începe Agenția Națională de Transplant (ANT), mesajul transmis de Ziua Națională a României, în care anunță că, în „acest weekend, în care sărbătorim Ziua Națională a României, au avut loc două intervenții de prelevare la București și Baia Mare. Astfel 5 români aflați în suferință au primit o nouă șansă prin transplant de ficat și rinichi, iar alți pacienți vor avea o viață normală datorită transplanturilor de cornee”.
Mobilizarea pentru viață a început la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” București unde, vineri noapte, spre sâmbătă, a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Familia unei paciente în vârstă de 52 de ani, care a decedat pe criterii neurologice în urma unei malformații vasculare cerebrale, a reușit să treacă peste durerea pricinuită de pieerea persoanei dragi și a acceptat donarea de organe și țesuturi, pentru a salva viețile unor români necunoscuți, aflați în suferință.
„Datorită acestei decizii și a profesionalismului și efortului echipei ATI și de coordonare transplant, formată din asist. univ. dr. Alexandru-Rareș Stoian – medic coordonator transplant SCU Bagdasar-Arseni, dr. Darius Morlova – KDP, dr. Ioan Victorița, dr. Șerban Andreea și dr. Șerban Mihnea” și cu sprijinul conducerii unității sanitare, s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea de la îngerul donator, care a făcut posibil ca mai mulți români să primească o nouă șansă la o viață normală.
Lupta pentru viață a continuat la Institutul Clinic Fundeni, unde viața unui pacient a putut fi salvată în urma intervenției de transplant hepatic realizată de o echipă chirurgicală a Centrului de Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, iar alți doi pacienți aflați pe listele de așteptare au primit șansa la o viață normală datorită operațiilor de transplant renal realizate de echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul aceleiași unități medicale.
Transplanturile de cornee au fost realizate în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Operațiile de transplant s-au încheiat cu succes.
Sâmbătă noapte, la Spitalul Judetean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia-Mare, familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 44 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral sever, a decis să ajute alți români și să le ofere altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi lor alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi.
„Grație profesionalismului și devotamentului echipei ATI și de coordonare a spitalului băimărean, coordonată de dr. Adriana Stoicovici și dr. Andrei Mureșan – KDP, alți pacienți se pot bucura de viață în urma intervențiilor de transplant renal și de cornee. Însă, tot acest efort nu ar fi suficient fără conducerea Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare, care înțelege că donarea înseamnă viață și sprijină această activitate, fiind a șasea intervenție de prelevare realizată în anul 2024 în cadrul acestei unități sanitare”, a transmis Agenția Națională de Transplant.
Efortul lor a fost continuat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, unde echipele de medici, pregătite în orice moment să salveze vieți, cu dedicare și profesionalism, au făcut posibil ca doi pacienți să fie salvați de la dializă, realizând transplanturile renale de care aveau nevoie.
Transplanturile de cornee au fost realizate și în acest caz, de specialiștii Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
„Mulțumim familiilor donatorilor care au transformat suferința în speranță, făcând posibilă încă o dată rostirea cuvintelor «DA pentru VIAȚĂ!». Fără gestul lor, salvarea de vieți prin transplant nu ar fi posibilă”, a punctat conducerea ANT, care totodată a apreciat „dedicarea și profesionalismul echipelor medicale care, de la donare până la transplant demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate”.
Conducerea Agenției Naționale de Transplant reamintește populației că „donarea de organe este un gest nobil, prin care se acordă o șansă la viață semenilor aflați în așteptarea unui organ salvator. Atunci când un pacient a decedat, exprimarea acordului poate reda speranța altora. Fără donare nu există transplant și este important ca populația să fie informată în acest sens”.
La ora actuală, 68 de români au nevoie de o inimă nouă, alți peste 500 de pacienți au nevoie de un transplant de ficat, peste 3.700 sunt în așteptarea unui rinichi, iar alți 6 sunt în așteptarea unui plămân care le poate salva viața.
„Încă o dată mulțumim românilor care au înțeles că gestul lor neprețuit demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, subliniază ANT.
Sursă imafini: ANT&ICUTR/Facebook