S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional din Cluj

9 august 2019 | 0 comentarii |

Unitatea medicală va fi construită în comuna Florești, iar investiția se va ridica la aproximativ 500 milioane euro.

 

După ani întregi de tergiversări, contre politice și dispute între Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Cluj, ministrul Sorina Pintea a anunțat că astăzi, studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost avizat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe lângă realizarea studiului de fezabilitate, pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost obţinut și Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici, care urmează să fie aprobați la sfârșitul lunii august în Guvern. Odată depășită și această etapă, în luna octombrie se estimează că va fi depusă cererea de finanțare, la Comisia Europeană.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 de milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice.

 

Sorina Pintea, reprezentant BEI

SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. Unitatea medicală va avea 849 de paturi şi „va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt”, se menționează într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern  privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii.  După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În acelaţi timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

 

Proiect spitalul regional Iasi

Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj și Craiova, România va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiții, ci care a fost deja semnat un acord în acest sens, la începutul lunii iulie.

Cel mai avansat proiect este Spitalul Regional de Urgență Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobați deja indicatorii tehnico economici. „Cererea de finanţare a realizarii SRU Iaşi este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la  Comisa Europeană”, explică ministrul Sănătății.

În comunicatul MS se mai precizează că se estimează că cererea de finanțare pentru SRU Craiova va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Pentru niciunul dintre spitalele regionale nu se estimează însă și un termen de finalizare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*