700 de posturi noi pentru rezidenti si personalul de la Ambulanta

14 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii vrea sa suplimenteze cu 500 numarul de posturi pentru serviciile de Ambulanta si cu inca 200 pentru rezidenti, care sa permita incadrarea medicilor care aleg posturi in specialitati deficitare in unitati finantate integral de la bugetul de stat.

 

ambulanta buzauPe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicat un proiect de modificare a Hotararii de Guvern nr.144/2010, prin care se reglementeaza organizarea si functionarea institutiei. Documentul, aflat in dezbatere publica pana pe 23 decembrie, prevede suplimentarea organigramei  posturilor din sistemul public de sanatate cu 700 de locuri, cele mai multe dintre acestea fiind alocate serviciilor de ambulanta.

Concret, oficialii ministerului vor sa suplimenteze cu 500, numarul posturilor pentru Ambulanta si cu inca 200 de locuri numarul pentru medicii rezidenti, proiectul de modificare a organigramei fiind realizat in urma unei analize a Comisiei interministeriale pentru suport tehnic. In urma acestei analize s-a constatat ca in cazul unora dintre serviciile de Ambulanta, numarul de personal medical raportat la numarul de locuitori este mai mic de 90%, atat cat este media nationala, astfel ca in cazul acestor servicii este necesara suplimentarea acestora. Influenta financiara determinata de cresterea cu 500 de posturi a numarului de posturi finantat integral de la bugetul de stat este in suma lunara de 2158 mii lei, fara cote si de 2645,7 mii lei inclusiv cote, se precizeaza in nota de fundamentare.

 

rezidentiIn acelasi document se stipuleaza si suplimentarea cu 200 de posturi a numarului total de locuri alocate medicior rezidenti, posturi care sa acopere specialitatile deficitare in cadrul spitalelor de stat si la nivelul directiilor de sanatate publica. „Intrucat numarul de posturi alocat acestor institutii este insuficient pentru incadrarea medicilor rezidenti, este necesara suplimentarea numarului de posturi in vederea incadrarii medicilor rezidenti care vor promova concursul de rezidentiat si care doresc sa ocupe posturi in unitatile finantate integral de la bugetul de stat. Astfel, propunem suplimentarea numarului de posturi alocate medicilor rezidenti cu 200 posturi care sa permita incadrarea medicilor care aleg posturi in specialitati deficitare in unitati finantate integral de la bugetul de stat”, se precizeaza in proiect, impactul bugetar al acestei masuri fiind estimat la 500.000 de lei pe luna fara cote si putin peste 600.000 de lei lunar, cu cote.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgIn cazul in care propunerile facute in acest sens de Ministerul Sanatatii vor fi aprobate, numarul maxim de posturi in sistemul public de Sanatate ar ajunge la 18.196. In total, impactul bugetar pe care il implica aprobarea acestor 700 de posturi noi este de 2.659,6 mii de lei lunar, fara cote si de 3.260,7 mii de lei lunar, inclusiv cote.

In afara acestor 700 de posturi, Ministerul Sanatatii a mai solicitat si o suplimentare a numarului de locuri la Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti. Scopul acestei solicitari este eficientizarea modului de functionare a institutiei, dupa ce numarul initial de locuri aprobat, 108 locuri, mai exact, a fost diminuat printr-o ordonanta adoptata in 2013, document declarat ulterior neconstitutional. In consecinta, reprezentantii Ministerului Sanatatii cer revenirea la numarul de 108 locuri, masura ce ar avea un impact financiar de 189.000 de lei lunar, suma ce ar putea fi acoperita integral din venituri proprii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*