Producătorii de medicamente generice îl „trag de mânecă” pe ministrul Sănătății

17 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia îi reamintesc despre promisiunile făcute în privința taxei clawback, în condițiile în care actualul guvern nu a luat nicio măsură până acum.

 

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) și-a exprimat din nou nemulțumirea față de faptul că valoarea taxei clawback a ajuns în trimestrul patru al acestui an la 33-34%, de la un nivel de doar 12,6% în urmă cu patru ani. Într-un comunicat de presă se arată că în tot acest timp, criza medicamentelor generice s-a adâncit de la an la an, iar dacă lucrurile vor continua în același ritm, mai multe linii de producție și chiar fabrici de medicamente din România urmează să se închidă.

Reprezentanții APMGR au cerut în nenumărate rânduri ajustarea cu inflaţia a bugetului alocat medicamentelor și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale, aproximat la 8-9% din consumul trimestrial total, ca măsuri de urgență, după care să se treacă, împreună cu autoritățile, la identificarea de soluţii pe termen mediu şi lung privind diferenţierea şi plafonarea taxei clawback pentru medicamentele generice.

Până acum, atât pe vremea fostului ministru, Sorina Pintea, cât și în actualul mandat al lui Victor Costache, producătorii au primit doar asigurări că problema constituie o prioritate pentru autoritățile din Sănătate și va fi rezolvată cât mai curând.

 

Prin intermediul comunicatului de presă, producătorii de medicamente generice îi reamintesc ministrului Victor Costache că a declarat ca prioritate zero rezolvarea problemei taxei clawback, însă, până acum nu a fost luată nicio măsură concretă în aceste sens.

Industria producătoare de medicamente generice trebuie să fie considerată de importanţă strategică pentru CSAT, pentru că în cazul unei situaţii de urgenţă, medicamentele generice vor face diferenţa între viaţă şi moarte. Şi tocmai aceste medicamente sunt penalizate printr-o taxă clawback total injustă şi care nu se regăseşte nicăieri în spaţiul european în forma în care există în România. Rezolvarea injustiţiei taxei clawback, o măsură cuprinsă în Programul de Guvernare şi considerată de actualul ministru al Sănătăţii, domnul doctor Victor Costache, prioritatea zero, a fost exprimată în spaţiul public de nenumărate ori, dar din păcate până la acest moment nu s-a luat nicio măsură” declară reprezentanții APMGR în document.

 

Aceștia mai precizează că înțeleg și susțin necesitatea introducerii de noi molecule inovative şi de asigurare a accesului pacienţilor la tratamente inovatoare, însă pentru aceasta, autorităţile trebuie să asigure sursele de finanţare nu să lase responsabilitate în seama companiilor producătoare de medicamente generice.

În România, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu un buget de medicamente îngheţat, există un paradox şi anume, se compensează molecule inovative fără asigurarea spaţiului bugetar, la acest fapt adăugându-se lipsa preocupării pentru un management continuu al bugetului, care ar permite optimizări ale costurilor din care să se finanţeze inovaţia, precum şi creşterea accesului pacienţilor la tratamente, atât generice cât şi inovative. Cele mai multe cheltuieli ale statului român merg către medicamente inovative, peste 75%, multe dintre acestea tratând câteva mii de pacienţi, dar ignoră milioanele de români care folosesc medicamentele cu preţuri mici. În schimb, taxa clawback este aplicată uniform atât medicamentelor scumpe cât şi celor cu preţ mic, cu un impact negativ mult mai mare asupra celor din urmă. Acest lucru se întâmplă din cauza preţului redus şi al sistemului de adaosuri, pentru care toţi producătorii sunt obligaţi să plătească clawback”, mai spun producătorii, care amintesc și că, din această cauză, până în prezent au dispărut de pe piață peste 2.500 de medicamente generice.

 


Adaugati un comentariu


 

*