Producătorii de medicamente generice solicită lămuriri de la ministrul de Finanțe

2 decembrie 2019 | 0 comentarii |

O declarație a lui Florin Cîțu, referitoare la alocarea de sume suplimentare pentru medicamente, a creat confuzie în rândul acestora.

 

Florin Citu

Publicarea proiectului de rectificare bugetară, ce prevede, între altele, suplimentarea cu aproape 3 miliarde de lei a bugetului alocat Sănătății, a generat confuzie, în urma unor declarații ale ministrului Finanțelor Publice. Florin Cîțu a declarat, în momentul în care a vorbit despre rectificare, că „pentru medicamente a trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei”, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) să solicite lămuriri suplimentare, invocând faptul că sintagma „pentru medicamente” este una vagă și nu lasă să se înțeleagă exact despre ce fel de medicamente este vorba.

Aceștia ssusțin că declarația a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente și al pacienților, astfel că este necesar ca ministrul Cîțu să vină cu lămuriri suplimentare pentru a clarifica lucrurile. „Solicităm domnului ministru Florin Cîţu să detalieze sintagma ‘pentru medicamente’. Aşa cum am menţionat de nenumărate ori, bugetul actual de referinţă este insuficient în comparaţie cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creşterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%. Această declaraţie a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente generice, pacienţilor şi publicului larg, astfel că noi considerăm că o clarificare este absolut necesară” – se arată într-un comunicat al APMGR.

 

Producătorii de medicamente generice reamintesc, cu prin același comunicat, că pentru medicamentele inovative, autoritățile din România cheltuie circa 80% din bugetul alocat medicamentelor, iar producătorii de medicamente generice sunt obligați să plătească taxa clawback și pentru acestea. Din această cauză, dar și pe fondul aplicării politicii celui mai mic preț, APMGR precizează că deja au fost retrase de pe piață peste 2.500 de medicamente generice.

România, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu un buget de medicamente îngheţat, îşi permite compensarea moleculelor inovative fără asigurarea spaţiului bugetar, iar tot acest impact bugetar este preluat şi de medicamentele generice, care nu au generat consumul şi nici nu au beneficiat de veniturile obţinute. Degeaba se compensează medicamente inovative dacă lipsesc medicamentele generice care tratează milioane de pacienţi şi, de multe ori, se prescriu în asociere cu medicamentele inovative”, mai susțin reprezentanții APMGR.

 


Adaugati un comentariu


 

*