Presedintele CNAS le da replica producatorilor de medicamente generice

4 februarie 2015 | 0 comentarii |

Vasile Ciurchea spune ca majorarea taxei clawback a fost justificata de cresterea vanzarilor medicamentelor folosite in tratarea afectiunilor de sezon.

 

medicamente genericeCa urmare a apelului facut ieri, de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, care a solicitat Guvernului efectuarea unor verificari de catre Corpul de Control al Primului-ministru la CNAS, presedintele institutiei vizate, Vasile Ciurchea, a replicat in cursul aceleiasi zile, aratand ca explicatia consta in crestrea vanzarilor medicamentelor utilizate in afectuiunile de sezon.

Nemultumirea producatorilor de medicamente generice a fost generata de majoararea taxei clawback, pe care acestia o considera nejustificata, catalogand-o chiar ca un „act de sabotaj” la adresa lor. Pe acest considerent APMGR a cerut, oficial, efectuarea unor controale ale Corpului de Control al Primului Ministru la CNAS, solicitand sa fie verificate datele in baza carora a fost luata decizia majorarii a taxei clawback in ultimul trimestru al anului trecut, despre care producatorii spun ca a ajuns sa depaseasca 25 la suta din valoarea vanzarilor. „Este nevoie de interventia Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediata a activitatii CNAS in conditiile in care cresterea coeficientului P din calculul taxei clawback la 25 la suta in trimestrul 4 al anului 2014, cel mai mare nivel calculat pana in prezent, nu este corelata in niciun fel cu cu datele interne ale companiilor privind cresterea consumului de medicamente” se precizeaza in solicitarea oficiala adresata Guvernului de APMGR.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Replica presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, a venit imediat, acesta precizand ca nu este vorba de o crestere nejustificata a taxei, majorarea avand la baza cresterea nivelului de vanzari de medicamente de sezon in trimestrul patru al anului trecut. Vasile Ciurchea a explicat ca aceasta crestere era previzibila, dat fiind faptul ca in fiecare an, in trimestrul al patrulea creste consumul de medicamente de sezon, perioada respectiva fiind caracterizata prin temperaturi scazute.

Anul trecut, spre exemplu, numarul asiguratilor care au primit medicamente de sezon a fost cu 200.000 mai mare decat in celelalte trimestre, ceea ce justifica majorarea taxei clawback, a aratat presedintele CNAS. Referindu-se la controlul solicitat de APMGR la institutia pe care o conduce, Vasile Ciurchea a spus ca este dreptul producatorilor sa conteste, fiind incredintat ca nu se vor gasi nereguli in urma acestor actiuni. „Este dreptul lor sa conteste. Noi avem toate datele, nu avem nici cea mai mica problema din acest punct de vedere. Este un calcul pe o formula, nu ai cum scoti in plus sau in minus” a declarat in acest sens presedintele CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*