Producătorii de medicamente generice și biosimilare cer creșterea gradului de acces pe piața din România
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susține că medicamentele din această gamă au generat o economie de cost de 1,7 miliarde de lei, în perioada 2015-2019.
Producătorii de medicamente generice și biosimilare sunt în continuare nemulțumiți de gradul de acces pe care aceste medicamente în au pe piața din România, susținând că acesta este unul redus, cu toate că este vorba de o piață atractivă, țara noastră fiind a șasea ca populaţie din Uniunea Europeană. Reprezentanții APMGR spun că numărul medicamentelor generice care ajung pe piața românească este unul redus, în comparație cu alte piețe, o altă problemă fiind reprezentată și de numărul mare de medicamente retrase.
Aceasta a fost tema principală a unei mese rotunde pe care APMGR a organizat-o zilele trecute, cu participarea preşedintelui CNAS, Adela Cojan, a ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a directorului Consiliul Concurenţei, Sorin Lungu, consilierului pe teme de sănătate al vice-prim-ministrului, Nicolae Fotin, a şefei Direcţie Proceduri Europene din cadrul ANMDMR, Simona Bădoi, şi a Roxanei Petrescu, director în Ministerul Finanţelor. Discuțiile în cadrul evenimentului s-au axat pe prezentarea situaţiei actuale a medicamentelor generice şi biosimilare, a impactului pe care îl are prezenţa acestora asupra sistemului sanitar, precum şi pe prezentarea de soluţii tehnice şi legislative prin care creşterea absorbţiei medicamentelor generice şi biosimilare ar conduce la optimizare bugetară.
Cu aceeași ocazie, au fost prezentate și rezultatele unui studiu de piață din care reiese că, în perioada 2015-2019, introducerea celor 650 de medicamente generice care au fost disponibile pe piața românească a generat o economie de 1,17 miliarde de lei, materializată printr-o creștere de trei ori a numărului de pacienți care au beneficiat de tratament, cu aceeași alocare bugetară. „Cu o cotă de piaţă de 61% în volume, medicamente generice reprezintă doar 25% din piaţa în valoare. Având exemple din diverse arii terapeutice s-a arătat că prezenţa medicamentelor generice conduce la o scădere a preţului medicamentelor între 38% până la 81%”, arată organizatorii mesei rotunde într-un comunicat remis la încheierea evenimentului. În același document se mai arată că, în cursul anului trecut, piaţa medicamentelor biologice a ajuns la un total de 667 de milioane de euro, produsele biosimilare reprezentând doar 4% din totalul in valoare. Tot în anul 2019, un singur medicament biologic de referinţă a înregistrat cele mai mari vânzări, 45 milioane de euro, deşi există medicament biosimilar disponibil, acesta din urmă având o pondere de doar 2% din acest total.
În cadrul discuțiilor, Adela Cojan, președintele CNAS, a declarat că există deschidere din partea sa pentru găsirea unor soluții de eficientizare a bugetului pentru medicamente, iar una dintre acestea ar fi prescrierea de medicamente biosimilare, în cadrul unui program pilot. Deja au fost inițiate procedurile pentru modificările legislative necesare, președintele CNAS adăugând că se aşteaptă ca rata de prescriere a medicamentelor biosimilare să atingă în următorul an un procent de 30% din numărul total de pacienţi cărora li s-a prescris tratament cu medicamente biologice.
Inițiativa se bucură și de susținerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, fapt confirmat de Simona Bădoi, reprezentanta instituției la discuțiile purtate în cadrul mesei rotunde. „Ne manifestăm întreaga susţinere faţă de această iniţiativă legislativă, prin care se încurajează iniţierea pacienţilor noi şi schimbarea celor existenţi pe moleculele biosimilare, medicul prezentând pacientului cea mai bună opţiune atât din punct de vedere medical, cât şi financiar” a declarat aceasta.
Un alt aspect luat în discuţie a fost cel legat de licitaţiile naţionale de achiziţie a medicamentelor. Acest sistem de achiziţii centralizate pe un termen mai lung este o practică obişnuită în toată ţările Uniunii Europene. Pe lângă achiziţia unor volume mari de medicamente la costuri reduse, se asigură şi o predictibilitate în aprovizionare şi stocuri suficiente. „Din păcate, în metodologia licitaţiilor naţionale nu a fost luată în considerare posibilitatea apariţiei în piaţa românească a medicamentelor generice şi biosimilare pe toată perioada de desfăşurare a achiziţiilor, care ar putea genera economii suplimentare celor înregistrate în licitaţia propriu-zisă”, mai susțin reprezentanții APMGR. Într-o analiză pe această temă se arată că accesul la licitaţie al medicamentelor biosimilare nou apărute ar fi adus economii de cel puţin 20% la nivel de preţ de catalog. „Acest lucru arată necesitatea unei corecţii imediate a legislaţiei specifice licitaţiilor, prin introducerea descentralizării procedurilor de achiziţie şi redeschiderea licitaţiilor într-un interval de 3 luni din momentul introducerii pe piaţă a primului medicament generic sau biosimilar pentru medicamentul licitat”, se mai arată în comunicatul producătorilor de medicamente.