Producătorii de medicamente generice continuă demersurile pentru diferențierea taxei clawback

Aceștia au făcut un nou apel către autorități, cărora le solicită să implementeze cât mai urgent o astfel de măsură, pentru a evita dispariția de pe piață a altor medicamente.

 

De mai bine de un an de zile, principala problemă pe care organizațiile reprezentative ale producătorilor români din industria farmaceutică este legată de taxa clawback, aceștia fiind nemulțumiți atât de nivelul ridicat al taxei, cât și, mai ales, de faptul că aceasta nu se aplică diferențiat, fiind aplicată uniform atât medicamentelor scumpe, care costă mii de euro, cât și celor ieftine. Aplicarea diferențiată a acestei taxe este principala doleanță a producătorilor de medicamente generice din România, nu de puține ori, autoritățile dându-le dreptate și asigurări că vor lua măsuri în acest sens, totul rezumându-se însă doar la promisiuni.

În aceste condiții, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a făcut astăzi un nou apel către autorități, cărora le-au reamintit că circa 2.000 de medicamente ieftine au fost deja retrase de pe piață de producători, iar alte 2.300 sunt pe cale să aibă aceeași soartă, din cauza faptului că au devenit neprofitabile, costurile de producție și cele presupuse de plata taxei clawback depășind valoarea vânzărilor.

În acest sens, APMGR a remis un comunicat în care sunt citate rezultatele unui studiu de piață referitor la accesul pacienților români la medicamente, ale cărui rezultate au fost făcute publice în primăvară, reamintind faptul că bolnavii cronici sunt privați în continuare de medicamentele necesare.

 

Potrivit producătorilor de medicamente generice, taxa clawback aplicată uniform, atât  medicamentelor ieftine şi celor care costă mii de euro, reprezintă principala cauză a dispariţiei de pe piaţă a medicamentelor atât de necesare bolnavilor cronici, iar fenomenul va continua atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru ca această taxă să fie aplicată diferențiat.

Adrian Grecu, președintele asociației, explică prin intermediul comunicatului că „taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare”, precizând totodată că 60% dintre medicamentele scoase de pe piață, sau care sunt pe cale de a fi retrase, sunt  medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, fabricate în România.

 

Adrian Grecu

În aceste condiții, APMGR fac e un nou apel către ministerele Sănătății și Finanțelor, cărora le solicită să introducă imediat modul de calcul diferenţiat, care va asigura accesul la tratament a milioane de români, în condiţii de impact minim asupra cheltuielilor publice.

Unul din trei români care suferă de o boală cronică nu găseşte medicamente prescrise pe reţetă atunci când intră în prima farmacie. Situaţia este deja gravă, dar va deveni dramatică în mai puţin de un an. Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă, care se găsesc din ce în ce mai greu. Conform simulărilor CNAS, prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţul de referinţă generic, încasările din taxa clawback ar putea fi mai mici cu cel mult 0,11 milioane lei în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019. Taxa clawback s-ar reduce însă pentru medicamentele ieftine la 18,57% în trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27,53% estimat de CNAS în caz că modul de calcul al taxei rămâne neschimbat. Pentru medicamentele scumpe impactul este marginal”, a mai precizat președintele APMGR. În opinia sa, singurele măsuri care pot opri dispariția medicamentelor de pe piața românească sunt implementarea calculului diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate, doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*