Singurul institut oncologic din estul țării îmbunătățește accesul la radioterapie

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași vor începe lucrările pentru construirea unui nou buncăr, care va fi dotat cu un accelerator de particule folosit în cadrul acestei terapii.

 

Pacienții cu afecțiuni oncologice sunt în continuare nevoiți să aștepte luni întregi pentru a putea avea acces la radioterapie în unitățile sistemului public de sănătate. La fel de lungi sunt și listele de așteptare de la privat, dat fiind faptul că numărul unităților dotate cu aparatura necesară este prea mic, raportat la cel al pacienților care au nevoie de acest tratament. Această situație se datorează și faptului că amenajarea unei unități de radioterapie necesită lucrări speciale, ce presupun construirea de buncăre în care sunt instalate acceleratoarele de particule, prețul aparaturii fiind, de asemenea, foarte ridicat.

Deși deservește întreaga zonă de est a țării și toată Moldova, IRO Iași dispune de un singur spațiu în care funcționează două acceleratoare de particule, care pot asigura, zilnic, accesul la radioterapie pentru 140 de pacienți. Cererea este însă mult mai mare, astfel că pacienții noi sunt înscriși pe lista de așteptare, iar perioada de așteptare este de circa două luni și jumătate, timp în care boala evoluează.

În aproximativ un an, perioada de așteptare se va reduce, odată cu darea în folosință a unui nou spațiu care va fi dotat cu un al treilea accelerator de particule ce va asigura zilnic accesul la radioterapie pentru alți 70 de pacienți.

 

Demararea proiectului a fost anunțată zilele trecute de managerul institutului, Mirela Grosu, care a declarat că noul buncăr va fi construit în zona unui spațiu de cazare pentru pacienți, pe care institutul îl deține pe strada Ion Creangă din Iași.

Spațiul dispune de 20 de locuri de cazare, iar după construcția noului buncăr, deasupra acestuia va mai putea fi construit un nou spațiu cu alte 20 de paturi, astfel încât pacienții internați aici să nu mai fie nevoiți să se deplaseze până în Copou, acolo unde își are sediul institutul și unde funcționează în prezent cele două aparate pentru radioterapie.

Proiectul este deocamdată în faza procedurii de achiziție pentru lucrările de construcție a buncărului în care va fi amplasat noul accelerator de particule, costurile de aproximativ 1,8 milioane de lei urmând a fi suportate din fondurile proprii ale institutului. Managerul IRO Iași a precizat că a decis să facă această investiție majoră presată de nevoile pacienților și de provocările actuale, fondurile pentru achiziția aparaturii necesare dotării buncărului urmând să fie asigurate de către Banca Mondială.

 

Mirela Grosu

Acordul încheiat cu instituția financiară prevede ca, în momentul în care vor fi demarate lucrările pentru construirea buncărului, să fie demarată de către Banca Mondială și procedura de licitație pentru achiziția acceleratorului de particule.

„Noi sperăm ca în ianuarie, cel târziu februarie, buncărul să fie gata şi în timpul acesta Banca Mondială să dea comandă de accelerator, pentru că durează până se produce un asemenea echipament, până se instalează şi apoi se avizează”, a mai precizat managerul IRO Iași.

Potrivit estimărilor acesteia, dacă lucrurile își vor urma cursul normal și nu vor apărea întârzieri neprevăzute, proiectul va fi dus la bun sfârșit în decurs de un an, iar astfel, numărul pacienților care vor putea beneficia de radioterapie va crește de la 140 la 210 pe zi, micșorându-se astfel timpul de așteptare.

În cei șase ani de existență a institutului ieșean au fost efectuate peste 80.000 de ședințe de radioterapie în spitalizarea de zi.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*