Campanie gratuită la Botoșani, pentru depistarea hepatitei C

2 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul se va derula pe parcursul a trei luni și a fost lansat odată cu debutul Săptămânii Europene a Testării pentru Hepatite și HIV.

 

Astăzi a început Săptămâna Europeană a Testării pentru Hepatite și HIV, eveniment care a fost marcat la Botoșani prin lansarea celei mai ample campanii pentru depistarea virusului hepatitic C, desfășurate până acum în județ. Inițiativa aparține Asociației Echitate în Sănătate (AES), iar campania se va derula timp de trei luni, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din municipiul Botoșani, din Dorohoi și celelalte comune din județ. Aceștia vor primi de la reprezentanții AES teste rapide pentru depistarea virusului precum și alcool sanitar, comprese sterile, plasturi – materiale consumabile utilizate pentru efectuarea acestor teste. Totodată, la cabinetele medicilor de familie din județ vor fi distribuite și materiale cu informații utile despre căile de transmitere a virusului hepatitic C (VHC) și importanța testării pentru depistarea precoce a acestuia.

Cu ocazia lansării campaniei, Maia Vasilescu, președintele AES, a declarat că „până în prezent, campaniile de testare pentru depistarea VHC s-au realizat cu precădere în marile aglomerări urbane. De data aceasta, campania se adresează populației din orașele mici, din comune și sate, tocmai pentru a da șansa tuturor pacienților să aibă acces egal la servicii de sănătate. Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Și asta din cauza lipsei simptomelor. Mulți români nu știu că sunt purtători ai virusului, iar demersul nostru vine în sprijinul lor. Odată depistată, hepatita C se poate vindeca datorită tratamentului de ultimă generație disponibil gratuit și la noi în țară pentru pacienții asigurați”.

 

Dr. Anca Trifan

La conferința organizată azi pentru a marca lansarea campaniei de testare gratuită, au participat atât medici de familie din Botoșani, cât și medici specialiști din centrele de testare și tratament pentru hepatita C de la Suceava și Iași, precum și directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupașcu, care și-a exprimat sprijinul pentru demersul AES. 

Printre specialiști la eveniment s-a aflat și dr. Anca Trifan, membru în comitetul director al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, care a declarat că „este important să ieșim din spital și să ajungem la omul care încă nu simte că este bolnav. Datoria noastră, a tuturor, este să testăm toți adulții, dacă putem, sau măcar pe toți cei cu vârsta de peste 40 de ani.  Hepatita C se pare că rămâne totuși o boală a celor infectați înainte de 1990. România, din păcate, este țara cu cea mai mare prevalență a cirozei hepatice, cu cea mai mare mortalitate prin ciroza hepatică de toate etiologiile. Țintele – cu 90% mai puține infecții cu hepatita C până în 2030 și scăderea mortalității prin ciroză hepatică cu mai bine de 70% în anul 2030, ambele fixate de Organizația Mondială a Sănătății și asumate de România – sunt excepționale, dar nu se pot realiza decât prin munca tuturor. Iar aceasta înseamnă ca administrația, mass – media, Casa de asigurări și medicii care tratează pacientul să devină parteneri egali”.

 

Și președintele Colegiului Medicilor din Botoșani, dr. Constantin Moșneguțu, și-a declarat sprijinul pentru această acțiune, declarând cu aceeași ocazie că „din partea colegilor, deschiderea va fi maximă și colaborarea va fi  foarte bună, iar din partea Colegiului Medicilor Botoșani vă asigur de toată colaborarea mea. Sper ca, pe viitor, să se implice în astfel de campanii mai multe cabinete și mai mulți medici”.

Campania denumită „Hepatita C se poate vindeca” se va derula în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, timp în care AES va organiza și o serie de sesiuni de lucru cu medicii de familie parteneri în proiect, medicii specialiști și autoritățile din Sănătate. În opinia reprezentanților asociației, o astfel de colaborare este esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect, instituirea tratamentului și respectarea protocoalelor de prescriere a terapiei, precum și pentru îndrumarea pacienților cu VHC către accesul la tratament.

Inițiativa AES nu constituie o premieră în Moldova, fiind o continuare a campaniei similare demarate anul trecut în județele Bacău și Neamț, ocazie cu care au fost testate 100.000 de persoane peste 18 ani.

Totodată, în perioada ianuarie 2017-februarie 2018, AES a derulat o campanie de testare în rândul pacienților din șapte mari spitale bucureștene. Cu această ocazie  1.013 din cei 16.964 de pacienți testați au fost depistați ca purtători ai virusului hepatitei C, fiind vorba, în special de persoane peste 60 de ani.


Adaugati un comentariu


 

*