Campanie mondiala focalizata pe spulberarea miturilor despre cancer

4 februarie 2015 | 0 comentarii |

Astazi este marcata in toata lumea Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, evenimentul fiind dedicat in acest an combaterii ideilor preconcepute referitoare la aceasta maladie.

 

cancer chimioterapie Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului este o iniţiativa a Uniunii Internationale pentru Controlul Cancerului, organizatie non-guvernamentala care uneste comunitatea de lupta impotriva cancerului, in vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovarii echitatii si integrarii controlului cancerului in agenda mondiala pentru sanatate si dezvoltare. Scopul acestei campanii este acela de a salva milioane de persoane de la decese care pot fi prevenite in fiecare an, prin cresterea nivelului de constientizare si de educatie privind cancerul si prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din intreaga lume sa ia masuri in acest sens.

In anul 2015, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului are sloganul „Demontarea miturilor”, in baza ideii ca inca exista multe mituri legate de cancer, iar aceasta zi este un prilej optim pentru oameni sa le spulbere. Cresterea nivelului de educatie si a gradului de constientizare in ceea ce priveste cancerul, pot duce la schimbari pozitive la nivelul individului, comunitatii si al politicilor, astfel incat preocuparea pentru cancer sa fie permanenta. La nivel global, campania isi concentreaza azi mesajele asupra a patru mituri referitoare la cancer. Mai precis este vorba de ideea preconceputa ca „nu este nevoie sa vorbim despre cancer”, aceea ca „nu exista semne sau simptome pentru cancer”,  sau „nu se poate face nimic in privinţa cancerului” si „nu am dreptul la ingrijiri pentru cancer”.

 

cancerCancerul, sau neoplasmul malign, reprezinta o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism, fie prin  invazie, adica o crestere directa in tesuturi adiacente, fie prin migratia celulelor in organism, ceea ce medicii numesc metastaza. Diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor este declansata de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Aceste anomalii apar ca o consecinta a integrarii unor virusuri in genomul celular sau a mutatiilor genelor care controleaza inmultirea acestor celule. Una sau mai multe astfel de mutatii pot duce la diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor, cu formarea unei tumori maligne. Tumorile maligne sunt acele tumori care au capacitatea de a invada alte tesuturi, fie din vecinatate, fie la distanta, prin metastaze tumorale. Simptomele bolii depind de tesutul afectat sau de localizarea tumorii primare si de marimea acesteia, de stadiul bolii si de prezenta sau absenta metastazelor. Un diagnostic pozitiv exact necesita examinarea anatomo-patologica a tesutului afectat, examenul microscopic confirmand si precizand natura cancerului. Fragmentele de tesut pentru analiza se pot obtine prin biopsie sau prin interventie chirurgicala, in cazul tumorilor solide, sau prin punctie in cazul tesuturilor lichide. Cancerele depistate si tratate in stadiile incipiente pot fi vindecate, in timp ce  cancerele depistate in stadii avansate sau netratate evolueaza invariabil spre deces.

 

radioterapieConform  statisticilor europene, Romania nu este in topul clasamentului in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de cancer si nici in ceea ce priveste cazurile nou diagosticate. Totusi, aproape 80.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an si dintre acestia, majoritatea nu supravietuiesc. Chiar daca tari precum Franta, Ungaria, Danemarca, Irlanda, Belgia, Norvegia si Islanda ne depasesc la numarul de cazuri nou diagnosticate, Romania are o problema data de faptul ca majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii. Astfel, Romania  are o incidenta mai mica a cazurilor de cancer, dar faptul ca acestea sunt depistate in stadiul 3 si 4 nu ajuta cu nimic. Atat autoritatile, cat si opinia publica, mai au mult de muncit pentru ca romanii sa constientizeze ca multe dintre tipurile de cancer au sanse mari de vindecare daca sunt depistate in faza incipienta. Totodata, daca s-ar face campanii mai sustinute de renuntare la fumat sau de incurajare a alimentatiei santoase, s-ar ajunge la scaderea riscului de imbolnavire. Potrivit studiului Onco Monitor, realizat de GfK in octombrie 2013 pe un esantion de 70 de medici oncologi din Romania, cancerul de san, de plamani, de prostata si cancerul colo-rectal sunt cele mai frecvente neoplasme intalnite in Romania, la polul opus fiind cancerul de vezica biliara, cel tiroidian si cel testicular. Studiul a constatat ca un medic specialist oncolog consulta in fiecare luna in medie 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 de pacienti ce sufera de cancer pulmonar, si cate 7 pentru cancerul gastric, renal si cel al vezicii urinare.

 

testare  cancer de col uterinConform datelor DSP Buzau, la nivelul judetului existau in evidente la finele anului trecut 8.401 de pacienti diagnosticati cu cancer, 1.296 dintre acestia fiind cazuri noi luate in evidenta. Cei mai multi dintre bolnavii de cancer din Buzau, mai exact 5.050, sunt femei, iar cele mai multe cazuri, 4.814, sunt inregistrate in mediul rural, fata de 3.587 in mediul urban. Cea mai mare incidenta in judet o are cancerul de san, maladie de care sufereau la finele anului trecut 1.380 de femei, dintre care 152 reprezentau cazuri noi. Urmeaza apoi cancerul de piele, boala de care sufereau la finele lui 2014, 1.152 de buzoieni, dintre care 91 reprezentau cazuri nou diagnosticate. Pe locul al treilea in ceea ce priveste incidenta se afla cancerul de col uterin, 908 paciente aflandu-se in evidente la finele anului trecut, 145 deintre ele reprezentand cazuri noi. Cancerul colorectal face, de asemenea victime in randul buzoienilor, 822 de pacienti cu aceasta boala fiind in evidente. De asemenea, 479 de pacienti se aflau in evidente cu cancer bronhopulmonal, si alti 400 cu cancer de vezica, in timp ce cu cancer de prostata erau inregistrati 388 de buzoieni, iar cu cancer la stomac 214. Cele mai putine victime le-a facut in randul buzoienilor cancerul de pancreas, 95 de persoane fiind ramsase in evidente la finele anului trecut, cu aceasta boala.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*