Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, retinut pentru dare de mita

UPDATE, ora 18.00: Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a vicepresedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Lazar Iordache, care se lauda ca are „la mana” toti marii producatori de echipamente medicale.  

 

Acesta este acuzat de procurorii DNA ca intervenit pe langa o persoana cu functie de conducere din Ministerul Sanatatii, careia i-a dat spaga din banii alocati pentru reabilitarea si dotarea a doua spitale, respectiv, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca si Spitalul din Petrosani.

 

dnaO informatie soc a fost furnizata in aceasta dimineata de Directia Nationala Anticoruptie, care a anuntat printr-un comunicat ca a dispus retinerea lui Lazar Iordache, vicepresedintele, Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, acuzat de procurori de dare de mita si cumparare de influenta. Destinatarul spagii oferite de vicepresedintele ANMDM ar fi o persoana cu functie de conducere in din cadrul Ministerului Sanatatii, a carei identitate nu a fost insa dezvaluita de procurori, fiind foarte posibil ca aceasta sa aiba si calitatea de denuntator in acest dosar.

Conform comunicatului remis in urma cu putin timp de DNA, in perioada aprilie – iunie 2016, Lazar Iordache, fost consilier al fostului ministru Nicolae Banicioiu, devenit intre timp vicepresedinte al ANMDM, i-ar fi promis functionarului din cadrul Ministerului Sanatatii un procent de 5 la suta din sumele pe care ministerul urma sa le aloce pentru doua spitale, sume destinate construirii unei statii de epurare si dotarii cu echipamente medicale. Potrivit unor surse judiciare citate de news.ro, cele doua spitale pentru care Iordache a intervenit sunt Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca – Buzau si Spitalul din Petrosani – Hunedoara. 

viewscnt

 

spagaScopul pentru care vicepresedintele ANMDM a facut aceasta propunere era acela ca functionarul din minister sa isi exercite influenta asupra unor persoane cu responsabilitati din cadrul aceleiasi institutii, astfel incat sa fie semnate respectivele alocari bugetare destinate celor doua spitale. In cele din urma, banii respectivi au fost alocati, iar din suma respectiva, vicepresedintele ANMDM a pus deoparte 126.000 de lei, bani pe care i-a remis in luna aprilie persoanei cu functie de conducere din minister.

Procurorii confirma faptul ca banii oferiti mita pentru cumpararea de influenta proveneau din fondurile alocate pentru reabilitarea si dotarea celor doua spitale, fapt pentru care au dispus aseara retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui ANMDM.

Acesta urmeaza a fi prezentat in cursul zilei de azi Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile, acuzatiile ce i se aduc fiind dare de mita si cumparare de influenta.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a confirmat ca „persoana cu functie de conducere din cadrul institutiei este denuntatorul din acest caz. Intr-un comunicat de presa remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro se mentioneaza ca Directia Nationala Anticoruptie a anuntat astazi, retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului sub acuzatiile de dare de mita si cumparare de influenta. In referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurori se arata faptul ca „(…) inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu functie de conducere din cadrul Ministerului Sanatatii un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sanatatii pentru doua spitale (destinate construirii unei statii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 126.000 lei in legatura cu atributiile de serviciu ale functionarului privind semnarea alocarilor bugetare catre acele spitale si pentru ca acesta sa isi exercite influenta asupra persoanelor responsabile din minister, astfel incat sa fie semnate alocarile bugetare (…)”.

Ministrul Vlad Voiculescu subliniaza ca sprijina eforturile de combatere a coruptiei si subliniaza din nou necesitatea unui mecanism de fundamentare si supraveghere a investitiilor din sistemul sanitar, se precizeaza in comunicatul MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*