Dosarul vaccinului antigripal de la Cantacuzino a ajuns la DNA

S-a stabilit ca prejudiciul provocat prin fabricarea celor 400.000 de doze de vaccin care au fost depistate neconforme este de doua milioane de euro, fapt pentru care Parchetul General a declinat competenta catre Directia Nationala anticoruptie.

 

Ponta si Nicolaescu la Cantacuzino

Ponta si Nicolaescu la Cantacuzino

Intrat intr-un con de umbra in contextul celorlalte mari scandaluri din Sanatate, dosarul dozelor de vaccin antigripal neconforme produse in urma cu doi ani la Instittutul Cantacuzino a revenit astazi in actualitate. Asta dupa ce procurorii au anuntat ca valoarea totala a prejudiciului se ridica la 2 milioane de euro, declinandu-si totodata competenta catre Directia Nationala Anticoruptie.

Prin urmare, ancheta va fi continuata de procurorii anticoruptie, iar cazul capata noi valente.

Reamintim ca intregul scandal a izbucnit in anul 2014, dupa ce autoritatile de la acea vreme, in frunte cu premierul de atunci Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezentau ca o mare realizare a mandatului reluarea productiei de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino si salvarea acestuia de la faliment. Si, darca lucrurile ar fi fost cum trebuie, asa ar fi si fost, iar cei doi ar fi ramas in oistorie ca salvatori ai Institutului. Numai ca, la fel ca si in cazul altor realizari anuntate cu mare fast, cum ar fi Sectia de Arsi de la Floreasca, totul s-a dovedit a fi un lucru facut de mantuiala, fara niciun fel de utilitate pentru sanatatea pacientilor.

Analizele ulterioare au relevat chiar ca vaccinul produs la Cantacuzino dupa o pauza de cativa ani avea o concentratie prea mare de endotoxine si, prin urmare, nu putea fi distribuit pentru a fi administrat populatiei din categoriile de risc.

 

productie vaccinuriInstitutului Cantacuzino ii fusese retrasa in 2010 autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. Autoritatile au fost la acel moment nevoite sa importe vaccinuri la preturi mai mari dcat cele pe care le-ar fi platit daca acestea erau produse in tara, insa acest lucru nu a preocupat pe nimeni in mod deosebit, iar Institutul Cantacuzino a fost lasat de izbeliste. Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino dupa ce, in ianuarie, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

 

vaccinIn anul 2014, parea ca institutul isi revine pe linia de plutire, dupa ca primise din nou autorizatia pentru producerea vaccinului antigripal, iar Ministerul Sanatatii comandase 400.000 de doze pentru campania de vaccinare 2013-2014. Reluarea productiei s-a facut insa in pripa, mult prea tarziu decat o impunea procesul tehnologic de producere a vaccinului, asa ca s-a lucrat in graba, iar angajatii au fost spupusi permanent la presiuni din partea autoritatilor, pentru a finaliza la timp productia celor 400.000 de doze. In aceste conditii, au aparut unele erori iar vaccinul produs a picat testele finale, asa ca toate cele 400.000 de doze au ajuns la gunoi.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Cute de Casatie si Justitie au deschis in anul 2014 un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu, in cauza fiind efectuate mai multe audieri. In urma cercetarilor anchetatorii au calculat un prejudiciu de doua milioane de euro.

 

Boy Receiving VaccineUrmariea penala a fost inceputa in acelasi an pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, cercetarile fiind dematare in urma unei sesizari a Corpului de control al primului ministru.

De asemenea, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat in acelasi an ca din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Cantacuzino, din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.

Cercetarile vor fi continuate incepand de azi de procurorii anticoruptie si este de asteptat ca in perioada urmatoare ancheta sa se indrepte si impotriva unor persoane, vinovate pentru situatia creata, nu doar asupra faptelor incriminate.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*