Consiliul Județean Buzău cumpără locuințe pentru medicii care se vor angaja la Spitalul Județean de Urgență

30 mai 2022 | 0 comentarii |

Achiziția a 20 de apartamente pentru medici se va face începând cu a doua jumătate a acestui an și face parte din strategia prin care autoritățile județului și conducerea spitalului vor să atragă mai mulți specialiști pentru cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Buzău.

 

Pe lângă investiții de miliarde de euro în infrastructură și aparatură medicală și numerose facilități acordate medicilor care vin să profeseze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), autoritățile județene, în subordinea cărora funcționează din punct de vedere administrativ cea mai mare unitate medicală cu paturi din județ, fac un pas important și în infrastructura umană. În acest scop, Consiliul Județean a decis să achiziționeze 20 de apartamente pentru cadrele medicale care profesează în Buzău.

Din păcate, criza financiară generată de pandemie și de războiul din Ucraina a făcut ca prețurile la materiale de construcții să crească enorm, așa că, deocamdată, nu ne putem angaja în construcția unui bloc de locuințe pentru cadrele medicale pe terenul fostei maternități, așa cum aveam în proiect. Pentru a veni însă în sprijinul Spitalului Județean de Urgență, care are atâta nevoie de specialiști, am luat decizia de a achiziționa 20 de locuințe pentru medici de pe piața liberă. Astfel, costurile vor fi mai rezonabile, iar în plus, vom putea oferi mai rapid această facilitate profesioniștilor care vor dori să se alăture echipei unității medicale. Primele 10 apartamente vor fi achiziționate în semestrul doi al acestui an, iar alte 10, ulterior”, a precizat Petre Emanoil Neagu, care a amintit că pe jumătate din terenul fostei maternități, rămas liber după demolarea clădirii, se va ridica noul sediu al Judecătoriei Buzău, iar pe restul terenului, CJ Buzău va decide ulterior, ce utilitate îi va da.

 

ATI – SJU Buzau

Noua decizie a Consiliului Județean Buzău este apreciată de conducerea unității medicale ca „un nou pas important” în proiectul de eficientizare a activității medicale.  „Știți foarte bine, în ultimii ani s-a investit enorm în modernizarea și dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău. Au fost modernizate și dotate la standarde europene aproape toate secțiile, Blocul Operator și Ambulatoriul de specialitate integrat, suntem în linie dreaptă cu construcția noii Secții de Primire Urgențe (UPU), avem una dintre cele mai moderne maternități din țară, dar nu stăm la fel de bine la infrastructura umană. Ritmul în care au fost atrași noi specialiști în spitalul nostru a fost mai slab decât cel în care au ieșit din activitate specialiștii care au împlinit vârsta de pensionare sau au plecat în străinătate, deși la Buzău li s-au oferit condiții de lucru aproape similare ca în marile clinici sau chiar mai bune pentru anumite specialități. Tinerii medici care au venit la noi au recunoscut că au mai multe oportunități de avansare în carieră și de aplica ceea ce au învățat în anii de rezidențiat, având la dispoziție aceeași aparatură medicală și, în plus, posibilitatea de a nu sta în umbra profesorilor sau de a aștepta uneori ani întregi până când pot aborda un caz de dificultate mare”, a explicat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Cardiologie interventionala

Decizia Consiliului Județean de a veni și cu locuințe de serviciu, pe lângă alte facilități acordate specialiștilor care vin să profeseze în Spitalul Județean ar putea fi o nouă șansă pentru unitatea medicală de a-și completa deficitul de specialiști, oferindu-le astfel medicilor nou veniți, mai multă stabilitate. „Noi avem deja 20 de medici cărora Consiliul Județean le plătește deja chiria, iar dacă ar veni încă 20 ar fi extraordinar. Specialiștii nou veniți primesc în plus, așa cum am menționat și cu alte ocazii, primă de instalare și două salarii minim brute timp de șase luni, dar le plătim și cursurile de supraspecializare și obținerea de noi competențe, pentru a avansa mai ușor în carieră și a avea posibilitatea practicării profesiei la standarde ridicate. În plus, cei care se remarcă prin competeță, seriozitate și calități manageriale, au șansa de a face parte din echipa de decizie a spitalului – avem deja mulți medici tineri care ocupă funcții de șef de secție și la fel este și directorul medical. Cel mai mare deficit de specialiști cu care ne confruntăm este în domeniile Cardiologie, Oncologie, ATI și ATI Coronarieni, dar suntem deschiși să integrăm în echipa noastră medici din toate specialitățile, pentru că avem încă medici care se vor pensiona în perioada următoare”, a mai spus Claudiu Damian, menționând că unitatea medicală le asigură celor dornici de afirmare și oportunități de cercetare.

 

După ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, Spitalul Județean de Urgență Buzău a scos la concurs 30 de posturi de medic vacante, din care s-au ocupat doar câteva. S-au fixat pe post și alți câțiva specialiști care fuseseră angajați temporar în perioada pandemiei, care au promovat cu brio examenul organizat de curând, pentru ei, dar cu toate acestea, spitalul are în continuare nevoie de cel puțin 20 de medici de diferite specialități pentru a putea funcționa așa cum trebuie și a putea asigura gărzile.

Am găsit câțiva medici care vin la noi doar pentru gărzi, dar avem nevoie de specialiști cu ajutorul cărora să putem oferi flux continuu pe toate secțiile. Chiar dacă avem dotări de ultimă generație, iar investițiile continuă în domeniul infrastructurii hoteliere și achiziției de aparatură medicală, dacă nu avem suficienți medici, nu putem oferi serviciile medicale de care au nevoie pacienții așa cum ne-am dori și cum ar fi nevoie”, a mai pus Damian.

 

Petre Emanoil Neagu, Claudiu Damian

O nouă speranță de a atrage medici tineri la Buzău este și avizul obținut de SJU de a oferi programe de rezidențiat în domeniile Anestezie și Terapie Intensivă, Chirurgie generală, Diabet zagarat, nutriție și boli metabolice, Neurologie, Pneumologie, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, Ortopedie și traumatologie, O.R.L., Anatomie patologică. „Specialiștii noștri vor îndruma tinerii rezidenți în tainele specialității pe care și-au ales-o. Avem specialiști de top, doctori în medicină, cu rezultate profesionale remarcabile, care-i pot ajuta să învețe tot ce trebuie să știe despre specialitatea aleasă. La ora actuală avem doi rezidenți în pregătire pe ATI, dar sperăm să vină și alții, în alte specialități”, a subliniat managerul Damian.

„În plus, tinerii medici trebuie să știe că Buzăul le oferă și oportunități de relaxare și de petrecere a timpului liber. Avem tearu, muzee, numeroase obiective turistice – unele unice în Europa și în lume -,  iar în plus, se vor bucura de mai multă liniște și mai puțin stres decât într-un oraș mare. În plus, Bucureștiul este la două ore distanță de mers cu mașina…”, a concluzionat președintele CJ Buzău, încercând să arate de ce ar trebui să aleagă medicii tineri și nu doar ei, Buzăul.

 


Categorii: Actual, Jobs, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*