Criză de medici cardiologi, oncologi și neonatologi în Spitalul Județean de Urgență Buzău

28 februarie 2022 | 0 comentarii |

Unitatea medicală scoate la concurs 15 posturi vacante de medic în specialitățile în care are deficit, iar cei care vor dori să se alăture echipei vor beneficia de bonificații de instalare, de cazare și de facilități de avansare în carieră.  

 

Criza de medici se menține în toate spitalele din România, chiar și în clinicile universitare, iar asta se vede permanent, în publicațiile pe care Ministerul Sănătății le aprobă aproape în fiecare săptămână, când sute de posturi vacante de medic sunt scoase la concurs de unitățile medicale din toată țara.

Nu mai puțin de 127 de posturi vacante de medic și 11 posturi de șef de secție au fost aprobate de Ministerul Sănătății numai în data de 25 februarie, pentru a fi publicate/republicate în „Viața Medicală”, în vederea organizării concursurilor prin care să poată fi ocupate.

Între unitățile mediale care se confruntă cu deficit de specialiști întâlnim Institutul de Peumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S.Curie”, Spitalul Clinic „Colțea”, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie și Spitalul „Prof. Dr. Costantin Angelescu” din București, Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare din Cluj Napoca, Spitalul Clinc de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța sau Spitalul Clinic de Urgență din Sibiu, dar și mai multe servicii de Ambuanță, DSP-uri din țară și multe spitale județe și orășenești.

 

Claudiu Damian

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău este unul dintre spitalele care, după ridicarea restricțiilor de angajare impuse de pandemie, scoate la concurs, lună de lună, posturile vacante care afectează buna desfășurare a activității curente. În ciuda investițiilor majore făcute în ultimii ani și a numeroaselor bonificații și facilități acordate medicilor nou-veniți în echipă, unitatea medicală reușește însă cu greu să atragă specialiștii de care mai are nevoie.

Cea mai mare nevoie avem, la ora actuală, de medici de Terapie Intensivă,  unde sperăm să reușim să atragem medici tineri. La fel de important este deficitul de medici cardiologi, atât pe secția de Cardiologie, cât și la compartimentul ATI Coronarieni unde, deși avem dotări de ultimă generație nu putem asigura un flux continuu al serviciilor medicale pe care le oferim pacienților. Avem noroc cu dr. Florin Matei, specializat în cardioogie intervențională, care vine de la București în fiecare săptămână pentru astfel de intervenții, dar am mai avea nevoie de doi medici specializați în angiografie și cataterism. Dacă ar fi angajați permanent la noi, ar putea interveni imediat pentru a salva pacienții care au nevoie de astfel de intervenții. De asemenea, avem devoie de neonatologi pentru Maternitate, unde condițiile sunt excelente, pentru că, așa cum știți, avem una dintre cele mai noi, mai moderne și mai bine dotate maternități din țară. De asemenea, la Oncologie ne confruntăm cu deficit de specialiști, atât pe secție cât și în ambulatoriu, pentru că numărul pacienților cu afecțiuni oncologice este în creștere”, a explicat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Acesta reamintește că tinerii specialiști care vin la SJU Buzău beneficiază de bonificații și facilități de instalare, de cazare și de avansare în carieră, dar au și avantajul de a lucra într-o echipă unită, în care vor colabra atât cu medici tineri, cât și cu medici cu experiență, unii dintre ei recunoscuți ca elite de forurile profesionale internaționale.

 

Un medic dermatolog s-a alăturat deja echipei SJU Buzău după ce a promovat cu bine examenul pe post, urmează ca și un nou chirurg ortoped să își înceapă activitatea în spital, iar în perioada următoare își vor putea depune dosarele de înscriere pentru ocuparea altor 15 posturi vacante, medici specialiști, primari sau rezidenți în ultimul an în specialitățile:

• două posturi cu normă întreagă de medic în specialitatea Cardiologie la Secția Cardiologie;

• două posturi cu normă întreagă de medic în specialitatea Cardiologie la Compartimentul Terapie intensivă – coronarieni;

• două posturi cu normă întreagă de medic în specialitatea Neurologie la Secția Neurologie;

• un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Anestezie și terapie intensivă la Secția ATI;

• un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Pediatrie la Secția Pediatrie;

• două posturi cu normă întreagă de medic în specialitatea Neonatologie la Secția Neonatologie;

• două posturi cu normă întreagă de medic în specialitatea Oncologie medicală la Secția Oncologie medicală;

• un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Radiologie-imagistică medicală pentru Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală;

• un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Oncologie medicală la Cabinetul de Oncologie medicală;

• un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Medicină generală, cu competență/atestat în medicină de urgență la UPU-SMURD.

 

Dosarul de înscriere la concurs va cuprinde:

a) cerere în care se menționează postul pentru care dorește să concureze;

b) copie xerox de pe diploma de licență și certificatul de specialist sau primar pentru medici, medici dentiști, farmaciști, respectiv adeverință de confirmare în gradul profesional pentru biologi, biochimiști sau chimiști;

c) copie a certificatului de membru al organizației profesionale cu viza pe anul în curs;

d) dovada/înscrisul din care să rezulte că nu i-a fost aplicată una dintre sancțiunile prevăzute la art. 455 alin. (1) lit. e) sau f), la art. 541 alin. (1) lit. d) ori e), respectiv la art. 628 alin. (1) lit. d) sau e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările ulterioare;

e) acte doveditoare pentru calcularea punctajului prevăzut în Anexa nr. 3 la ordin;

f) cazierul judiciar;

g) certificat medical din care să rezulte că este apt din punct de vedere fizic și neuropsihic pentru exercitarea activității pentru postul pentru care candidează;

h) chitanță de plată a taxei de concurs;

i) copia actului de identitate în termen de valabilitate.

Taxa de concurs este de 150 de lei, iar documentele prevăzute la lit. d), f) și g) sunt valabile trei luni și se depun la dosar în termen de valabilitate.

Tematica de concurs și bibliografia sunt cele afișate pe site-ul Ministerului Sănătății.

Înscrierile la concurs se fac la sediul unității medicale, în termen de 15 zile calendaristice de la apariția acestui anunț, iar concursul se organizează în perioada cuprinsă între 31 și 90 de zile de la publicarea în „Viața medicală”.

 


Categorii: Actual, Jobs, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*