Anchetă la DSP Timiș, după tragedia în urma căreia au murit trei oameni

20 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a trimis în control Inspecția Sanitară de Stat și a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ de modificare a prevederilor privind autorizarea societăților de dezinsecție, deratizare și dezinfecție.

 

Tragedia de la Timișoara, în urma căreia doi copii și mama unuia dintre ei au decedat, iar alte zeci de persoane au ajuns în spital după ce s-au intoxicat cu o substanță folosită pentru deratizare, a determinat constituirea unei comisii de analiză la nivelul Ministerului Sănătății, dar și o solicitare a ministrului privind modificarea legislației.

Vina pentru cele petrecute este atribuită administratorului firmei de dezinsecție și deratizare care a folosit un produs extrem de toxic pentru a efectua lucrări de deratizare în trei blocuri din Timișoara, care ieri a fost reținut și astăzi a primit mandat de arestare pentru pentru 30 de zile, sub acuzația de „ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată – trei acte materiale”.

Potrivit anchetatorilor, produsul conținea o concentrație de 56% de fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, iar utilizarea sa era recomandată pentru protecția plantelor, nicidecum pentru deratizare în spații închise. Mai mult, administratorul firmei a procurat produsul fără acte, l-a utilizat fără a fi autorizat în acest sens și nici măcar nu s-a documentat în privința produsului. Gazul toxic emanat de tabletele amplasate în cele trei imobile s-a răspândit în apartamente, fiind inhalat de mai mulți locatari. Trei persoane au decedat, iar alte 40, dintre care 29 de copii, sunt internate la această oră în spitalele din Timișoara. În total, conform unei raportări a Ministerului Sănătății, la spitalele din oraș s-au prezentat, până ieri, pentru investigații, 83 de persoane, dintre care 56 de adulți și 27 de copii, iar astăzi au fost primite alte 5 apeluri la Ambulanță, pentru 2 adulți și 3 copii.

 

Direcția de Sănătate Publică Timiș s-a autosesizat în acest caz, ca urmare a informării primite de la serviciul de Ambulanță, care a primit 14 apeluri în urma acestui incident, autoritățile de sănătate publică anunțând totodată și Poliția. De la fața locului au fost prelevate 6 probe de apă, 4 probe din locuințele persoanelor afectate, o probă din spații comune și o probă din fântâna publică din proximitatea blocului, în vederea determinărilor microbiologice și fizico-chimice, în laboratorul instituției, iar  rezultatele au relevat faptul că apa este potabilă.

Dată fiind complexitatea cazului, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o comisie de analiză, totodată solicitându-se unităților sanitare în care sunt internați cei 33 de pacienți să semnaleze dacă întâmpină greutăți în asigurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare în astfel de cazuri.

Într-un comunicat al ministerului se precizează că „autorizarea și verificarea modului de funcționare a societăților comerciale care au obiect de activitate efectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție, deratizare este realizată de către direcțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentului din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentului”, în timp ce autoritatea de sănătate publică are doar atribuții de verificare a condițiilor igienico – sanitare a acestor societăți comerciale. Se pare că societatea respectivă, al cărei administrator era și singurul angajat, nu a fost vizată de nici un fel de control, nici din partea Direcției de Sănătate Publică, nici a altei autorități.

 

Ministerul Sănătății a trimis astăzi, la Timișoara o echipă de la Inspecția Sanitară de Stat, care să verifice documentele existente în acest caz, să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanță ce conține fosfură de aluminiu, în concentrație de 57%)  și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi. „Rezultatele vor fi comunicate Comitetului  Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile”. Echipa de control a ministerului a verificat și a constatat că produsul folosit pentru dezinsecție este certificat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012, „pentru utilizare ca insecticid folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze (închise/sigilate, libere) și este interzisă folosirea lor în spații de locuit, menționează MS.

Comisia de analiză constituită la Ministerul Sănătății a propus ministrului Victor Costache o nouă modificare legislativă în care să se revină le prevederile valabile până în 2009, în ceea ce privește autorizarea societăților de dezinsecție și deratizare. Acesta a dat curs propunerii și a solicitat oficial modificarea legislației, un proiect în acest sens fiind deja lansat în transparență decizională.

Până în anul 2009, autorizarea și verificarea societăților de dezinsecție, deratizare și dezinfecție era în sarcina direcțiilor de sănătate publică, iar după modificarea legislației, responsabilitatea a fost pasată direcțiilor sanitar veterinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*