Centrele de permanență, subiect de fake news electoral

21 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul ce prevedea posibila desființare a unor centre de permanență considerate „ineficiente” va fi reanalizat de noua conducere a Ministerului Sănătății, care are o altă viziune în această privință.

 

Pensionarii și pacienții care reprezintă o proporție importantă din numărul de alegători sunt vizați în această perioadă, din păcate, de o serie de informații false, lansate în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Astfel, după informațiile eronate conform cărora urmează o tăiere a pensiilor, un alt fake news distribuit în spațiul public face referire la intenția actualei guvernări, implicit a conducerii Ministerului Sănătății, de a închide centrele de permanență. Centrele de permanență au fost create tocmai pentru a veni în sprijinul pacienților care, în acest fel, pot beneficia de servicii medicale non-stop pentru urgențe minore și nu mai sunt nevoiți să îndure aglomerația de la camerele de gardă ale spitalelor, iar Unitățile de Primire Urgențe pot fi astfel degrevate, la rândul lor, de cazurile care pot fi rezolvate de un medic de familie care asigură permanența prin intermediul acestor centre.

Culmea, varianta desființării a fost avansată în spațiul public tocmai de fostul ministru PSD, Sorina Pintea, care anunța la finele lunii iunie că ia în calcul închiderea unor centre de permanență ineficiente. Aceasta promitea și o suplimentare cu peste 25 de milioane de lei a fondurilor alocate centrelor de permanență, concomitent cu stabilirea de noi criterii de evaluare și o analiză a activității acestora. Conform declarațiilor făcute la acel moment de fostul ministru al Sănătății, unele centre de permanență care ar fi îndeplinit noile criterii și s-ar fi dovedit ineficiente ar fi putut fi închise, luându-se în calcul și varianta comasării.

Soluția nu a fost privită însă cu ochi buni de medicii de familie și de asociațiile de pacienți, însă demersurile legislative pentru punerea în aplicare a planului prezentat de Sorina Pintea au  continuat. Fosta guvernare a adoptat o ordonanță de urgență în care a fost introdusă și noțiunea de „desființare” a centrelor de permanență ineficiente, în baza deciziilor emise de șefii direcțiilor de sănătate publică.

 

În urma informațiilor eronate apărute recent în spațiul public, ministrul Victor Costache a condamnat „ferm” informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora s-ar desființa Centrele de permanență din teritoriu și transmite, printr-un comunicat, că în acest moment, pe agenda sa „nu există niciun demers, niciun document sau ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență”. Actualul ministru subliniază că ideea desființării unor astfel de centre aparține predecesorului său, iar viziunea sa în această privință este total diferită și, mai mult, „Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsură care vizează desființarea unor unități medicale în general, sau centre de permanență în particular”.

Ministrul a explicat că Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat, pe 14 octombrie, atât direcțiilor din teritoriu cât și Comisiei de Medicină de Familie, puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, iar în răspunsurile primite, direcțiile de sănătate publică au solicitat emiterea, în prealabil, a criteriilor de desființare a centrelor de permanență.

Din păcate, pe data de 6 noiembrie, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică (DGAMSP) a revenit asupra adresei de luna trecută, fără a solicita, însă, acordul prealabil al actualei conduceri a ministerului, iar această acțiune a fost speculată în spațiul public de fostul ministru, în scop electoral. Direcțiilor de Sănătate Publică li s-au solicitat date despre distribuția centrelor de permanență, populația arondată și numărul de prezentări, și astfel s-a născut ideea că Ministerul Sănătății, aflat acum sub conducerea liberalului Victor Costache, vrea să închidă centrele de permanență”, se menționează în comunicatul MS, care „condamnă ferm astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare”.

 

Victor Costache

Informația aruncată în spațiul public omite să precizeze însă că inițiativa a aparținut, de fapt, echipei PSD, scopul dezinformării fiind unul evident, în contextul în care duminică are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se întrec liberalul Klaus Iohannis și candidatul social democrat Viorica Dăncilă.

În comunicatul remis de Ministerul Sănătății pentru a dezminți aceste informații, Victor Costache precizează că nu agreează viziunea Sorinei Pintea privind comasarea sau desființarea centrelor de permanență. „Ministerul Sănătății condamnă ferm astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare apărute în spațiul public și le consideră diversiuni ale unor partide din opoziție, care vor să speculeze electoral pe această temă. Atragem atenția că pacienții din sistemul medical românesc nu trebuie să devină victime ale unui război politic, iar declarații de acest tip pot avea efecte nefaste asupra populației”, susține ministrul, care subliniază că intenția sa este aceea de a analiza întreaga situație, pentru a găsi soluții în vederea extinderii și eficientizării acestor centre.

În țară funcționează, în prezent, 352 de centre de permanență, iar alte 27 și-au exprimat deja intenția de a primi finanțare de la casele județene de asigurări de sănătate. Trei dintre acestea funcționează în județul Buzău, în localitățile Vernești, Vintilă Vodă și Berca.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*