Primarul protestatar de la Ministerul Sănătății, acuzat că își face campanie electorală

Remarca vine din partea Sorinei Pintea, ea însăși acuzată că urmărește să câștige capital de imagine prin vizitele pe care le face în ultima perioadă în spitalele din țară.

 

Lucian Morar

La o săptămână după ce un primar din județul Maramureș a intrat în greva foamei în fața Ministerului Sănătății (MS), pentru că nu i-a fost aprobată solicitarea înființării unei stații de ambulanță în orașul pe care îl administrează, instituția vizată a remis un punct de vedere oficial, care include și o declarație a ministrului Sorina Pintea, referitoare la această situație.

Motivul principal de nemulțumire invocat de primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar, este legat de faptul că i s-a refuzat solicitarea referitoare la înființarea stației de ambulanță în orașul său, ministrul și autoritățile județene anunțând în schimb, cu ocazia vizitei Sorinei Pintea la spitalul din Baia Mare, că o astfel de stație va fi deschisă într-o comună din județ. Lucian Morar susține că această decizie are la bază și criterii politice, el făcând parte dintr-o formațiune aflată în opoziție, în timp ce primarul comunei care va beneficia de noua substație este membru în partidul aflat la guvernare.

În comunicatul referitor la protestul edilului maramureșean, Ministerul Sănătății precizează că avizarea înființării substațiilor de ambulanță nu intră în sarcina acestei instituții, ci a Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al cărei președinte este secretarul de stat Raed Arafat. Ministerul Sănătății transmite că are în această comisie doar doi membri, echipa fiind completată de doi reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, alți doi ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, doi membri de la Inspectoratul General al Aviației și de câte un reprezentant din partea structurii operative a serviciilor de Ambulanță și a UPU-SMURD.

 

Prin urmare, Ministerul Sănătății susține că nu are nici un fel de putere de decizie în privința înființării noilor substații de ambulanță, aceste decizii fiind luate „în urma analizării obiective a solicitărilor şi a realităţilor existente în teritoriu, astfel încât înfiinţarea unor noi substaţii de ambulantă să fie justificată din punct de vedere al nevoilor de servicii medicale de urgenţă în zonele pe care le deservesc”.

În ceea e privește situația de la Ulmeni, din partea administrației locale s-au primit în 2015 două solicitări în acest sens pe adresa Ministerului Sănătății, solicitări ce au fost direcționate către comisia de specialitate, care nu a dat curs cererii primarului „având în vedere faptul că pentru rezolvarea cazurilor din localitatea Ulmeni, echipajul de prim ajutor Fărcaşa poate interveni în această zonă, media cazurilor fiind de doar 3 cazuri/24 ore/echipaj, iar activitatea echipajului ar fi fost la un nivel de intensitate sub mediu”.

Totodată, se precizează că nu a fost aprobată nici înființarea substației din cealaltă localitate din județ, menționată de primar, deși acesta a declarat că Sorina Pintea ar fi făcut un anunț în acest sens, cu ocazia vizitei la Baia Mare.

 

Sorina Pintea

Comunicatul conține și o declarație a Sorinei Pintea, referitoare la cazul primarului care încă se află în greva foamei în fața ministerului, aceasta subliniind că are o bună colaborare cu autoritățile publice locale, iar deciziile pe care le ia nu au nicio legătură cu apartenența politică a unor primari sau președinți de consilii județene.

Acuzată în urmă cu câteva zile de președintele Iohannis că nu dorește decât să își facă o campanie de imagine prin vizitele pe care le efectuează în ultima perioadă prin spitale, Sorina Pintea sugerează la rândul său că demersul primarului Lucian Morar nu constituie decât o modalitate pentru acesta de a-și face campanie electorală.

„Aprobarea unei substaţii de ambulantă nu ţine de ministrul Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii are doar doi membri în comisia care avizează înfiinţarea acestora. Aşa cum ştiţi, colaborez cu autorităţile locale pentru a creşte calitatea serviciilor medicale din zonele pe care aceştia le reprezintă şi investim foarte mult anul acesta în sănătate, fără să ţinem cont de culoarea politică. Pentru că, aşa cum am mai spus, sănătatea nu are culoare politică. Este regretabil că domnul primar din Ulmeni a ales această modalitate de a face campanie electorală. Probabil îşi imaginează că victimizarea îi va aduce aprecierea comunităţii şi, implicit, capital politic”, a precizat Sorina Pintea cu referire la acest caz.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*