Reuniune a medicilor, asistenților și dentiștilor șefi din UE, la Palatul Parlamentului

Evenimentul are loc la București, în contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

 

După conferința pe teme rezistenței la antibiotice care a avut loc la începutul acestei luni, România este, zilele acestea, gazda unui nou eveniment de anvergură internațională în domeniul medical, organizat la București în contextul deținerii de către țara noastră a mandatului de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

De această dată este vorba de o reuniune comună a medicilor șefi, asistenților șefi și dentiștilor șefi din țările UE dar și din statele Spațiului Economic European – Norvegia, Islanda și Liechtenstein, organizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Evenimentul a debutat ieri și continuă astăzi, reunind la Palatul Parlamentului peste 100 de delegați ai statelor membre.

Invitații speciali ai reuniunii prezidate de ministrul Sorina Pintea sunt Principesa Maria, reprezentanta Coroanei Regale din România și Prințesa Rym Ali, în calitate de reprezentant al regelui Muna al Hussein, conducătorul Regatului Hașemit al Iordaniei.

Temele dezbătute pe parcursul celor două zile ale reuniunii de cei peste 100 de medici, asistenți și dentiști șefi din statele europene se referă la siguranța pacientului, valorificarea inovației și digitalizării pentru eficientizarea sistemelor de sănătate, precum și necesitatea intensificării cooperării între profesioniștii din Sănătate.

 

Ministrul Sorina Pintea a precizat, în deschiderea evenimentului, că temele abordate sunt unele de actualitate, iar obiectivul urmărit este legat de îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru toți pacienții din Uniunea Europeană, punându-se totodată accent și pe îmbunătățirea prevenției.

„Temele propuse pe agenda de lucru a acestor zile, respectiv siguranța pacientului legata de prevenirea si controlul infecțiilor asociate asistentei medicale si a rezistenței la anti-microbiene, E-health și cooperarea întărită la nivelul UE pentru îmbunătățirea calității îngrijirilor de sănătate si a mobilității pacienților sunt priorități ale programului președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății. România va continua eforturile pentru a face progrese pe agenda temelor cu impact și beneficii pentru starea de sănătate a pacienților europeni. Scopul principal al activităților pe care le avem în această perioadă, îl reprezintă garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni”, a mai precizat ministrul.

 

Totodată, Sorina Pintea a profitat de prilej pentru a reaminti că bugetul Sănătății în România va crește anul acesta cu circa 3,7 miliarde de lei, alocările fiind direcționate cu precădere către sectorul de investiții, dar și către programele de sănătate și asigurarea accesului pacienților la tratamente inovative.

Subiectele legate de siguranța pacientului, controlul infecțiilor asociate actului medical precum și de calitatea îngrijirii, constituie o continuare a dezbaterilor pe aceleași teme, care au avut loc la începutul acestei luni.

În cursul zilei de azi are loc și o sesiune comună care va fi coordonată de Organizația Mondială a Sănătății, la care vor lua parte reprezentanți ai Consiliului Național al OAMGMAMR și asistenți șefi din spitalele din România, sesiune în care se vor dezbate provocările și oportunitățile pe plan european și internațional, legate de profesia de asistent medical.

În urma dezbaterilor, la care au participat 70 de asistenți medicali și moașe din toate județele țării, respectiv 40 de președinți ai filialelor OAMGMAMR și 30 de directori de îngrijiri medicale, conducerea organizației profesionale a considerat că expertiza internațională și concluziile reuniunii nu trebuie să rămână la nivelul strategic al decidenților, ci trebuie diseminate la nivelul celor implicați operațional în aplicarea politicilor și deciziilor asumate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*