Un primar din județul Sorinei Pintea face greva foamei la Ministerul Sănătății

El se află în cea de-a patra zi a protestului, dar este decis să continue greva foamei, dezamăgit că autoritățile de la București nu au dat curs demersurilor pe care el le face de opt ani, pentru înființarea unei substații de ambulanță în orașul pe care îl reprezintă.

 

Primarul Lucian Morar

Vizita Sorinei Pintea la spitalul din Baia Mare, cu ocazia inaugurări primului Centru de radioterapie finanțat cu bani de la Banca Mondială, nu a fost una de bun augur pentru primarul orașului Ulmeni din județul Maramureș. Acesta a aflat, cu această ocazie, că demersurile pe care el le face de opt ani, pentru înființarea unei stații de ambulanță în localitatea pe care o administrează, au rămas fără ecou. Dezamăgirea edilului este cu atât mai mare cu cât spera să găsească înțelegere la Sorina Pintea, originară din acest județ, care a plecat în fotoliul de ministru al Sănătății din funcția de manager al Spitalului județean din Baia Mare.

Lucian Morar spune că, încă din 2011, el a început demersurile pentru înființarea unei stații sau substații de ambulanță în orașul în care este primar, adresând și un memoriu în acest sens către Ministerul Sănătății. Cu ocazia vizitei pe care Sorina Pintea a efectuat-o la începutul acestei luni la spitalul pe care l-a manageriat, acesta a fost foarte dezamăgit să afle că autoritățile au decis să deschidă o nouă stație de ambulanță în județ, dar nu în orașul Ulmeni, ci în comuna Ariniș, aflată în altă zonă a județului.

Anunțul a fost făcut chiar de Sorina Pintea, fiind confirmat și de președintele Consiliului Județean, iar din momentul respectiv, primarul din Ulmeni s-a decis să apeleze la o formă extremă de protest. Nemulțumit că demersurile sale sunt ignorate de opt ani, iar autoritățile au luat decizia de a deschide o stație de ambulanță într-o altă localitate din județ, primarul a luat drumul Capitalei, unde s-a instalat în fața Ministerului Sănătății, intrând în greva foamei.

 

Astăzi este a patra zi a protestului, iar edilul a anunțat că este hotărât să continue, acuzând Executivul că împarte sănătatea „pe criterii politice”. Lucian Morar este membru al Partidului Mișcarea Populară, iar în opinia sa, acesta acesta este unul dintre motivele pentru care autoritățile au luat decizia de a înființa stația de ambulanță în altă localitate.

Edilul din a trimis și o scrisoare deschisă pe adresa Avocatului Poporului, a președintelui Iohannis, a Guvernului, Prefecturii Maramureș și Agenției Naționale a Romilor, în care precizează că „numărul mare de solicitări existente în oraşul Ulmeni şi mai ales din rândul comunităţii rome, susţine oportunitatea înfiinţării unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni pentru a se putea interveni cu promptitudine la solicitările din zonă. Pentru a reduce timpii de intervenţie şi pentru încadrarea în limitele prevăzute în normele legale se impune ca o necesitate majoră înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, care să activeze în flux continuu. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, constat profund revoltat, că s-a luat decizia înfiinţării unei staţii de ambulanţă în comuna Ariniş, în condiţiile în care oraşul Ulmeni a solicitat, începând cu anul 2011, acest lucru”, punctează Morar.

 

Nemulțumirea acestuia este cu atât mai mare cu cât până în anul 2005, în orașul Ulmeni a existat o astfel de stație de ambulanță, care a fost desființată, la acea vreme localitatea având încă statut de comună. Primarul spune că orașului îi sunt arondate șapte sate, iar cea mai apropiată unitate sanitară este spitalul județean din Baia Mare, aflat la o distanță de 50 de kilometri, pe traseu nefuncționând nicio stație de ambulanță.

Lucian Morar a mai precizat că populația totală numără 7.474 de locuitori, dintre care 1.750 sunt etnici maghiari, iar 1.900 sunt romi. „Cea mai mare dezamăgire a fost atunci când doamna ministru a declarat, acum două săptămâni, că se va deschide în comuna Ariniş o staţie de ambulanţă. Asta s-a întâmplat pentru că acolo primarul este membru PSD. Ba, mai mult, este preşedintele primarilor PSD din Maramureş, pe când primarul din Ulmeni e de altă culoare politică. Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătăţii, comunicată cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înfiinţa o staţie de ambulanţă în comuna Ariniş, în condiţiile în care oralul Ulmeni a început acest demers justificat în anul 2011 şi nu a primit răspuns favorabil”, a mai declarat primarul, care consideră că localitatea sa este discriminată pe criterii politice și etnice, autoritățile ținând cont de alte criterii decât cele strict medicale.

Un echipaj de la Ambulanță a testat, ieri, nivelul glicemiei și tensiunea primarului aflat în greva foamei, fiindu-i făcut și un EKG. Acesta spune că rezultatele au fost bune, se simte bine atât fizic cât și psihic și este decis să continue protestul până când autoritățile vor da curs demersului său.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*