Membrii de onoare ai Academiei de Științe Medicale vor putea profesa și după 70 de ani

Un proiect legislativ recent adoptat în Parlament le oferă acest drept, de care beneficiau până acum doar membrii titulari și corespondenți ai Academiei.

 

În cursul acestei săptămâni, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de act normativ prin care se aduc unele modificări Legii 95/2006, a Sănătății, prin care s-au adus modificări la art. 391 privind activitatea medicilor care dețin titlul științific de membri titulari, corespondenți sau de membri de onoare ai Academiei Române și Academiei de Științe Medicale, precum și modificarea art.488 prin care se reglementează activitatea clinică a studenților facultăților de medicină și medicină dentară/stomatologie pe pacient.

Prin modificările adoptate, proiectul legislativ le oferă și membrilor de onoare ai Academiei de Științe Medicale posibilitatea să își continue activitatea profesională, precum și mandatele în funcții de conducere după împlinirea vârstei de 70 de ani, în prezent prevederile legislative oferind această posibilitate doar membrilor titulari și membrilor corespondenți ai acestor foruri academice. În expunerea de motive se precizează că „membrii de onoare, cetățeni români, au în mai mare măsură merite privind aportul lor la munca efectivă medicală decât la activitățile științifice, motiv pentru care considerăm la fel de justificată menținerea lor în activitatea cu pacienții ca și în cazul membrilor titulari”, meționaîndu-se că în acet fel „experiența lor profesională acumulată va ajuta sistemul medical public de a se menține în topul unităților medicale  prestatoare de servicii medicale de calitate”.

Astfel, conform noilor prevederi, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, precum și doctorii în ştiinţe medicale care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă au cetățenie română și dețin calitatea de membru titular, membru corespondent sau membru de onoare ai Academiei Române și Academiei de Științe Medicale.

 

În cazul membrilor care depășesc această vârstă și doresc să își continue activitatea sau să își păstreze funcțiile de conducere pe care le dețin, acest lucru va fi posibil, tot la solicitarea acestora, ținându-se însă cont și de prevederile legii care reglementează organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale.

Conform acestora, membrii titulari și corespondenți ai academiei pot fi menținuți în activitate sau în funcțiile de conducere pe care le dețin, până la vârsta de 70 de ani, iar peste acest prag, își pot continua activitatea sau mandatele în funcții de conducere, doar cu acordul instituției în care lucrează.

Prelungirea se va face pe perioade de un an, în baza certificatului de sănătate, aceste prevederi urmând a se aplica și în cadrul membrilor de onoare ai Academiei de Științe Medicale.

Prin același act normativ s-a aprobat introducerea unui nou articol, prin care se reglementează dreptul studenților facultăţilor de medicină generală şi a medicilor rezidenţi de a desfășura activități prectice și clinice adecvate pe pacient, sub supraveghere competentă, în cursul pregătirii profesionale, conform curriculei universitare de specialitate, pentru a dobândi competenţele necesare unui medic potrivit standardelor naţionale şi europene în vigoare, îndeplinind astfel baremele practice  îndeplinind astfel baremele practice și clinice specifice disciplinelor de profil.

Proiectul de act normativ a fost aprobat în plenul Camerei Deputaților, iar după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*