Primul ajutor poate deveni proba obligatorie a examenului pentru permisul auto

14 aprilie 2017 | 1 comentariu |

Conform unui proiect de lege depus la Senat, pregatirea viitorilor soferi ar urma sa includa in mod obligatoriu si un curs de prim ajutor pe care candidatii trebuie sa il promoveze, impreuna cu celelalte probe, pentru a obtine permisul de conducere.

 

Tudor Ciuhodaru

Tudor Ciuhodaru

In calitatea sa de deputat, medicul Tudor Ciuhodaru a depus saptamana aceasta in Parlament un proiect de lege care prevede modificarea procedurilor pentru obtinerea permisului de conducere, initiatorul dorind ca, pe langa pregatirea in domeniul legislatiei si orele de conducere, cursantii scolilor de soferi sa urmeze si un curs practic de prin ajutor, pe care vor fi obligati sa il promoveze, pentru a obtine permisul.

Desi chestionarul pe care candidatii trebuie sa il completeze la proba teoretica a examenului auto contine si un set de intrebari legate de primul ajutor, medicul iesean sustine ca acestea asigura, in cel mai bun caz, doar unele cunostinte la nivel teoretic, in multe cazuri, candidatii invatand respunsurile „mecanic”, fapt care nu ajuta in niciun fel in cazul in care se vor afla vreodata pusi in situatia de a acorda primul ajutor in trafic.

Tudor Ciuhodaru sustine ca „masurile de prim-ajutor trebuie cunoscute precum tabla inmultirii”, iar cunoasterea acestora nu trebuie sa se rezume doar la teorie, ci este necesar ca viitorii soferi sa urmeze si un modul practic de pregatire in aceasta directie, iar obtinerea permisului de conducere sa fie conditionata si de promovarea acestui examen, pe langa probele clasice – „sala” si „orasul”.

 

prim-ajutor-11In proiectul pe care Tudor Ciuhodaru l-a depus la Senat, pentru a urma traseul firesc in vederea aprobarii, se prevede ca, pentru a obtine permisul de conducere, candidatii sa aiba obligatia de a urma pe parcursul scolii de soferi si un curs de prim ajutor in trafic, la finalul caruia sa fie testati, fiind obligati sa il promoveze. Proiectul vine sa completeze Legea Circulatiei, aflata in vigoare din 2002, urmand a modifica prevederile actuale referitoare la conditiile in care se obtine permisul de conducere.

Initiatorul sustine ca deja 16 state europene, printre care Anglia, Germania, Norvegia, Elvetia si Danemarca au implementat deja o astfel de masura in legislatiile proprii, obtinerea permisului de conducere in aceste tari fiind conditionata de promovarea unui curs de prim ajutorin trafic.

 

prim ajutorIn expunerea de motive care insoteste documentul legislativ, medicul Tudor Ciuhodaru precizeaza ca „toti soferii vor putea asigura rapid si corect masurile de prim ajutor. Datele stiintifice sustin acest demers, intrucat cateva secunde fac diferenta intre viata si moarte. Lipsa oxigenarii are efecte fatale in 4 minute, inima inceteaza sa bata la 4 minute dupa oprirea respiratiei, afectarea permamenta a creierului survine in 4-6 minute, iar interventia rapida creste sansele de supravietuire. Pentru a fi cu adevarat eficiente, masurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla inmultirii”. Totodata, acesta adauga ca, efectuate incorect, masurile de prim ajutor pot duce la sechele grave.

Proiectul va fi mai intai dezbatut de Senat si apoi de Camera Deputatilor, care va fi camera decizionala si ramane de vazut ce parere vor avea parlamentarii despre aceasta propunere dar si care va fi reactia publicului larg, in special a celor direct vizati, care astfel, s-ar putea vedea pusi in situatia de a sustine o testare in plus pentru a-si obtine permisul de conducere.



Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Primul ajutor ar merita sa fie materie de studiu in liceu, ca sa invete orice elev sa il acorde la nevoie… Ce folos ca toti elevii invata formule bune doar de slujbe industriale pe care nu se stie daca le vor avea vreodata (stiut fiind ca in capitalism statul nu asigura slujbe decat politicienilor, dupa ambitiile si relatiile politice, nu si specialistilor in tehnologii)?!

Adaugati un comentariu


 

*