Proiectul Legii Tuberculozei, pe lista de urgenta a Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor

8 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Presedintele comisiei, medicul Florin Buicu, spune ca isi doreste ca legea sa fie aprobata pana la sfarsitul acestui an.

 

Sursa: Paularusu.ro

La jumatatea acestei sapatamani, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, dr. Florin Buicu, a avut o intalnire cu reprezentantii pacientilor care sufera de tuberculoza, tema discutiilor constituind-o proiectul de lege referitor la aceasta afectiune, document aflat pe masa de lucru a comisiei respective.

Intalnirea a avut loc in contextul in care deputatii din comisie vor pune pentru prima data in dezbatere in aceasta sesiune Legea Tuberculozei, dupa ce, in cursul lunii trecute, reprezentantii organizatiilor de pacienti au depus la comisie o petitie cu 5.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului legislativ. La acel moment, presedintele comisiei de sanatate din Camera Deputatilor a avut o prima intalnire cu pacientii, iar in urma discutiilor purtate atunci, proiectul a fost trecut pe lista de urgenta a documentelor ce urmeaza a fi analizate in comisie.

Inainte de inceperea dezbaterilor, Florin Buicu i-a invitat pe reprezentantii pacientilor la o noua intalnire, pentru ca acestia sa isi exprime punctele de vedere pe marginea proiectului propus, initiativa legislativa fiind semnata de 107 parlamentari.

 

Sursa: Paularusu.ro

In cadrul dezbaterii, deputatul Florin Buicu s-a declarat un sustinator al acestui proiect legislativ, spunand ca si doreste ca legea sa fie adoptata pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sumele necesare pentru punerea sa in aplicare sa fie prevazute in bugetul pentru 2018. Acesta este si motivul pentru care proiectul a fost trecut pe lista de urgenta la comisie, dupa ce, in prealabil a trecut de Senat.

„Imi doresc ca impreuna cu colegii mei din Comisia de Sanatate sa reusim sa introducem in lege multe dintre lucrurile importante, predictibile, de la inceput, sa nu mai asteptam emiterea unor norme de aplicare de la minister, care ar prelungi practic termenele de intrare in vigoare a legii. Proiectul acesta vine sa rezolve o problema de sanatate publica, dar si o problema sociala. Am avut discutii in cadrul comisiei cu parlamentari de la toate partidele, nu am constatat vreo pozitie contra proiectului de lege, ci doar sugestii si eventuale amendamente” a declarat acesta, precizand ca  dezbaterile pe articole vor incepe in cursul saptamanilor urmatoare.

 

Paula Rusu

De cealalta parte, la discutii au participat mai multi pacienti care au suferit sau inca sufera de tuberculoza, reprezentanti ai asociatiilor si ONG-urilor care se implica activ in sprijinirea celor care sufera de aceasta afectiune si care sustin adoptarea Legii Tuberculozei. Printre acestia s-a numarat si jurnalista Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoza, care a sugerat ca ca viitoarea lege trebuie sa cuprinda o serie de masuri care sa ii ajute pe cei care sufera de aceasta boala.

In acest moment, in Romania sunt 25.000 de pacienti cu tuberculoza, ne situam pe locul unu in Uniunea Europeana. Sunt cateva probleme sociale, pentru ca printre pacientii care se trateaza exista oameni care provin din paturile sarace, care in momentul in care se imbolnavesc nu mai au nicio sursa de venit. Pentru ei, tratamentul este o corvoada. De indata ce se simt mai bine, oamenii astia renunta la tratament pentru a se intoarce la munca. Noi propunem in lege un sistem de sustinere sociala a celor mai saraci dintre pacientii cu tuberculoza, un model asemanator cu cel al pacientilor cu HIV. Oamenii nu au nevoie doar de bani, au nevoie si de consiliere psihologica. Este foarte greu sa treci de unul singur, iar stigmatul social este real. Aveti dintre colegi in Parlamentul Romaniei, eu ii cunosc, nu doresc sa faca public faptul ca au trecut prin tuberculoza”, a declarat Paula Rusu in cadrul dezbaterii.

 


Adaugati un comentariu


 

*