Pacientii cer urgentarea Legii Tuberculozei

12 iunie 2017 | 0 comentarii |

Asociatiile reprezentantive ale pacientilor care sufera sau au suferit de aceasta afectiune spun ca proiectul asteapta de un an sa fie dezbatut in Parlament si cer ca acesta sa fie supus la vot.

 

In urma cu mai bine de un an, un proiect legislativ privind o Lege a Tuberculozei era finalizat si depus la Parlament, spre a fi supus dezbaterii si sa-si urmeze traseul firesc pentru promulgare. Acesta s-a blocat insa la Camera Deputatilor, documentul fiind uitat intr-un sertar si asteptand zadarnic sa fie supus dezbaterii comisiei de specialitate din aceasta camera, care este for decizional.

Pentru bolnavii cu tuberculoza din Romania, aceasta lege este foarte importanta, tinand cont ca afecteaza un numar mare de persoane, in special din radul populatiei sarace. Fiind o boala extrem de contagioasa si cu raspandire aeriana, vulnerabilizeaza persoanele cu imunitate scazuta (copii, batrani si pacienti cu afectiuni cronice). Vazand ca nimic nu s-a schimbat intr-un an, de cand proiectul a fost depus la Parlament, asociatiile reprezentative ale pacientilor incearca sa impulsioneze autoritatile, sa grabeasca dezbaterea si supunerea la vot a documentului si cer promulgarea legii pana la sfarsitul anului.

Astfel, mai multe organizatii neguvernamentale, printre care Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta, Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA au initiat o campanie de strangere de semnaturi, menita sa ii convinga pe decidentii politici sa grabeasca dezbaterea si votarea proiectului legislativ.

 

Proiectul a fost depus pe data de 7 iunie 2016 si a trecut de Senat, fiind trimis apoi la Camera Deputatilor, care are putere decizionala in acest caz. Din motive pe care pacientii nu le cunosc, documentul sta blocat, de un an, la Camera Deputatilor, asa ca acestia au initiat o petitie pentru a strange in aceasta perioada semnaturi.

Asociatiile de pacienti reamintesc autoritatilor ca Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. Tratata corect cu respectarea medicatiei si a duratei, tuberculoza se poate vindeca. Tratamentul se face sub urmarirea personalului medical – DOT (directly observed treatment), pentru a urmari efectele secundare si complianta pacientului. In caz de diagnosticare tardiva sau nerespectarea tratamentului adecvat, pot aparea complicatii care pot duce chiar la deces. In aceste conditii, legea este absolut necesara si este nevoie de un efort comun pentru diminuarea incidentei acestei afectiuni, considerata mai degraba una specifica statelor lumii a treia. In petitia lansata in spatiul public se mentioneaza ca „tuberculoza se ia prin aer, de oriunde si de oricine. Tuberculoza poate fi invinsa daca este tratata corespunzator. Cu toate acestea, Romania ocupa primul loc in Europa in privinta imbolnavirilor si a deceselor provocate de TBC”.

 

In ceea ce priveste continutul proiectului legislativ pentru care militeaza organizatiile de pacienti, acesta prevede o indemnizatie lunara de hrana, pe toata perioada de tratament in ambulatoriu, in conditiile in care, in prezent, pacientii sunt obligati sa faca naveta cel putin o data pe luna de la domiciliu pana la dispensarul TBC la care sunt arondati, acolo unde primesc medicamentele.

Proiectul mai prevede si dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru toti pacientii. In prezent, legea permite maximum un an de zile de concediu medical platit 100% de Stat, desi exista forme grave de tuberculoza care au nevoie de un termen de pana la doi ani şi jumatate pentru vindecare. „Statul nu mai plateste concediu in aceasta perioada, ci obliga bolnavul sa iasa in pensie de boala de cativa lei, desi acesta este perfect reintegrabil dupa vindecare”, sustin reprezentantii pacientilor.

Totodata, proiectul include si prevederi privind informarea si educarea in mod continuu a populatiei generale si educarea si consilierea pacientilor cu tuberculoza cu privire la masurile de igiena.

Tuberculoza (TB) este o boala infecto-contagioasa larg raspandita in intreaga lume, cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), care se transmite interuman dar si de la animale la om. Reprezinta o cauza majora de deces la nivel mondial, constituind o problema de sanatate publica prioritara. Protectia antituberculoasa se realizeaza prin vaccinarea BCG, care nu impiedica infectarea, dar previne aparitia formelor grave de tuberculoza la copilul mic – meningita si miliara TB. In Romania, vaccinarea este obligatorie la toti nou-nascutii, inainte de externarea din maternitate, si se administreaza o singura doza, fara revaccinare ulterioara.

 


Adaugati un comentariu


 

*