Campanie de conștientizare a riscurilor fibrilației atriale

21 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Cea mai simplă modalitate pentru depistarea acestei probleme cardiace este măsurarea pulsului.

 

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a lansat azi campania „Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!”, care își propune conștientizarea de către populație a riscurilor pe care le presupun tulburările de ritm cardiac, cu un accent deosebit pe fibrilația atrială, întrucât, nedepistată și netratată la timp, crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC) și alte complicații cardiace.

Campania lansată azi face parte dintr-o acțiune la nivel internațional, care îşi propune educarea publicului cu privire la detectarea cu uşurinţă a fibrilaţiei atriale, printr-o simplă verificare a pulsului.

Anual, în spitalele din România ajung peste 200.000 de pacienți cu fibrilație atrială, în marea majoritate a cazurilor, această problemă la nivel cardiac fiind depistată târziu, când deja au apărut complicații.

Fibrilația atrială face parte din categoria aritmiilor, fiind o tulburare de ritm cardiac, ce face ca inima să bată neregulat. Nedepistată la timp, această problemă poate duce la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă, AVC și alte complicații.

 

Medicul Bogdan Octavian Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România spune că persoanele cu fibrilație atrială nedepistată la timp prezintă un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un AVC.

Pentru că în primele faze, această problemă nu se manifestă prin simptome specifice, mulți pacienți nu știu că au fibrilație atrială și ajung la medic doar când încep să se manifeste complicațiile generate de aceasta. Depistarea fibrilației atriale se poate face extrem de simplu, prin verificarea pulsului. Dacă bătăile inimii par neregulate, acest lucru poate indica prezența unei aritmii, posibil fibrilație atrială. Medicii nu recomandă însă autodiagnosticarea, precizând că medicul de familie sau un medic specialist își pot da mult mai bine seama despre ce fel de problemă este vorba. Verificarea pulsului poate fi făcută însă de oricare dintre noi, iar în cazul în care acesta pare neregulat se recomandă prezentarea la medic.

 

Dr. Bogdan Octavian Popescu

În nici un caz, problema nu trebuie ignorată, întrucât complicațiile generate pot fi foarte grave. In acest sens, medicul Bogdan Octavian Popescu precizează că în România se înregistrează anual peste 8.200 de decese datorate AVC survenit pe fondul fibrilației atriale. „Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenţie a AVC pe fond de fibrilaţie atrială, mai ales cu noile generaţii de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilaţie atrială, rămâne cu deficite neurologice importante şi care dau dizabilitate sau invaliditate pe termen lung. Vorbim aici de  invaliditate motorie şi cognitivă, depresie etc, inclusiv de afectarea familiilor acestor pacienţi”, a mai declarat președintele Societăţii de Neurologie din România.

Fibrilația atrială este favorizată de factori precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul de apnee în somn, fapt pentru care persoanele care suferă de astfel de afecțiuni trebuie să își verifice permanent starea de sănătate, pentru a depista din timp apariția acestei tulburări. De asemenea, există și anumite categorii de risc, reprezentate de pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, de purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare, dar și de persoanele trecute de vârsta de 65 de ani.


Adaugati un comentariu


 

*