Neregulile penale de la Spitalul Universitar au fost sesizate la Parchet

19 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a trimis la Parchet raportul întocmit de Corpul de Control, care a depistat o serie de nereguli ce „țin și de latura penală”, după cum a subliniat ministrul Sorina Pintea.

 

Așa cum avertiza ministrul Sorina Pintea avertiza încă de la jumătatea lunii octombrie, organele de cercetare penală au fost sesizate oficial în privința unor nereguli depistate la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB). Ministrul a confirmat această informație, cu ocazia prezentării bilanțului celor 11 luni de mandat.

Unitatea medicală a făcut obiectul unei verificări efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, după ce mai mulți angajați ai spitalului au protestat față de lipsa materialelor, condițiile improprii din punctul de vedere al curăţeniei în saloane, lipsa personalului medical, neacordarea drepturilor salariale conform legislaţiei în vigoare, a sporurilor și a voucherelor de vacanţă, doi dintre protestatari intrând chiar în greva foamei. Protestul avea loc în vara acestuia an, iar asistenta Mariana Luceanu, unul dintre angajații care intrase în greva foamei, a fost ulterior concediată, pe motiv că a lipsit de la program în mod repetat, fapt ce a generat un nou val e nemulțumire în rândul angajaților. Protestul spontan din cursul lunii august a atras și atenția autorităților. Ministerul Sănătății a dispus un control la SUUB, pentru a verifica dacă aspectele semnalate de angajații nemulțumiți se confirmă.

 

La jumătatea lunii octombrie, după ce asistenta care făcuse greva foamei a fost concediată, ministrul Sorina Pintea a anunțat pentru prima dată că la spitalul în cauză au fost depistate o serie de nereguli, unele din ele chiar de natură penală, fapt pentru care raportul întocmit la finalul acțiunii de control urma să fie înaintat și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casați și Justiție. Așa s-a și întâmplat, în raportul întocmit de Corpul de Control al ministerului fiind consemnate o serie de nereguli legate de completarea foilor de observație și de achiziția de aparatură medicală. Totodată, au fost depistate nereguli de natură igienico-sanitară, despre care Sorina Pintea a precizat că sunt pe cale de a fi rezolvate, însă pentru aspectele legate de foile de observație și achizițiile efectuate la suprapreț s-a considerat necesar să fie sesizate și organele de anchetă. „Am considerat că sunt suspiciuni rezonabile, noi nu suntem organe de anchetă, am făcut verificări şi mergem mai departe. Am cerut expertizarea tuturor lucrărilor din perioada 2013-2018. Era un aparat de radiologie care nu era pus în funcţiune, care a costat 200.000 de euro și stătea în cutie din 2014. Am dispus prevederea în bugetul din 2019 a sumelor pentru vouchere de vacanţă pentru angajaţi, pentru că au dreptul şi există posibilitatea să fie în buget acest lucru”, a declarat ministrul.

 

Legat de neregulile referitoare la completarea foilor de observație, Sorina Pintea a precizat că acestea se regăsesc și în alte spitale din țară, relatând chiar câteva situații greu de închipuit, în care s-a ajuns din această cauză. Astfel, ministrul a relatat cazuri în care rude unor pacienți care au venit cu mâncare la spital au aflat că aceștia cei la care veniseră erau decedați de câteva zile, fără ca nimeni din spital să anunțe aparținătorii.

„Există o cronologie a datelor care se pun în foaia de observaţie şi începem inclusiv cu alergiile pacientului. E o chestiune foarte simplă, în colţul din dreapta sus a paginii este o întrebare – dacă pacientul e alergic: da sau nu. Faptul că uneori s-a uitat completarea acelei rubrici a dus la accidente nefericite, şoc anafilactic şi alte probleme. Şi aici nu vorbesc numai de Bucureşti, vorbesc de întreaga ţară. Apoi, numărul de telefon al aparţinătorului sau al tutorelui legal. Dacă există o înrăutăţire a stării de sănătate sau un deces există un termen în care tu trebuie să anunţi. Au fost anunţaţi aparţinători după două zile, sau când au venit cu mâncare la spital au aflat că pacientul era decedat în morgă. Știu că pare minor, dar nu e deloc. Diagnosticul la internare şi diagnosticul după 72 de ore e iarăși important. Uneori, diagnosticele din foaia de observaţie nu corespundeau cu medicamentaţia sau analizele nu corespundeau cu acţiunea terapeutică. Sunt lucruri adânci care ne fac să mergem să verificăm atent”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*