Un înger a salvat trei vieți prin transplant, ca un dar de Crăciun

22 decembrie 2020 | 0 comentarii |

O femeie și doi bărbați au primit o nouă șansă la viață, iar alți doi pacienți își vor recăpăta vederea după ce vor beneficia de un transplant de cornee.

 

Se apropie Crăciunul, iar oamenii sunt mai buni și minunile se întâmplă chiar lângă noi, ca un dar al Nașterii Domnului pentru oameni. În ciuda perioadei dificile prin care trecem cu toții, medicii noștri, ca o prelungire a mâinii lui Dumnezeu, continuă să facă minuni și, ajutați de Îngeri, dăruiesc viață.

La Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală, un Înger doator a dăruit viață altor trei oameni, din viața lui. În unitatea medicală a avut loc, zilele acestea, prima prelevare de organe din acest an, urmată de trei intervenții de transplant efectuate de echipele medicale de la Institutul Fundeni. Intervențiile au fost posibile datorită altruismului unei familii care a trecut peste șocul pierderii unei rude și a fost de acord cu prelevarea de organe. Îngerul donator a fost o pacientă care ajunsese la spitalul Sf. Pantelimon, dar care nu a mai putut fi salvată, intrând în moarte cerebrală.

S-a constatat că pacienta era compatibilă pentru prelevarea de organe, astfel că echipa de transplant a spitalului a obținut acordul familiei, a anunțat Agenția Națională de Transplant, iar misiunea prelevării organelor a fost atribuită unor echipe de la Institutul Fundeni.

 

Ficatul a fost prelevat de o echipă condusă de dr. Vasile Lungu, în timp ce echipa de prelevare a rinichilor a fost coordonată de dr. Mihai Dobra și dr. Lucas Discalicau. Inima și plămânii nu îndeplineau criteriile pentru a putea fi prelevate, dar corneea prelevată de la Îngerul donator va ajuta alți doi oameni să poată vedea, în urma transplantului.

Ficatul și rinichi au ajuns apoi la Institutul Fundeni, în timp ce corneea a fost trimisă către Iași, pentru a ajuta medicii să-i ajute la rândul lor pe doi pacienți cu probleme de vedere, în cadrul spitalului Sf. Spiridon.

La Fundeni, deja fuseseră identificați pacienții compatibili pentru transplanturile renale și cel hepatic. Astfel, ficatul a fost transplantat unui pacient de 33 de ani, pentru care o astfel de intervenție reprezenta singura șansă de a supraviețui unei grave afecțiuni hepatice. Intervenția a fost realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI, coordonată de dr. Ecaterina Scărlătescu.

 

În același timp și la același spital, o femeie de 52 de ani și un bărbat de 51 de ani au primit prin transplant rinichii prelevați de la donatoarea aflată în moarte cerebrală.

Intervențiile au fost realizate de echipele chirurgicale conduse de dr. Cătălin Baston şi dr. Costin Gîngu, cu suportul dr. Liliana Domnisor -ATI și nefrolog dr. Dorina Tacu.

Medicii implicați în toate aceste intervenții, reprezentanții Agenției Naționale de Transplant și familiile celor salvați au transmis familiei care a făcut posibile toate aceste intervenții salvatoare de vieți un mesaj de mulțumire și au înîlțat o rugăciune pentru îngerul salvator. „Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei donatoarei, care şi-a găsit puterea de a  transforma propria durere într-o minune şi şansă nesperată pentru alţi oameni, pentru alte familii care suferă alături de rudele lor aflate pe listele de aşteptare. În aceste zile atât de dificile, gestul familiei şi efortul echipelor medicale, ne obligă să fim profund recunoscători faţă de toţi cei care aduc speranţă pentru viaţă, celor care se luptă pentru viaţa semenilor lor”, este mesajul transmis de  aceștia.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*