Prelevare de organe la Spitalul Militar Central, de la o donatoare octogenară

3 martie 2020 | 0 comentarii |

Pacienta intrase în moarte cerebrală în urma ruperii unui anevrism al arterei oftalmologice, iar familia și-a dat acordul pentru prelevare.

 

La Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) a avut loc ieri cea de-a doua prelevare de prelevare multi-organ și multi-țesut din acest an, donatoarea fiind o femeie de 81 de ani, care, în ciuda vârstei înaintate, avea un status biologic corespunzător necesităților activităților de donare.

Inițial, aceasta ajunsese la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, unde i-a fost stabilit diagnosticul de anevrism rupt de arteră oftalmică, hemoragie subarahnoidiană severă și inundare ventriculară. Întrucât starea sa era una gravă, pacienta octogenară a fost transferată pe 28 februarie la spitalul militar din Capitală, unde a fost supusă imediat unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul compartimentului de angiografie și cateterism cardiac al spitalului.

 

Din păcate, însă, din cauza gravității hemoragiei suferite în urma ruperii anevrismului, starea pacientei nu s-a ameliorat în urma acestei intervenții, ba chiar a avut o evoluție nefavorabilă, cu o deteriorare rapidă a stării neurologice. În aceste condiții, echipa multidisciplinară condusă de col. dr. Narcis Tănase și formată din dr. Daniel Mihalache, medic primar radiologie și imagistică medicală și cpt. medic dr. Cristina Luiza, medic specialist Neurologie, a stabilit duminică diagnosticul ireversibil de moarte cerebrală.

În cursul aceleiași zile, a fost informată și familia asupra acestui diagnostic, solicitându-i-se totodată și acordul pentru prelevarea de organe. Deși la o vârstă înaintată, femeia era compatibilă pentru donarea de organe și țesut, iar membrii familiei au fost de acord cu această intervenție, înțelegând că astfel pot salva mai multe vieți.

Odată obținut acordul familiei, a fost anunțată Agenția Națională de Transplant, iar în cursul zilei de ieri au avut loc intervențiile de prelevare.

 

Prelevarea organelor s-a făcut în blocul operator al secției Chirurgie Generală II din cadrul spitalului militar, de către două echipe medicale specializate, venite de la Institutul Fundeni.

Au fost prelevați rinichi și ficatul,  echipa ATI care a asigurat suportul vital pe durata prelevării fiind condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI, și avându-i în componență pe dr. Robert Ivașcu, medic specialist ATI, dr. Alexandra Mara Petre Mirciulescu, dr. Mihai Neguțu și dr. Ciprian Udroiu, medici rezidenți ATI.

Totodată, pe 28 februarie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu  Mureş a avut loc o altă prelevare de organ, donatorul fiind un pacient de 48 de ani care suferise un politraumatism. În cazul său, nu s-a putut preleva decât ficatul, organ care a fost transplantat zilele trecute la Institutul Fundeni, salvând viața unui pacient cu afecțiuni hepatice grave.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*