Se solicită măsuri mai eficiente de protejare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală

În urma incidentului de acum o săptămână, când un bărbat cu astfel de probleme a fost împușcat mortal de polițiști, specialiștii Fundației Estuar fac un apel public la autorități și cer pregătirea forțelor de ordine pentru interacţiunea cu persoane cu boli psihice.

 

Săptămâna trecută, un tânăr din Capitală a fost împușcat mortal de un polițist pe care l-a rănit cu un obiect ascuțit, în timpul unei intervenții a oamenilor legii. Aceștia fuseseră solicitați să intervină după ce bărbatul în cauză își făcuse apariția într-un imobil, îmbrăcat sumar, având asupra sa arme albe și manifestând un comportament violent. Negocierile purtate de oamenii legii cu acesta au eșuat, iar atunci când au încercat să îl imobilizeze, bărbatul l-a rănit pe unul dintre polițiști, iar aceștia au folosit armamentul din dotare, împușcându-l mortal.

Modul în care s-a acționat este criticat de specialiștii fundației Estuar, care activează în sectorul sănătăţii mintale și furnizează servicii sociale persoanelor cu patologii puternice, de 27 de ani. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, celui al Sănătății, premierului Ludovic Orban și șefilor Poliției, aceștia susțin că victima era o persoană vulnerabilă, având un diagnostic confirmat de afecțiune mintală severă, iar modul în care s-a comportat sugerează că, la momentul respectiv, suferea un episod acut al bolii. „În absenţa unor servicii de îngrijire medico-sociale şi de monitorizare post-spitalizare, persoanele cu boli mintale se pot confrunta cu apariţia unor astfel de manifestări pe care nu le pot controla. Ajung în situaţii de risc şi pot deveni uşor ţinta unor violenţe sau abuzuri. Există şi cazuri în care istoricul de abuz şi absenţa suportului adecvat pot favoriza apariţia unui comportament violent, dar studiile de specialitate arată că gradul de violenţă al acestora este mai mic decât al persoanelor tipice. Mai mult, este mai probabil ca acestea să fie victime ale violenţei decât agresori”, se precizează în scrisoarea deschisă adresată autorităților.

 

Specialiștii fundației mai atrag atenția, că în contextul actual, generat de pandemia noului coronavirus, pot apărea incidente conflictuale cu o frecvenţă mai mare decât de obicei. În acest context solicită mai multă  prudenţă din partea forţelor de ordine şi intervenţii non-violente, care să reducă la minimum riscul vătămărilor şi pierderilor de vieţi omeneşti. Pentru a se evita alte situații în care persoanele cu probleme de sănătate mintală să cadă victime, se propune și adoptarea unei serii de măsuri cu implementare imediată și pe termen mediu.

O primă măsură recomandată este pregătirea imediată şi, ulterior, periodică, a forţelor de ordine, pentru a gestiona diferite situaţii conflictuale, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic. Se recomandă, totodată, pregătirea prin instruire imediată și apoi periodică a forţelor de ordine pentru identificarea, relaţionarea şi protejarea persoanelor cu boli mintale. Nu în ultimul rând, ca măsură imediată, se solicită și dotarea forţelor de ordine cu mijloace de imobilizare sau apărare non-letale, pentru preîntâmpinarea oricăror victime şi abuzuri.

Pe termen mediu se solicită autorităților dezvoltarea unui sistem de sănătate mintală funcţional, „în condiţiile în care cel actual a arătat în această perioadă şi în nenumărate alte rânduri nereguli grave şi incapacitatea de a-şi proteja beneficiarii”.

Semnatarii scrisorii deschise dau și o serie de repere de care trebuie să se țină cont în acest sens, primul dintre ele fiind asigurarea unor servicii adecvate de prevenţie, diagnosticare, reabilitare, îngrijire şi suport pe termen lung, inclusiv servicii sociale în comunitate.

 

La fel de necesare sunt și serviciile de sprijin și educație pentru aparținători, precum și decontarea integrală din bugetul CNAS a serviciilor de consiliere psihologică, inclusiv pentru persoanele care, din motive de sărăcie sau lipsă a locului de muncă, nu pot contribui la sistemul serviciilor de sănătate.

Fundația Estuar solicită și includerea sănătăţii mintale în toate politicile publice şi luarea în considerare a impactului diferitelor politici asupra sănătăţii mintale, precum angajabilitate, educaţie, locuinţe şi sărăcie, precum și cooptarea diferitelor organizaţii şi specialişti cu experienţă în domeniu și a persoanelor care au avut sau au boli mintale, în dezvoltarea unei politici naţionale de sănătate mintală. Sunt necesare și acţiuni pentru creşterea nivelului de educaţie, empatie şi reducere a stigmei cu privire la bolile mintale, dar și creșterea alocărilor bugetare alocate acestor patologii.

Ne manifestăm încă o dată disponibilitatea şi dorinţa de folosi experienţa de peste 27 de ani ai fundaţiei Estuar pentru a contribui la pregătirea forţelor de ordine în interacţiunea cu persoane cu boli psihice, precum şi la elaborarea unor servicii adecvate şi politici publice de sănătate mintală, care să servească fiecărui cetăţean şi societăţii în ansamblu” – se arată în încheierea scrisorii adresate autorităților.

 


Adaugati un comentariu


 

*