Vieți salvate prin transplant, în vreme de pandemie

Activitatea de transplant continuă și în această perioadă, o nouă prelevare având loc ieri la Oradea, urmată de trei intervenții salvatoare în cazul unor pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant.

 

Chiar dacă numărul intervențiilor a scăzut mult de la izbucnirea pandemiei, în principal din cauza lipsei donatorilor, dar și a riscurilor pe care le presupune contextul epidemiologic, activitatea de transplant din România continuă. Echipele medicale sunt pregătite în orice moment să salveze vieți atunci când apare o astfel de oportunitate, șansa la o nouă viață nu este irosită. Așa s-a întâmplat și în cursul zilei de ieri, când familia unui pacient de 48 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral, a avut puterea de a trece peste această pierdere, dându-și acordul pentru prelevarea de organe, transformând propria suferinţă în şansă la viaţă pentru alţi semeni, necunoscuţi.

Pacientul era internat la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea unde, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat, intrând în starea ireversibilă de moarte cerebrală. Exemplară a fost și mobilizarea profesioniştilor implicaţi în activitatatea de transplant, care au adus bucuria vieţii pentru alţi 3 români aflaţi în suferinţă.

 

Echipa de transplant din cadrul spitalului, formată din dr. Carmen Pantiş, dr. Tudorel Sabău și asistenții medicali Aurelia Cheregi, Szabo Emese, Viviana Hodosan și Florica Ciorbă a demarat procedurile specifice odată cu obținerea acordului familiei, fiind anunțată Agenția Națională de Transplant de disponibilitatea unui donator compatibil pentru prelevare de ficat și rinichi.

La Oradea a fost trimisă o echipă specializată în prelevare de organe și transplant de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu, alături de dr. Maria Șerban și asistenta medicală Rodica Dinu, care a realizat cu succes intervențiile de prelevare atât a ficatului, cât și a ambilor rinichi. S-au întors la București imediat după prelevare, iar în cursul nopții, ficatul a fost transplantat, la spitalul Fundeni, unui pacient cu o afecțiune hepatică gravă. Echipa de profesioniști condusă de dr. Doina Hrehoreț, alături de echipa ATI, au redat astfel bucuria vieţii unui pacient aflat pe lista de așteptare pentru transplant hepatic.

 

Rinichii au ajuns la Iași, urmând să fie transplantați în cursul zilei de astăzi altor doi pacienți aflați în suferință, care vor primi a doua șansă la viață cu sprijinul specialiștilor din cadrul Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon.

Agenția Națională de Transplant precizează, într-un comunicat, că atât pentru intervenţia de prelevare, cât şi pentru cele de transplant, au fost luate toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2, „fiind asigurată permanent siguranţa pacienţilor şi a personalului medical implicat, prin toate mijloacele şi în fiecare etapă a acestei activităţi deosebite” și atât familiei donatorului cât și echipelor medicale, care îşi fac datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate. Totodată, se reamintește tuturor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenţie comunicate oficial şi să ia în considerare doar informaţiile transmise din surse oficiale.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*