Ministrul Costache și-a prezentat realizările din primele două luni de mandat

27 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Într-un comunicat remis presei, ministrul Sănătății vorbește și despre proiectele pe care intenționează să le pună în aplicare în prima parte a anului viitor.

 

Finalul de an este, pentru toată lumea, momentul bilanțurilor și al proiecțiilor pentru anul următor. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a făcut și el un rezumat al activității desfășurate de când a fost numit în această funcție, chiar dacă perioada analizată este una scurtă, de doar două luni. Într-un comunicat pe această temă remis presei, Ministerul Sănătății subliniază câteva realizări importante bifate de actuala echipă.

În primul rând este menționată organizarea Rezidențiatului, pe data de 8 decembrie, urmată de măsura asigurării încadrării pentru toți candidații declarați admiși, chiar dacă numărul acestora a fost mult mai mare decât cel al locurilor și posturilor scoase la concurs. Tot legat de acest subiect, se menționează modificarea cadrului legal, astfel încât să permită liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire inclusiv în cadrul spitalelor județene, al celor militare și în cadru unităților medico-militare.

După 30 de ani, concursul de intrare în Rezidențiat a fost unul european, în care toți cei care au obținut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenți – peste 7.000 – au fost repartizați pe specialități, în zilele de 17, 18 și 19 decembrie. De asemenea, s-a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire în toate unitățile acreditate care respectă criteriile de pregătire”, declară ministrul Costache, citat în comunicat.

 

Acesta vorbește și despre înființarea, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, a unei comisii interministeriale care a purtat negocieri cu producătorii de medicamente, în vederea rezolvării problemelor actuale și a evitării cauzelor care pot duce la discontinuități în aprovizionarea cu medicamente a pieței din România. Una din aceste probleme este taxa clawback, de care producătorii din industria farmaceutică s-au plâns de nenumărate ori în ultimii ani.

Ministrul Victor Costache spune că s-au identificat soluții pentru revizuirea acestei taxe, dar și pentru actualizarea cu inflația a bugetului pentru medicamente, în ultimul trimestru al anului în curs.

Legat de discuțiile purtate cu producătorii de medicamente, se mai precizează că reprezentanții acestora și cei ai Ministerului Sănătății vor semna curând un memorandum care va cuprinde soluții stabilite de comun acord pentru rezolvarea problemelor specifice din acest domeniu.

 

Victor Costache

Trecerea la implementarea unor programe de screening a  cancerului de col uterin, cancerului de sân, colorectal și a hepatitelor, este o altă realizare cu care ministrul se laudă în cele două luni de mandat, precizând că este vorba de boli cu cea mai mare incidență în rândul populației. Programele de screening în vederea depistării precoce a acestor afecțiuni beneficiază de o finanțare din fonduri europene, ce depășește 100 de milioane de euro.

Am gândit și o strategie pentru 2020, pe 6 axe prioritare, cu acțiuni clare pentru primele două cauze de mortalitate în România – cancerul și bolile cardiovasculare – care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în țară și reînceperea proiectelor de cercetare medicală, domeniu ignorat, dar care poate asigura soluții concrete în tratarea pacienților. Vrem să deschidem sistemul sanitar și să îl regândim european”, a subliniat ministrul Sănătății.

Un capitol aparte în cadrul preocupărilor lui Victor Costache, în timpul celor două luni de mandat, l-a constituit vaccinarea, despre care spune că s-a realizat un calendar împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, pentru organizarea unor acțiuni de promovare a vaccinării.

 

Tot legat de acest capitol, ministrul reamintește că peste doar câteva zile, în prima parte a luni ianuarie, va fi reluată vaccinarea gratuită anti HPV (virusul papiloma uman – care poate favoriza apariția cancerului genital). „Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti HPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorulm pentru o perioadă de 4 ani, prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului, cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Infecția cu tulpini de HPV înalt oncogene poate fi evitată prin vaccinare, înainte ca persoana să fie infectată. Vaccinarea gratuită se va face în cabinetele medicilor de familie, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*