Riscul de spitalizare, mult mai scăzut pentru copiii vaccinați antigripal

27 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Este concluzia unui studiu realizat de o echipă mixtă de cercetători din Statele Unite și Israel, confirmată și de medicii de familie și pediatri din România.

 

Un studiu efectuat de universitatea israeliană Ben-Gurion, în colaborare cu Universitatea din Michigan și o organizaţie israeliană pentru servicii de asistenţă medicală, relevă faptul că vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste de până la opt ani reduce cu 54 de procente riscul de spitalizare a acestora.

Cercetarea a fost realizată de o echipă mixtă de specialiști israelieni și americani care, spre deosebire de studiile precedente, ce s-au concentrat asupra ratei de mortalitate în rândul persoanelor vaccinate în general, au analizat rata de spitalizare în rândul copiilor vaccinaţi.

În cadrul studiului, cercetătorii de la cele două universități au examinat statusul vaccinării în cazul a 3.746 de copi cu vârste cuprinse între şase luni şi opt ani, spitalizaţi pentru complicaţii gripale în iernile din perioada 2015 – 2018.

 

Concluziile publicate recent arată că vaccinul gripal a fost eficient în prevenirea spitalizării în rândul copiilor din Israel vaccinaţi complet pe parcursul a trei sezoane de gripă, dar nu şi în rândul celor vaccinaţi parţial.

Copiii reprezintă una dintre grupele de risc în cazul cărora este recomandată vaccinarea antigripală, specialiștii insistând asupra necesității imunizării, în special în cazul celor cu vârste de până la opt ani, întrucât sunt mai expuși riscurilor unor complicații severe, în cazul infectării cu virusul gripal.

La nivel global, gripa afectează anual între 5% și 10% dintre adulți și 20% -30% dintre copii. În fiecare an, există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă, iar îngrijorător este că numărul anual al deceselor poate ajunge pana la 10% din aceste cazuri, variind intre 250.000 și 500.000.

 

Riscul mai mic de spitalizare în cazul copiilor vaccinați este confirmat și de medicii români de familie și de specialiștii pediatri care spun că la fel ca și în cazul adulților, copiii vaccinați sunt protejați, organismul fiind ajutat astfel să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale și o protectie împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccin.

Gripa este o problemă gravă pentru sănătate în cazul copiilor, pentru că, în general, aceștia au imunitatea mai scăzută, ca să nu mai punem la socoteală cazurile în care copiii siferă de boli precum cele cardiace, pulmonare sau diabet. Partea bună este însă că gripa poate fi prevenita prin vaccinare, iar în acest fel se reduce numărul vizitelor la medic, antibioticele inutile și spitalizarea.

Virusul gripal se reproduce în fiecare an diferit, deoarece tulpina care declanșează gripa într-un an va fi diferită în anul următor, mai spun medicii, care astfel explică de ce este necesară imunizarea anuală. Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a subliniat că ,,preventia prin vaccinare este singura metodă de prevenire specifică gripei. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii, categorii foarte vulnerabile la îmbolnavire, prevenția este foarte importantă, deoarece discutăm despre două grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. În cazul acestora recomandăm insistent vaccinarea și incurajăm părinții să se adreseze medicilor de familie, să ceară informații și să vaccineze antigripal copiii”, a declarat dr. Rafila.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*