Rezidentiat 2015: Ministerul Sanatatii ar putea organiza un nou concurs de intrare in rezidentiat

11 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Numarul celor care au promovat examenul din 15 noiembrie este mai mare decat numarul locurilor scoase la concurs, asa ca cei care nu au mai prins locuri si posturi sunt nevoiti sa repete examenul.

 

rezidentiatAbsolventii universitatilor de Medicina si Farmacie care au sustinut, pe 15 noiembrie, examenul de intrare in rezidentiat in Centrul Universitar Bucuresti si au ramas fara locuri si posturi, desi au obtinut punctajul minim necesar pentru promovare, au cerut ministrului Sanatatii sa suplimenteze numarul de locuri/posturi, intrucat ei doresc sa ramana in tara.

Ieri dupa-amiaza, un grup de absolventi aflati in aceasta situatie a avut o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, sperand ca vor obtine un raspuns afirmativ la solicitarea lor. Discutiile nu au avut insa efectul scontat de tinerii medici, reprezentantii ministerului comunicandu-le ca nu este posibila suplimentarea numarului de locuri, pentru ca acest lucru contravine legislatiei in vigoare privind organizarea rezidentiatului si, mai mult, s-ar depasi cifra de scolarizare aprobata pentru anul in curs.

Din discutiile purtate pe forumuri, ulterior acestei intalniri, reiese ca un reprezentant al ministerului le-ar fi sugerat absolventilor, la un moment dat, sa plece sa lucreze in strainatate. „Daca stiti limbi straine, duceti-va si lucrati in strainatate”, se pare ca le-ar fi transmis reprezentantul MS, tinerilor absolventi.

 

examen rezidentiUMFDavilaSingura solutie legala pe care a transmis-o Ministerul Sanatatii este ceea a organizarii unui nou concurs, in baza caruia sa se faca repartitia pe locurile si posturile ramase neocupate la nivel national. Potrivit Ordonantei nr. 18 / 2009, privind organizarea examenului de rezidentiat, „prin exceptie de la prevederile art. 16 si 18, in cazul in care la finele repartitiei candidatilor promovati la concursul de rezidentiat raman locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sanatatii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinara de concurs de rezidentiat, in primul semestru al anului urmator”, transmite Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa, explicand decizia organizarii unui nou examen pentru cei care au obtinut punctajul minim dar au ramas pe dinafara.

 

examen-rezidentiatNici varianta distribuirii celor care au sustinut si promovat examenul in Bucuresti pe alte locuri si posturi ramase neocupate in alte centre universitare nu este una viabila, intrucat contravine metodologiei de organizare a concursului de rezidentiat. In plus, ar fi o masura discriminatorie fata de cei care au promovat examenul de rezidentiat in celelalte centre universitare din tara, mai spun oficialii MS. Metodologia prevede ca locurile ramase neocupate nu pot fi atribuite decat in urma sustinerii unui nou examen de rezidentiat si nicidecum prin redistribuire, se mentioneaza in comunicatul MS.

In Centrul Universitar Bucuresti au fost socase la concurs, pentru examenul de rezidentiat din acest an, 958 de locuri, pentru care s-au batut 1.875 de candidati. Printre acestia s-au numarat si cinci buzoieni, dintre care 4 au reusit sa promoveze. Punctajul maxim obtinut in urma examenului din 15 noiembrie la Bucuresti a fost de 943 de puncte, iar cel minim cu care s-a promovat a fost de 565 de puncte.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca a crescut anual numarul de locuri/posturi scoase la concursul de rezidentiat, in 2015 fiind scoase la concurs 4.000 de locuri/posturi.

 


Adaugati un comentariu


 

*