REZIDENTIAT 2015: Medicii tineri au protestat la portile Cotroceniului

15 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Absolventii care au promovat examenul de rezidentiat dar au ramas pe dinafara cer suplimentarea numarului de locuri in Bucuresti sau redistribuirea fara examen in celelalte centre si ameninta Ministerul Sanatatii cu actiuni in instanta.

 

Protest rezidenti (sursa foto Facebook)

Protest rezidenti (sursa foto Facebook)

Nemultumirea celor peste 150 de absolventi ai universitatilor de Medicina si Farmacie care nu au mai prins locuri in urma promovarii examenului de rezidentiat de la Bucuresti este departe de a se fi stins. Tinerii medici care au sustinut luna trecuta examenul de rezidentiat in Centrul Universitar Bucuresti, dar nu au mai prins locuri si posturi desi au obtinut punctaj de promovare, pentru ca numarul locurilor scoase la concurs a fost mai mic, au trecut la proteste. Ei s-au adresat oficialilor din Ministerul Sanatatii cu solicitarea de a suplimenta numarul de locuri scoase la concurs in Centrul Universitar Bucuresti, insa li  s-a comunicat ca acest lucru nu este posibil, intrucat ar contraveni legii, iar singura solutie ar fi sa mai astepte un an pentru a da din nou examenul sau sa participe la o sesiune extraordinara de examen, pentru a ocupa locurile ramase libere in celelalte centre universitare, locuri ce pot fi ocupate doar prin concurs, nu prin redistribuire.

 

protest rezidenti2In cursul discutiilor purtate la minister, un consilier al secretarului de stat Dorel Sandesc, chiar le-a sugerat tinerilor medici sa nu se mai lupte atat pentru a lucra in spitalele din tara, ci „sa-si vada propriul interes” si sa plece sa lucreze in strainatate. Este vorba de consilierul Benoni Tiganiuc, care s-a aratat surprins de patriotismul absolventilor si le-ar fi spus „daca stiti limbi straine, plecati in strainatate”, declaratie care l-a costat postul, fiind imediat demis de ministrul Patriciu Achimas-Cadriu.

Demiterea consilierului nu a rezolvat insa situatia si nici nu i-a determinat pe tinerii medici sa accepte solutiile oferite de autoritati, respectiv aceea de a mai astepta un an pentru a da din nou examenul de rezidentiat sau de a mai sustine o sesiune extraordinara la inceputul anului viitor, pentru a ocupa posturile ramase vacante in celelalte centre universitare.

 

protest rezidenti3Astfel, o mare parte dintre cei peste 150 de absolventi aflati in aceasta situatie au protestat aseara la portile Palatului Cotroceni, cerand sa fie lasati sa lucreze in spitalele din Romania. Acestia i-au solicitat si presedintelui Klaus Iohannis sa se implice, fie pentru a se suplimenta numarul de locuri repartizate pentru Centrul Universitar Bucuresti, fie pentru ca redistribuirea lor pe locurile ramase vacante in celelalte centre universitare sa se faca fara un nou examen, tinandu-se cont de faptul ca au sustinut deja unul, pe aceeasi tematica, si au obtinut punctaj de promovare.

Mai mult, medicii tineri sustin ca multe locuri au fost ocupate de studenti straini care, desi nu stiu bine romaneste, au avut punctaje mari, inexplicabil…

Protestatarii au zabovit mai bine de o ora in fata Palatului Cotroceni, afisand lozinci si scandand sloganuri prin care isi exprimau dorinta de a fi lasati sa munceasca in Romania, in conditiile in care deficitul de medici constituie una din cele mai grave probleme ale sistemului sanitar romanesc. La final, acestia i-au inaintat si o petitie presedintelui, prin care ii cer acestuia sa se implice si sa ii sprijine in demersul lor.

 

protest rezidentiTinerii medici sunt decisi sa nu se rezume doar la atat, in cazul in care autoritatile nu vor da curs solicitarilor lor, urmand sa actioneze in instanta Ministerul Sanatatii, considerand ca au dreptul la un loc sau un post in spitale, fara a mai sustine un nou examen, din moment ce au promovat deja examenul de rezidentiat sustinut pe 15 noiembrie. Anuntul a fost facut de Roxana Rosu, avocatul protestatarilor, care a declarat cu ocazia protestului de la portile Cotroceniului ca „cerem dreptul la munca pentru acesti tineri, iar  daca nu ni se raspunde la revendicari, dam ministerul in judecata”.

De cealalta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca au legea de partea lor, iar suplimentarea locurilor in Centrul Universitar Bucuresti  sau redistribuirea fara examen pe locurile ramase libere in celelalte centre contravine prevederilor legale „O suplimentare de locuri la Bucuresti nu se incadreaza in prevederile legale si ar depasi cifra de scolarizare aprobata. Singura modalitate legala este organizarea unei sesiuni extraordinare de concurs in primul semestru al anului urmator”, a declarat, referitor la acest subiect, Mihaela Tanase, consilier in cadrul Ministerului Sanatatii, care a mai precizat ca legea precizeaza clar ca locurile si posturile scoase la concurs pentru rezidentiat pot fi ocupate doar in urma sustinerii unui examen, chiar daca au ramas neocupate dupa sesiunea din noiembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*