Propunere de modificare a Legii Rezidentiatului

Senatorul Doina Federovici a inaintat Ministerului Sanatatii un proiect in acest sens, care ar permite angajarea tuturor absolventilor care promoveaza examenul de rezidentiat.

 

Doina Federovici

Doina Federovici

Ca urmare a nemultumirilor aparute in randul absolventilor care au promovat ultimul examen de Rezidentiat, dar nu au mai prins posturi, fiind nevoiti sa sustina din nou exemen pentru locurile ramase vacante in alte centre universitare, senatorul Doina Federovici a anuntat ca are in vedere modificarea actualei Legi a Rezidentiatului. Potrivit noului act normativ, toti absolventii care obtin nota de promovare a acestui examen ar urma sa obtina si posturi, fara a mai fi nevoiti sa mai sustina un alt examen sau sa astepte pana la sesiunea urmatoare. Aceasta a declarat ca deja a lansat tema in dezbaterea Ministerului Sanatatii si asteapta reactii din partea reprezentantilor acestei institutii, sustinand totodata ca astfel s-ar putea rezolva macar partial si problema grava a deficitului de medici din sistemul public de Sanatate. „Pe aceasta cale vom da dovada ca ne dorim sa pastram in Romania tinerii specialisti, punand in acest fel, macar partial, capat exodului tinerilor medici in strainatate”, sustine Federovici.

 

rezidentiatAceasta a mai precizat ca propunerea legislativa la care s-a gandit are ca scop asigurarea posturilor pentru toti medicii care au promovat examenul de rezidentiat. Avand in vedere ca nu toti au avut sansa de a avea un loc de munca in sistemul sanitar de stat din Romania in urma repartitiei, unii dintre absolventi se afla astfel in imposibilitatea de a profesa, singura alternativa fiind plecarea in strainatate.

Reamintim ca, in urma examenului de rezidentiat din luna noiembrie a anului trecut, mai multi absolventi care au sustinut examenul in Centrul Universitar Bucuresti au obtinut note de trecere, dar nu au mai prins locuri si posturi, acestea fiind ocupate de alti absolventi care au obtinut un punctaj mai mare.

In aceasta situatie s-au aflat 150 de absolventi care, ulterior, s-au adresat Ministerului Sanatatii, cerand suplimentarea locurilor scoase la concurs, astfel incat toti cei care au obtinut punctaj de promovare sa poata profesa in tara unde, oricum, numarul medicilor este cu mult sub cel necesar.

 

examenrezidentiatLi s-a comunicat insa ca acest lucru nu este posibil, singura solutie legala fiind aceea de a sustine din nou examenul de rezidentiat, pentru a ocupa locurile ramase vacante in celelalte centre universitare. Tinerii au cerut sa li se repartizeze aceste locuri fara examen, dat fiind faptul ca sustinusera odata rezidentiatul si obtinusera punctaj de promovare, insa nici acest lucru ne era posibil, contravenind legii care reglementeaza desfasurarea rezidentiatului.

Senatoarea nu a precizat daca proiectul legislativ pe care vrea sa il propuna se refera la suplimentarea locurilor, astfel incat toti absolventii admisi sa poata fi incadrati in centrul universitar in care au sustinut examenul, sau la posibilitatea repartizarii acestora fara examen pe locurile ramase neocupate in celelalte centre universitare, insa aceste aspecte se vor lamuri in momentul in care documentul va fi elaborat si lansat in dezbatere publica.

 Comentarii (4)

 1. Gheorghe Vasile spune:

  Oameni dragi, va rog sa nu mai vorbiti in necunostinta de cauza si sa comentati despre lucruri de care nu aveti habar. Nu mai numiti prosti, incompetenti sau “isi merita soarta”, despre cei care nu au promovat acest examen care nu stimuleaza inteligenta. Stiati ca, pentru a sustine examenul de rezidentiat, trebuie sa fii licentiat?! Stiti ce inseamna 6 ani de medicina?! Cand o sa faceti si voi 6 ani de medicina si apoi sa dai un examen dintr-o carte care nu are treaba cu ce ai studiat in sistemul romanesc- manualul pt sustinerea acestui rezidentiat este din Franta, tradus motamo din franceza, tratamente din franta, incidente din Franta etc. Pt. cunostiintele domniilor voastre de mari oameni, daca nu promovezi examenul in Franta, esti medic de familie sau medic de urgente, la noi, cei 6 ani de facultate nu au nicio valore! Eu personal, nu am promovat acest examen nu din cauza faptului ca sunt prost, ci pt. ca am intrat in clasa muncitoare, iar timpul meu liber, a fost foooarte limitat. Nu am avut 12 ore pe zi de tocit informatii eronate. Va doresc sa fiti sanatosi si sa nu aveti nevoie de medici, de spitale… Nu se stie cand vei da de mari profesori care va opereaza alt membru! Succesuri si bafturi in tara asta!

 2. Cristina spune:

  Doamna draga, nu stiu ce pregatire aveti, dar m-as bucura daca nu ati mai face afirmatii de genul “nu-I piatra de moara”! Aveti sau nu habar ce inseamna materie de rezidentiat?
  Cat despre ce vrea sa modifice doamna deputat, sigur are pe cineva apropiat care va da rezidentiatul in anii urmatori, asa ca vrea sa se puna partial la adapost.

 3. Maria spune:

  Mai bine ar incuraja doamna asta pe doctorasii astia sa puna mana sa invete; de ce unii reusesc sa obtina rezultate, iar nesimtitii care cer sa se incalce legea nu pot. Stau si dorm si petrec 6 ani si apoi vin cu pretentii; nu se poate. Nu depun un minim de efort nici pt acest examen care nu-i piatra de moara. Si apoi stiti ca cei mai slabi fosti medicinisti ajung cei mai nesimtiti doctori, ca vai cine sunt ei, cat au invatat ei sa ajunga ce sunt.

  • Mimi spune:

   In primul rand acesti medici sunt medici cu examenul promovat, nu faceti confuzie cu cei care nu au promovat. Cei care nu au promovat isi merita soarta. Acesti 153 sunt medici care au obtinut cel putin 60% din cea mai mare nota. Punctajul maxim pe care il poti obtine la acest examen este 950 puncte, faceti si d-voastra un calcul simplu si o sa vedeti ca nu sunt de dat la o parte. In al doilea rand toti absolventii facultatii de medicina au sustinut niste examene si au obtinut o licenta. La orice alta facultate, in momentul in care ai licenta luata ai drept de practica, in cazul medicinei se face rabat de la lege, o alta incalcare a legii. Daca MS sustine ca rezidentiatul este un concurs, ar trebui sa li se dea dreptul de libera practica, sa se poate prezenta la un alt concurs sustinut de o alta institutie. Spre exemplu daca d-voastra vreti sa va angajati la spalat wc-uri si pt. acel post se mai prezinta 10 persoane, poate vor angaja unul din acesti candidati, iar restul se vor reorienta Dar se pot reorienta pt. ca nu le i-a nimeni dreptul de munca si calificarea. In cazul medicilor aici e problema ca statul ii constrange sa munceasca ori la stat ori in afara, Acesti 153 de medici sunt asteptati cu bratele deschise in afara dar nu vor sa plece. Ei sunt egali cu cei care muncesc deaja si nu cred k un medic cu 612 puncte luate in bucuresti este mai prost ca un medic cu 555 puncte din cluj. S-a nimerit ca cel din cluj sa aiba sansa sa poata alege un loc de munca iar cel din bucuresti cu un punctaj mult mai mare i s-a ingradit dreptul la munca.

Adaugati un comentariu


 

*